Skladování brambor



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                  
host - 96.54 (?) 
8.8.2014 17:51

Zajímá Vás, jak skladujeme brambory. Máme docela teplý sklep a asi před třiceti lety jsme používali několik let krecht v kůlně – díra asi 80 x 80 cm, hloubka cca 60-70 cm, na dno seno, pak brambory, deku, navrch polystyren a zastrčený kus trubky. Ty dva metráky se tam vešly, nikdy nezmrzly (když hrozily větší mrazy, přidal se polystyrén tak, aby přesahoval přes jámu) a docela lehce se odebíraly. Kupodivu ani s myšmi nebyly problémy. Teď asi 25 let skladujeme brambory ve skleníku, kde udržujeme kvůli rostlinám teplotu přes zimu 0-5 st. Před uskladněním brambory navzdory doporučením důkladně umyjeme, dáme do přepravek, do mrazů necháme v kůlně ve dne přikryté, v noci odkryté. Skladujem kolem dvou metráků – do skleníku přepravky do dvou sloupečků, na to nasadíme velkou papírovou krabici, navrch deky. Brambory jsou zadeklované, bez větrání a přesto nehnijí. Vydrží do března, tak asi v dubnu se vzrůstající teplotou začínají klíčit, v květnu jsou ale klíčky už tak kolem 3 až 4 cm. Mějte se.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
host - 13.123 (?), 8.8.2014 19:26
Tato kniha je maximálně vhodná k zaplnění prostoru knihovny. Je tam obrovská spousta nesmyslů, které můžou zaujmout pouze neznalého a které nelze realizovat. Doporučený krecht se svými rozměry je opravdu použitelný jen v Anglii a pak bych vás rád viděl jak vrsvíte na tak strmou plochu z dlouhé slámy zeminu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 13.123 (?), 8.8.2014 19:17
Milá paní Markéto, zde je každá rada velmi drahá. Dříve na vesnicích bývaly sklípky va skladování okopanin. Tam kde nebyk kopec dobytka, ta byl n dvorku do země zapuštěný domeček s vnitřními rozměry cca 1,5×3m, hluboký cca 2m. Hloubka byla mnohdy menší, protože se vykopaná zemina použila k obsypání stěn. Domeček byl vyzděn z cihel bez omítek a strop tvořila klenba. Pod sedlovou stříškou byl prostor nad klenbou zaplněn plevami - kde je dnes vzít, mohl by se použít granulovaný polystyrén. Vstup byl osazen jednoduchými prkennými dveřmi, aby se zvýšila tepelná izolace, tak za nimi, byla zavěšena hrubá jutová tkanina a proti dveřím, byl pod klenbou větrací otvor. Dnes ovšem něco takového není třeba, protože mladí chtějí dvorek jako stůl s anglickým trávníkem a okopaniny „vynikající chuti“ si koupí v superhyper. Můžu vám říct, že brambory z takového sklípku byly ještě koncem června s max třímilimetrovými klíčky a když se začaly kopat nové, tak celý zbyterk zkonzumoval dobytek.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika