Jak vypadají Vaše brambory?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
      
host - 118.24 (?) 
17.8.2010 15:45

vzhledem k letošnímu počasí a částečně i loňskému by nebylo od věci navzdory agroenviro doporučením pěstovat brambory trochu ve svahu, brázdy po spádnici, aby brambory měly alespoň nějakou šanci přežít extrémy počasí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
host - 228.27 (?), 24.10.2010 14:55

po marných pokusech vypěstovat dobrou bramboru si je kupuji, koupená hlíza po rozříznutí je ve středu vyplněná jakýmsi gelem, řekne mi někdo o co se jedná ú odrůda/ prý princes/ děkuji.

jiří

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4458) - 191.35 (?), 24.10.2010 17:02

Já jsem koupil neznámou odrůdu na uskladnění a po normálním vaření v ní zůstane nepravidelné tvrdé jádro, musí se vařit mnohem déle, kdy se už povrch rozváří /vařeno bez slupky/. Takže taky nic moc. Zkusím vypátrat název odrůdy, je od konkrétního zemědělce, jinak chuťově je dobrá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.130 (?), 1.1.2011 19:02

Tak jsem to celé přečetl a chtěl bych taky trošku přidat. Bydlel jsem v jedné Šumavské vesničce, která je 1 000 m.n.m. a sníh se zde drží pravidelně do 10. května.  I v těchto klimatických podmínkách se dají perfektně pěstovat brambory. Ze začátku jsem je taky pěstoval v hlíně a řádcích. Pravidelná okopávka atd.  Barambora je velice citlivá na vlhko a chlad, proto jsem se kouknul jak to dělají starousedlíci . Brambory sází do čerstvě nakosené trávy našlapané /hodně / do řádků. Na hlízy se potom přihodí asi 20 cm trávy. Takto vytvořené řádky se nechají přírodě. Protože zahrada se kosí 3 x ročně tak tu trávu znova přihrnuji pod nať. Výhody jsou naprosto evidentní - nemusím okopávat a plít. Další výhodou je to, že brambora má ráda teplo a né mokro. Tlející tráva se zahřívá a hlízy mají teplo a zároveň čerpají živiny z té rozkládající se trávy.V případě déle trvajících dešťů a sněžení je hlíza stále v teple a nad terénem , neleží ve vodě a vklidu si zakoření..  U takto pěstovaných brambor je třeba kontrolovat, aby zvětšující se hlízy vevykoukly na sluníčko /začnou zelenat/, proto je třeba pravidelně přihazovat a přihrnovat stále novou trávu.  Vegetační období je zde velice krátké, proto se sází kolem 28 května i později a brambory to doženou. Sklízí se v září jakmile mrazík spálí nať.  Myslím si že i v nižších polohách sázet brambory koncem dubna viz. předchozí článečky je naprosto zbytečné.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 147.108 (?), 1.1.2011 19:51

První májovou noc mají být v zemi, říká se u nás. Bramborářská oblast.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Kšely - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (216) - 214.135 (?), 2.1.2011 13:47
Dobrý den. Tady se dá vést dlouhá diskuze a každý bude mít svou pravdu a zkušenost. My třeba sázíme brambory tak, abychom měli brzy nové. Myslím, že tak činí i většina zahrádkářů. Dalším, velmi výrazným faktorem je výskyt plísně bramborové. U nás bychom z brambor vysázených koncem května nesklidili ani kuličku, natož zásobu do příští sklizně. MH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.24 (?), 2.1.2011 14:52

Souhlasím s paní Marií. Rané brambory na kopání je potřeba zasadit co nejdříve, samozřejmě dle polohy, v nížinách na Josefa a ve vyšších polohách v půlce dubna. Brambory na uskladnění stačí později, včas zasazené narostou do nástupu plísně bramborové, která se šíří vzduchem z teplejších oblastí. Pokud po 10-14 dnech stříkáte systémovými fungicidy, jako ve velkovýrobě, můžete vhodné odrůdy nasázet klidně v červnu po již vykopaných raných bramborách a plíseň je nezničí.    J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika