Sadbové zemiaky - stupeň množenia



bunny - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (813) - 67.176 (?) 
8.10.2016 19:32, zobrazeno: 15981x

sadbové zemiaky sú označené rôznymi stupňami množenia C1, C2, E tzn. že C2 sa môžu použiť na sadenie 1x, C1 2x a typ E 3x. chápem tomu tak, že keď mám C2, tak zasadím, vykopem ale už zemiaky nie sú vhodné na ďalšiu sadbu aj keď majú veľkosť, požadovanú kvalitu, žiadne ochorenia a pod. typ E môžem sadiť až 3x, teda z úrody vybrať vhodné zemiaky a na jar zasadiť. 

vie mi niekto vysvetliť prečo to tak je? čím sa tie zemiaky odlišujú? starí rodičia celý život sadili to, čo zostalo na jar, nebolo pohnité a malo primeraná veľkosť, resp. odkrojili vhodnú časť. stále som v tom, že družstvo má na jeseň úrodu, vytriedi konzumné a kŕmne zemiaky, zostanú sadbove a tie idu na skúšku proti rôznym chorobám a pod. a dostanú certifikát sadbové. ale aký je potom rozdiel medzi tými v záhrade a z družstva, resp. čo v praxi znamená stupeň množenia? ďakujem za odpoveď, snáď to pomôže aj ostatným. 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 18.79 (?), 9.10.2016 11:50

Stupně množení odlišují kvalitu sadby, rozhodně neudávají, kolikrát lze brambor přesadit, než se musí koupit nová sadba. Skutečná sadba se také nezískává vytříděním konzumních brambor, pěstuje se zvlášť na tzv. množitelských porostech, mnohem více se u ní řeší ochrana před škůdci (plíseň, přenos virových chorob, aj.), aby se zabránilo šíření chorob sadbou. Brambory, co si doma vypěstujete, si klidně můžete sázet stále dokola až do zblbnutí, nebo dokud v průměru z jedné zasazené máte alespoň jednu vyrostlou hlízu (v opačné případě musíte přikupovat, nebo se vám bude snižovat výměra). Akorát je velká pravděpodobnost, že stav porostu, z takové sadby vyrostlého, bude rok od roku horší, protože prostě a jednoduše udržet na zahrádce kytky bez plísně a všeho ostatního není žádná sranda a hlízy tak sázíte každým rokem s nějakým tím nepěkným bonusem navíc. Záleží tady na vkusu každého, někdo chce, aby za svojí práci měl slušnou úrodu, ten si pohlídá, aby sázel pěknou sadbu, někdo zase jede stylem: "když do toho nepustím ani korunu a ono to něco málo vynese, tak hurá (práci vem čert)" a ten to až tak nešlukuje, holt každý svého štěstí strůjcem a tak to má být:)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 25.2 (?), 11.10.2016 10:38

Ano máte pravdu. Ale dnes se zahrádkáři inspirují i postupy z předsocialistické doby, kdy tehdejší sedláci nebyli odkázáni na cizí sadbové výpěstky, ale sadbu a semena si pěstovali sami na svých polích.  Pamatuji si, že děda v padesátých letech si takto pěstoval své okurky ze semenaček, brambory se třídily podle velikosti a barvy slupky.  Sadba a semena se ukládaly mimo konzumní, v krechtech do doby výsevu a výsadby.  U brambor se také dělala větší vzdálenost rostlin od sebe, nejen řádků ale i v řádcích.  Dnes je snadnější používat uznanou sadbu. I když někdy o "sadbě" pochybuji, zda se nejedná o konzumní vyčleněné pro sadbu z důvodů nadúrody a zrušení exportu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
bunny - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (813) - 67.176 (?), 11.10.2016 12:05

dakujem, nemyslel som to tak, že posudzovať kvalitu sadby stupnom mnozenia, ale skor ako to je, resp. prečo to je tak. rozmyslam nad tym odkedy som pocul jednu reportaz o druzstve, ktore sa venuje vyslovene len sadbovymi zemiakmi a rozmyslam, ktorych predajcov certifikovanej sadby poznam, jeden ma tých zemiakov málo, hned su predané a su dost drahe, ostatní maju priatelne ceny a sadb az do jari a mne sa nechce verit, ze sadia zemiaky vyslovene sadbove, aj to upravuju tak, aby im prevazne vyrastli velkostou sadbove. ja si stále myslím, že to len zo všetkých zemiakov vytriedia, daju certifikovať a su sadbove.

co sa tyka minulosti, tak cesko bolo bohatsie ako slovensko, resp. ja pochadzam z este chudobnejsieho kraja, ale som si isty, ze tu absolutne nikto nesadil zemiaky na sadbu, kazdy bol rad ze sa mu urodilo na konzum a pre zvierata, na jar zasadil čo zostalo v pivnici a nebolo pohnité a nikto pojem sadbové zemiaky nepoznal.

