Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Nechci být šťoural, ale zalívat ovoce nebo zeleninu žumpou není zrovna BIO kvalita.Celý život jsem na venkově a pamatuju 4 druhy záchodů (myslím tím cíleně stavěných, nikoliv nouzák v křoví za autobusovou zastávkou).

1)dřevěná kadibudka na kraji hnojiště nebo zahrady.Když množství fekálií bylo neúnosné, vykopala se vedle nová díra, kadibudka se poponesla, stará díra zaházela.

2)zděný záchod ve stodole s betonovou jímkou, naplněnou vodou.Představa odvozu obsahu fekálním vozem je reálná, ale něco to stojí a "co je doma to se počítá".Nejmenší zlo bylo vyvezení do jámy naplněné listím a zaházení.Ovšem našli se i pěstitelé, kteří tím pohnojili brambory, řepu pro králíky, i zeleninu.

3)záchod v domě a septik, tuším s 3 vyhnívacími komorami.K fekáliím se přidaly prášky na praní.Bezfosfátové prostředky jsou v kurzu několik posledních let.Voda odtekla trativodem na zahradu.do příkopu, nebo posloužila k zálivce.Pak zbyl hustý sediment-jako v 2)-co je doma, to se počítá.

4)veřejná kanalizace-z hlediska zahrady no problem.

Občasný postřik stromu, přihnojení listovým hnojivem je ve srovnání se zálivkou odpadními vodami to pravé BIO.Obávám se, že si příliš idealizujeme ty staré krásné časy na českém venkově, kdy vše probíhalo v souladu s přírodou.Vzpomínky se nám zúžily na pruhovanou duchnu u babičky.Též vzpomínám jak moji rodiče byli obdarováni celerem od jednoho takového pěstitele.Normálně narostly bulvy velké jako cibule, tyto byly jako dětská hlava.Uvnitř duté, vyplněné jakousi vatou a ta žumpa tam byla cítit.Já bych se zálivce ovocných stromů obsahem žumpy vyhnul.I ta ČOV by si zasloužila udělat rozbor.Voda by se spíše hodila do vyhnívacího jezírka s rákosím, jako mají kořenové čističky.Rákosí je též hezké a nejí se. Jestli máte někdo jiný názor..?Pepík

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika