Popol z cierneho uhlia



robo27 - (30) - 135.32 (?) 
28.1.2008 10:42, zobrazeno: 14323x

Zdravim

Chcem sa spytat ci mozem vysypat popol z cierneho uhlia na zahradu a tym zlahcit zem? Popol je vo forme prasku bez skvary. Cierne uhlie z ktoreho je popol je z Polska, v Polsku je toto uhlie povazovane za "ekologicke" preto lebo ma nizky obsah syry a podobne. Chemicky rozbor mozem dodat.

Na zahrade pestujeme vacsinou zemiaky.

Dakujem za odpoved.

Robert

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 80.39 (?), 28.1.2008 11:06

Černouhelný popel je lepší než hnědouhelný, obsahuje určitě méně síry, i když ta z větší části shoří a odejde ve spalinách. Sloučeniny síry v půdě, není-li jich enormně mnoho ale mimořádná rizika nepředstavují. Doporučuje se nechat popel alespoň rok vyvětrat a vymrznout na hromadě před zapravením do půdy. Já bych jej ale nepoužíval, pokud bych nevěděl,  kolik a jakých těžkých kovů obsahuje. 
  Pojem "ekologické uhlí" je  ale dost velký  eufemizmus.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 248.226 (?), 30.1.2008 18:49

Nejlepší je popel ze dřeva používá se ke zlehčení půdy, obsahuje velké množství živin 10% kys fosforečné, draslo 30% vápna dále hořčík a menší množství síry, jelikož draslík je obsažen ve formě uhličitanu rozhazujeme ho na podzim a v zimě nikoli za vegetace nebo přidáváme do kompostu. Popel z uhlí je na živyny deleko chudši a obsahem velké množstní síry a železa je pro vegetaci spiš ke škodě jak k užitku. Používá se jen ke zlehčení půdy ale to dostatačně zvětralý takže nedoporučuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 64.231 (?), 4.4.2008 16:03

Popel a popílek z některých polských dolů obsahuje více radionuklidů než je přípustné na výrobu tvárnic a panelů. Tak tenhle popel bych asi moc na zahradu nechtěl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 187.141 (?), 4.4.2008 17:37

Popel z uhlí bych na Vašem místě nepoužíval, neměl bych tolik strach ze síry (ani sýra) ale spíše z těžkých kovů. Předpokládám, že během hoření velká většina síry shoří (= zoxiduje) a ve formě plynu odejde komínem. U jiných prvků (viz výše) bych si tím tak jistý nebyl.

S ekologičností černého uhlí bych si taky tak jistý nebyl, ale asi by nohle být lepší než u uhlí hnědého

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika