kdy sadit nejlépe ranné brambory



host 
19.3.2005 23:57, zobrazeno: 49657x
Dá mi někdo nějaký bližší termín nebo podle čeho se určuje vhodná doba k sadbě ranných brambor? Díky,Honza
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host, 22.3.2005 8:22

Já osobně dávám brambory vždy na Josefa, ale letos mi to nevyšlo, takže tento týden, tedy okolo 23. března.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Juro - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 121.238 (?), 2.3.2009 7:59

Zemiaky sa rychlia predklicenim, ale niekde som cital, ze sa daju rychlit aj zakorenenim v malom mnozstve zeminy. Taketo su potom omnoho rychlejsie v raste a plodia velmi skoro. Mate niekto skusenosti s rychlenim zemiakov zakorenenim v teple v zemine?

Druha vec, co by ma zaujimala, je pestovnie dvoch urod zemiakov na jednom mieste. Je toto mozne, a ako sa maju "zakonzervovat" sadbove zemiaky aby vydrzali do toho maja juna?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.12 (?), 2.3.2009 8:45

Zkoušel jsem sázet brambory po bramborách. Sadbu jsem nijak nekonzervoval, sázel jsem normálně uskladněné loňské brambory na konzum, pochopitelně měly již poměrně dlouhé klíčky.  Výnos byl ale poměrně malý a hlízy nevelké. Proto jsem od toho upustil a raději vysévám zelené hnojení

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 2.3.2009 9:21

Já pěstuji brambory každým rokem dvakrát za sebou na jednom místě. Tedy brambory po bramborách.  První brambory dávám předklíčit do bedýnky se zeminou již koncem února, někdy začátkem března. Vloni jsem vyzkoušela to, že 10 ks jsem dala do kontejnerků a do sklepa za okno už koncem února a pravidelně jsem je zalévala. Začátkem dubna už měly deseticentimetrovou nať a bohatý kořenový bal, tak jsem je zasadila ven a hodně přihrnula, aby téměř nekoukaly ze země. Koncem května jsem sklidila slušnou dávku, která nám vystačila na dobu, než dorostly ostatní brambory. Brambory na druhou sadbu nekonzervuji. Mají sice hodně dlouhé klíčky, ale to vůbec nevadí. Aby druhá úroda byla pěkná, tak předem přidávám na připravené místo hodně kompostu. Tuto druhou sadbu hodně moc zalévám. Někdy se mi podaří, že druhá úroda je lepší, než ta první. Pěstuji brambory jen pro vlastní spotřebu - pro rodinu. Ve velkém by si stím asi člověk takto  "nehrál".  Zdravím - Daniela.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 176.18 (?), 2.3.2009 10:48

Brambory většinou nechávám doma na světle předklíčit (teplota cca 12°C), vyrovnané na lískách korunkovou částí nahoru. Vysazuji v prvním dubnovém týdnu do rýh vysypaných hnojem, před "zmrzlými" vyrašené přihrnu.Dříve jsem je v lískách ještě prosýpala rašelinou a mírně vlhčila, takže kromě klíčků udělaly i kořenový bal. Ale rozdíl v růstu není velký. Sklizeň spíše urychlí nakrytí řádků (třeba jen některých) netkanou textilií. Jinak je zbytečné sázet hlízy příliš brzy, dokud není zem ještě prohřátá, stejně nic nedělají. Brambory po bramborách nesázím, dávám po nich začátkem srpna jahody - mají pěkně vyhnojenou zem a do 10.srpna sázené již další rok pěkně plodí.   Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika