Ochrana zemiakov proti fytoftóre zemiakov



Jozef1950 - (9) - 1.132 (?) 
2.6.2014 8:19, zobrazeno: 5781x

V dnešnej dobe a súčasnom sortimente sa pri pestovaní zemiakov nevyhneme používaniu chemických prípravkov. Môj názor je, že pokiaľ sa používajú s "rozumom", v predpísaných koncentráciach a cielene (teda nie tak, že použijeme prípravok, ktorý mám padne pod ruku), môžeme rizika potlačiť na rozumné minimum.

Proti plesni zvyknem v sezóne a v závislosti od počasia aplikovať 2 - 3 postreky.

Obraciam sa na skúsených záhradkárov a pestovateľov zemiakov, v akom poradí je vhodné prípravky aplikovať, či začať kontaktnými prípravkami a potom aplikovať systemové, alebo naopak. Uvítal by som, keby ste napísali, aké konkrétne prípravky zvyknete používať.

Ďakujem za každú odpoveď.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 248.95 (?), 2.6.2014 9:07

Nejsem nějaký pěstitel bramborů, dávám jich jen pár pro svou spotřebu. Dříve jsme používali k několika postřikům (cca 3) Kuprikol, mě se osvědčilo poprvé stříknout v době uzavírání řádků Acrobatem (systémový, chrání po nějakou dobu i nové přírůstky), a v případě deštivého roku pak s větším odstupem ještě 1x Kuprikolem (kontaktní). Ale některé roky ani není další postřik nutný.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 65.144 (?), 2.6.2014 12:18

Loni jsem delal 4 postriky, stridave Acrobat a Infinito po 10 dnech, prvni postrik pred uzaviranim radku. Duvodem bylo nepriznive pocasi i skutecnost, ze jsem z 1 sacku Acrobatu namichal postupne 2x postrik jak na brambory, tak na rajcata. Nat vydrzela krasne zelena az do pocatku zari (2-3 rostliny s priznaky plisne jsem vytrhl, rovnez jsem 2x delal postrik horkou soli - tusim, ze 30g/1l). J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 1.132 (?), 2.6.2014 18:49

Ďakujem za odpoveď. Veľmi ma prekvapila informácia, že robíte postrek aj horkou soľou. To som počul prvýkrát. Mohli by ste mi, prosím ozrejmiť význam tohto postreku. Je to vec výživy, či ochrany rastliny. Tiež by ma veľmi zaujímalo, v akom agrotechnickom termíne ste tento postrek realizovali. 

Za Vašu odpoveď srdečne ďakujem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 27.210 (?), 2.6.2014 20:33

... je třeba dbát na zásobení hořčíkem (110 kg/ ha MgO)... se pise v navodech na pestovani brambor. Hořčík hraje důležitou roli ve fotosyntéze, protože tvoří centrální atom chlorofylu. Komplexni hnojiva napr. Cererit samozrejme obsahuji nejen NPK, ale i Mg (horcik), ale mnozstvi Mg neni pro brambory optimalni.

Hořká sůl- hnojení na list - doporučené dávkování... Brambory (do květu) 1 - 2x v 2 - 3% koncentraci roztoku. Na brambory davam cca 5l postrikove kapaliny na 100 m2 (nikoliv 10l), podle navodu u Acrobatu. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 192.41 (?), 2.6.2014 19:13

U mna som na skorych spozoroval prve napadnute listy asi 10 dni dozadu, tak som striekol acrobat, ked prestane prsat tak dam infinito, to uz pre istotu aj na rajciaky, lebo plesen sa u nas siri dalej. Co bude dalej neviem presne povedat, ale ked sa pocasie umudry a nebude uz stale prsat tak niekedy koncom mesiaca mozno zase infinito.

To minuly rok bol u nas super, lebo dva mesiace neprsalo... na urode zemiakov sa to negativne neprejavilo, naopak bola bohata, a plesen skoro ziadna.

Tento rok nas potrapi aj pasavka sudiac po kontrole porastu, tak ale v najhorsiom pripade calypso.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika