Jak píše p. Ferda M., spousta ovoce lze pěstovat bez postřiků. Já myslím, že všechno. Ovoce je na světě totiž déle než pesticidy.
Biopěstitelů je u nás víc, někteří i nevědomky. Mám ve svém okolí několik takových. Mají zasazené stromy na zahradě a taky nějaký záhon. Stromy nejen nestříkají, ani neřežou a nehnojí. Prostě proto, že tomu nerozumí a nebaví je to. Občas někoho požádají, jestli by jim stromy neprořezal. Nebo tak učiní - obvykle velmi neodborně - sami. Trochu sklizeného ovoce - kvalita se liší podle roku a tlaku chorob - skonzumují, zbytek odvezou na skládku nebo do výkupu. Tito lidé biopěstitely někdy obratem přestanou být. To, když jim třeba nový zeť přiveze z práce odsypané zázračné hnojivo a postřik, které jim má zajistit krásné ovoce. Efekt na dříve neošetřovaném ovoci a chudé půdě bývá v prvním roce zázračný. Bohužel, se stejnou nevědomostí, s jakou tito lidé pěstovali své zdravé, byť drobné ovoce a zeleninu, nyní sypou do půdy a na list preparáty nejrůznějšího složení a koncentrací. A dávky zvyšují, neboť efekt prvního roku se začíná vytrácet.
Nicméně soudím, že v našich podmínkách, chci-li s úspěchem pěstovat čisté bioovoce bez pesticidů, mohu. Jablka, třešně, hrušky, slivoně bez problémů. Ale nechal bych si asi zajít chuť na broskve. Anebo sbnesu těch pár postřiků, notra bene v době, kdy strom ještě nemá plody.