Umývání brambor při sklizni?



Stránky: 1,  2   
host - 144.57 (?) 
21.7.2009 8:01, zobrazeno: 19705x

Zdravím,

otec mě zaůkoloval vykopáním a očištěním brambor. Mám toho celem dost, abych to za tři-čtyři dny stihl. Chtěl jsem se zeptat, zda si můžu čištění usnadnit tím, že brambory od hliny umyju. Dost by mi to pomohlo.

S poděkováním

Tomáš

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 125.64 (?), 21.7.2009 8:50

Bohužel, nemůžete. Ale můžete je nechat oschnout a ta zem se z nich oklepe.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 7.142 (?), 21.7.2009 11:43

Už mnoho let brambory sklízím postupně, každý den asi 4 vědra. Pečlivě ručně omyju a roztřídím na velké, sadbové a malé a před uskladněním nechám přes poledne až do večera v přepravkách oschnout na slunci za občasného přehrábnutí. Na mytí se doporučoval i slabý dezinfekční roztok hypermanganu, což nepraktikuji. Konzumujeme napřed malé, ty drobné po dobrém umytí i ve slupce. Možná moc práce, s čistými brambory je však i pozdější příprava mnohem příjemnější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 55.26 (?), 21.7.2009 16:18

Také brambory umývám. Brambory mám v děrované přepravce a hadicí opláchnu. Pak, stejně jako píše Radouš, nechám tak dva dny oschnout. A dál je to taky stejné. Zhruba roztřídím podle velikosti, nakopnuté nebo jinak poškozené konzumujeme nejdřív. Nikdy žádný problém nenastal.  Myslím, že je možná nejdůležitější uskladnění. Ne vysoké vrstvy, i mezi přepravkami musí mezery. Domnívám se, že umytím se minimalizuje přítomnost nežádoucích mikroorganizmů. Ale možná to vyjde nastejno. Mně vyhovuje, že když pak brambory škrábu, mám čisto.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 144.57 (?), 21.7.2009 17:52

Tak děkuju mnohokrát za odpovědi. Nakonec jsem to všechno ručně čistil, ale příště už jedině umývat 

Tomáš

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 142.1 (?), 21.7.2009 19:41

Také umývám již několik sezon, mohu doporučit. Snáze najdete poškozené a nahnilé hlízy než pod nánosem hlíny. Do kuchyně si nenosíte bordel.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 21.7.2009 23:20

Proč musíte sklízet brambory v červenci. Vždyť ještě nejsou zralé. To znamená, že nemají dostatečně silnou a pevnou slupku. Ten, kdo musí omýt brambory, dělá to na ůkor jejich skladovatelnosti. Brambory mají jednu dobrou vlastnost, že případné oděrky zacelí svými šťávami obsahujícími škrob. Ten při osychání vytvoří na ráně strup, kterým se rána uzavře proti vstupu hnilobných nákaz. Proto se nechávají sklizené brambory osychat alespoň týden ve stínu s přístupem vzduchu než se uloží do sklepa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 55.26 (?), 22.7.2009 19:26

Já tedy proto, že když jsem viděla tu spoušť, kterou mi, přes několik postřiků, na nati napáchala plíseň, nechtěla jsem čekat, až mi deště spláchnou spóry k hlízám. Mimochodem sázela jsem na jaře malinkaté hlízky, které byly ke konzumaci už velice malé. Prakticky v každém kopci bylo tak 4 - 5 opravdu slušných hlíz. Na druhé části zahrádky jsem vysadila brambory sadbové. Nejen, že trvalo strašně dlouho než vyklíčily (a to měly být velmi rané), ale i úroda nebyla nic moc. A to není popvé, kdy mě sadba zklamala.  To, že se rána na hlíze zacelí, samozřejmě vím. A právě to je ta otevřená brána k infekci. A v hlíně je těch infekčních činitelů určitě hodně. Opravdu jsem žádný problém zatím nezaznamenala. Nebo možná rozdíl. Brambory umývám asi tak deset let. Snad zkusit část umýt, část ne. No a na jaře se uvidí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 61.6 (?), 23.7.2009 9:25

Zkou+šel jste někdo omývatb brambory před uskladněním roztokem hypermanganu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 55.26 (?), 23.7.2009 9:59

Přiznám se, že jsem měla cukání to zkusit, ale nebyla jsem si 100% jistá, jestli je to dobrý nápad. Nevím, nakolik může hypermagan prostoupit pod slupku a nevím, zda je jedlý. Možná by se ta poživatelnost dala zjistit. Ale protože brambory při uskladnění zatím nijak nehnily, umyla jsem je pouze čistou vodou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika