Velikost sadby



host - 192.67 (?) 
17.9.2008 18:29, zobrazeno: 14343x

Dobrý den, ráda bych věděla, jakou mám použít velikost sadby(přibližně v cm) a jestli je dobré nasadit znovu na jaře sadbu ze sklizených brambor, nebo je lepší použít znovu certifikovanou sadbu...

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 180.74 (?), 18.9.2008 9:36

Nejsem žádný odborník, na jaře prostě zasadím brambory, dvakrát nakopčím, jednou postřik proti plísni. Se sadbou jak kdy. Letos jsem zasadila salátové brambory z Tesca, kterých mi ve sklepě zbyl pytlík od vánoc. Původně z nich měl být bramborový salát ke kaprovi, ale prostě se nespotřebovaly. No a když měly na jaře klíčky, co s nimi. Vyhodit? Takže jsem je zasázela. Úroda dobrá, vypadají zdravě. Na zbytek zahrádky jsem zakoupila sadbové, drahé jako čert. Vzcházely velmi nepravidelně. V řádku byly už docela velké trsy a naopak lístky vyčuhující z půdy. Pravda, dohnaly to všechny, úroda jakžtakž, už bývala lepší. Pod některým kopcem bylo třeba 15 maličkých brambůrků, se kterými se nedá dělat vůbec nic. Z toho zase brambora jako malý meloun. No prostě hodně nevyrovnané. Co se týká velikosti hlíz k sázení, nedělám s tím žádné štráchy. Myslím, že brambory vyrostou i z těch úplně nejmenších hlízeček. Sice pod keřem asi nebude žádný chlapák, ale něco uroste určitě. Ale samozřejmě bych takové prcky nesázela a ty úplně velikánské taky ne. Snad tak okolo velikosti citrónu, čím vyrovnanější velikost, tím lépe. Ale jak jsem napsala v úvodu - odborník opravdu nejsem. Určitě někdo poradí lépe.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Kozelka - (21) - 249.16 (?), 23.9.2008 7:56

Standardní velikost sadby začíná na 3,5 cm a pohybuje se do 5,5 cm, ale oficiálně se obchoduje i s menšími hlízami. Pravda je, že v rámci tzv. dvojího třídění (např. 3,5 - 4,5 a 4,5 - 5,5) bude výnos vyšší u té větší sadby. Důvodem je vyšší počet stonků (vyrůstajících z oček). Zase jim ale musíte dát větší prostor, takže když normální sadbu sázíte "na šlápotu" třeba 27 cm, u větší sadby byste měli trochu přidat. Sázet hlízy ze supermarketu je nebezpečné v tom, že konzumní brambory se pěstují jinak než sadbové - neprovádí se u nich ochrana proti mšicím, které přenášejí virové choroby, pak také u nich není žádná kontrola zdravotního stavu z hlediska viróz, takže také nemusíte sklidit ano to, co jste zasázeli (přeháním, ale napadení virovými chorobami dost podstatně snižuje výnos). To ani nemluvím o tom, že některé hlízy mohou být ošetřeny proti klíčení 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 192.67 (?), 9.10.2008 15:35

Děkuji za odpověď. (:

Letos na jaře jsem koupila certifikovanou sadbu, kterou jsem následně vysadila a výnos byl velmi a velmi dobrý. Doposud se o pěstováni brambor starala mamka, která na jaře sázela i brambory, ktere na podzim koupila v supermarketu. Sklidili jsme někdy ani né to, co jsme nasadili.

Chtěla bych na jaře vysadit sadbu z těch letošních vykopaných brambor. Některé byli malinko strupovité, ty jsem vyřadila. Mohu sadbu nasadit, nebo mám nejprve tuto sadbu nějakým způsobem ošetřit proti napadení virovými chorobami?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Kozelka - (21) - 48.64 (?), 11.10.2008 13:05

Strupovitost se sadbou nepřenáší - je vyvolána existencí tří faktorů: přítomnost původce v půdě, náchylnost odrůdy a přísušek v době nasazování hlíz. Někdy se uvádí i vyšší pH (nad 5,5), z toho si výzkumníci odvodili, že proto brambory nesnáší vápnění, ale pravda to být nemusí.

Hlízy, které jste vybrala uchovejte ve tmě a teplotě 2-4 st.C. To je optium. Jinak Vám začnou brzo klíčit a tím se zbytečně vyčerpávat. Brambora má takové klidové stadium, říká se tomu dormance, no a tu přerušíte, kdyby jste ji dala do vyšší teploty. Proti žádným chorobám se neošetřují.

Tak tři neděle před sázením je umístěte do pokojové teploty a na světlo (nejlépe je vyrovnat je vedle sebe na lísku). Cílem je, aby naklíčily, klíče byly tak 2-3 cm dlouhé, silné a zelené (nebo načervenalé - je to odrůdový znak) 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 241.241 (?), 17.3.2010 12:18

Taky nejsem odborník, spíše praktik. Sázím po několik let převážně konzumní brambory z Teska a zatím jsem neměl žádné problémy ani s chorobami ani s výnosností. Problém je, že většina takto koupených hlíz je velká, takže hlízy krájím na polovinu, někdy na třetinu, nechám týden zaschnout a pak sázím. Zásadně nepoužívám chemii, jediným problémem je americký brouk a toho likviduju sběrem. Se sadbovými bramborami jsem měl docela špatné zkušenosti, hlavně s jejich klíčivostí, nepravidelnou vzcházivostí. Tipnul bych si, že tyto brambory jsou nějakým způsobem chemicky ošetřeny (proti plísni?) či ozařovány.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika