pokud chcete mít jistotu, že brambory rychle vytvoří silné a zdravé klíčky, je vhodné použít tzv. teplotní šok, tzn. vystavit je na 3 - 7 dní teplotě kolem 15 - 20°C, a pak je možné je umístit do teplejšího sklepa (10 - 15°C). Aby se klíčky nevytahovaly a nebyly křehké, je důležité, aby byly nakličované hlízy alespoň částečně osvětleny, lze doporučit i rosení sadby. I bez užití šoku by při 12°C hlízy měly do konce května vytvořit klíčky, svůj vliv má i odrůda a délka její dormance (klidové stadium), například Magda x Solara. Pokud se však nejedná o certifikovanou sadbu a hlízy jsou ošetřeny chemickým retardantem klíčení, pak je těžké nějaký výsledek předpovídat. Nicméně po 5 dnech při 20°C by mělo být zřejmé, kolik oček na hlíze a kolik hlíz se "probudilo".