minulý rok som bol pomáhať kamarátovi sadiť, tak mal certifikovanú sadbu a vlastné zemiaky. malé, kŕmne, zhnité. on to sadil, lebo to sú jeho zemiaky. na jesen certifikovana sadba úplna bieda, tie jeho zemiaky veľmi pekné, čomu nechápem, lebo sadil bordel. (ale zase, tú sadbu mal z družstva, mala cetrifikát, ale ja neverím, že tie družstvá pestujú zemiaky len na sadbu, stále si myslím, že su to len tak vytriedene ako ja si doma vytriedím na jesen podla velkosti a kvality zemiaky, ktoré chcem sadit)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 25.2 (?), 12.10.2016 19:05

Je zajímavý vývoj v sadbě brambor. Pamatuji dobu kdy babosedy byly nastaveny na vzdálenost řádku 60 cm, dnes je vzdálenost 75 cm a sadbovací kolečko je ob díru zaslepené. Je dobře, že se od kvantity přechází ke kvalitě i u česko moravských farmářů.  Co se týká výnosu tak díky dnešním moderním odrůdám at z Německa nebo i z Velhartic se tímto se moc netratí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6450) - 9.135 (?), 12.10.2016 19:12

stále si myslím, že su to len tak vytriedene ako ja si doma vytriedím na jesen podla velkosti a kvality zemiaky, ktoré chcem sadit.

Tak si to myslete dál. Kdo opravdu množí sadbu, tak musí lecos dodržet, mimojiné desikaci v přesném termínu, chemickou systémovou ochranu proti plísni, a jiná opatření, například takto ošetřená sadba se nedá jíst a nemělo by se to ani krmit. Tedy prodávat na jídlo to co se vytřídí si nikdo nedovolí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 250.198 (?), 15.1.2019 17:24
Nesuhlasím s tým, že sadenie vlastnych zemiakov, rokmi degenerujú, resp. je čím ďalej tým menšia úroda. S vlastnej skúsenosti viem, keďže sam sadím tu istú, svoju dopestovanú sadbu, už snáť desat rokov. Zemiaky na sadbu preberiem-vyberiem len zdravé, nepoškodené okruhliaky a uložím ich extra do priehradky, i keď do tej istej miestnosti pivnice kde sú uskladnené aj jedle zemiaky. Preberám aj ostatné zemiaky, kus od kusa, poškodené dávam extra na rýchlu spotrebu. Čo robím, tak len striedam roľu na sadenie, kôli nerozšíreniu sa chorôb a škodcov. Zemiaky vydržia do nových, samozrejme v máji, keď vyberám sadbu, zemiaky na jedenie začnú pomaly klíčiť, pretože dlhším pobytom pri nakladaní sadby do vriec zmením klímu v miestnosti, načo sú zemiaky citlivé. Samozrejme zemiaky počas uskladnenia vizuálne kontrolujem a poškodené vyhodím, ale nenajdem viac ako 10-15 kusov za celú dobu uskladnenia.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 214.246 (?), 31.3.2021 16:24

Nechci zakládat nové téma.Chci se zeptat, jestli se to zdá jenom mě, nebo má někdo taky podobnou zkušenost. Jedná se o velikost sadbových brambor a zároveň jejich cena. Brambor si představují jako slepičí vajíčko a cenu takového bramboru 16-18 Kč za KG.Poslali mi brambory z Drago dost velké a proto mi to na pozemku nějak nevyšlo. Brambor jako 2vejce. To znamená, ze jich potřebuji jednou tolik. Jel jsem do zahradnictví a koupil 2x5kg /270kč/kg za 27 korun.Velikost byla taky příšerná.To už jsem viděl hned na místě že mi to nevyjde, ale nehodlám kupovat za tu cenu takovou velikost.To nemá ta šlechtitelská stanice nějaké normy na které jsme byli zvyklí?To mi místo nakládaček daji jednou na trhu 5 salátovek a odchod.No nelíbí se mi to.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6450) - 9.144 (?), 31.3.2021 18:09

Norma může být docela rozdílná od toho jak si představujete brambor (sadbový asi). Otázka je co jste koupil, respektive co vám prodali. Obecně sázet velké brabmory není žádná chyba, ale je to neekonomické, jak píšete. Normy na jaké jsem byli zvyklí kdy? Loni, před deseti, před padesáti roky?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 255.132 (?), 20.3.2022 16:27

Presne toto je aj moja skusenost. Prezil som v socializme 1/4 storocia, a vzdy sme sadili iba svoje zemiaky, dalsich 20 rokov po 'revolucii' tiez. Bez problemov, vzdy sme mali dost pre seba a aj pre blizku rodinu. Takze naozaj to nie je problem. Ved nasi dedovia a ich dedovia takto sadili po starocia a vyzili.
Posledne roky uz sadime menej, a par krat sme sadbu kupili, vysledok bol tiez dobry. Takze netreba sa bat ani zmenit sortu, kupit povredzme vyslachtenu odrodu, ale nezbavujte sa ani svojich, desatrociami osvedcenych druhov, ktore zivili vas rod dlhe desatrocia.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika