Nestejnoměrné vzcházení sadby



host - 55.26 (?) 
13.5.2009 10:25, zobrazeno: 7816x

Prosím o vaše zkušenosti. Zpravidla sadím svoje brambory, které se do jara nezkonzumují. Párkrát jsem sadila i koupené sadbové brambory, ale pokaždé velice nepravidelně vzešly, i letos. To je nějaký typický projev sydbových brambor? Ty moje vzešly prakticky všechny docela dobře, až na pár opozdilců, které to myslím doženou. Ony to doženou asi i ty sadbové, ale přijde mi to zvláštní.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 17.5.2009 22:08

Nestejnoměrné vzcházení ještě není žádná závada. Některá brambora může být hlouběji, jiná míň. Záleží i na poloze, jak je brambora v zemi uložena. Taková zajímavost, které se asi usmějete. Brambora má hlavu a patu. Hlava je ta strana, kde je víc oček a tou by se při ručním sázení, nebo předkličování měla hlíza uložit nahoru. Pata je samozřejmě protější strana téměř bez oček. Na té by hlíza měla stát. Při vzcházení si každá sazenice musí tato zvláštnosti dophnat svým způsobem.

Složitější je potom, když vzešlé brambory nerostou stejnoměrně a třeba některé rostou mnohem rychleji, nebo mají kadeřevější list, než ty ostatní. I když třeba jsou všechny stejně pěkně zelené. Přítomnost takto vyjimečných rostlin v porostu je známkou virových onemocnění, kterým obvykle nevěnujeme patřičnou pozornost, protože jako laici je ani neznáme. Virové choroby přenáší savý hmyz a z takového porostu není vhodné používat sadbu k dalšímu sázení. Bylo by dobře po čase nakoupit všechnu sadbu novou. Porost s virozními bramborami může dávat jinak zdravou, skladovatelnou a chutnou úrodu, ale jeho výnos postupně upadá. Staří hospodáři dělávali "výměnu sadby".

Ještě jednu poznámku. Na některém školení nás informovali, že mandelinka bramborová nelétá jen leze. Asi vycházeli z toho že napadá brambory hlavně při okraji pozemku. Já jsem to prezentoval dál a teď se musím všem, kdo si tu zprávu přečetli, omluvit. Dneska u nás létaly mandelinky jako chrousti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 55.26 (?), 18.5.2009 20:54

Nene, hlavě a patě hlízy se nesměju, neb jsem původně zemědělec a přesto, že uplynulo již drahně let, kdy jsem ukončila školu, se toto přes veškerý pokrok snad ještě nezměnilo. Asi to není nijak závažná věc, jen mě zajímalo, proč se to děje, když nesadba vzejde docela rovnoměrně a sadba docela hodně nestejnoměrně. Dobrá, nebudu bádat nad nesmrtelností chrousta, holt to buď doženou nebo nedoženou. V každém případě díky za odpověď!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 175.210 (?), 9.12.2012 11:15

Sice hodně pozdě, ale jenom přeci. Velká nerovnoměrnost při vzcházení brambor je způsbena s největší pravděpodobností činností člověka a jeho chemie. Jestliže máte sadbové brambory z bramborárny, která má ve svém sortimentu brambory konzumní a případně nějaké produkty z nich, je riziko nepravidelného klíčení vysoké. Brambory ke konzumu jsou všechny ošetřeny retardérem klíčení. V případě fumigace, to je vykuřování, se do těchto prostor nesmí naskladnit sadba nejméně pět let z důvodu negativního ovlivnění klíčení. Ovšem podnikatelům v tomto oboru je to velmi těžké dokázat. K výrazné škodě u malopěstitele nedochází, snad jen ta až o čtyři týdny opožděná sklizeň.

brousek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 175.210 (?), 15.12.2012 16:02

Něco více o bramborách - Retardace konzumních brambor

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika