Dle mého názoru se jedná o záměnu odrůdy a vyselektování této příměsi do převahy ve vlastní sadbě. K Rosaře (AB) je takto do páru Laura (CB) a další. V malé míře může varný typ ovlivnit dostupnost draslíku.
V první řadě proto doporučuji nákup nové sadby od prověřeného dodavatele a řádné označování produkčních ploch i sklizených šarží. Až v druhé řadě je dobré hnůj o vysokém obsahu dusíku doplnit o zásobní hnojení draslíkem (napodzim zaorávat draselnou sůl nebo popel z spálené organické hmoty).
Dobré je také dodržet zásady při organizaci výsadby, kdy plochy/řádky červenoslupkaté sousedí s odrůdami se slupkou světlou. Pak případné příměsi ze sousedního řádku snadno vytřídíte.
Například u nás je klasicky po řádcích Marabel (Bž) + Esmee (ABč) + Antonie (ABž) + Rosara (BAč) + Dalí (BAž) + RedAnna (ABč) + Belana (ABž) + Laura (CBč) + Satina (Cž) +Valfi (BCfv).
Úprava pH vody ve které se brambory vaří má jen nepatrný vliv v rámci přechodného typu BA, kdy okyselení posune varný typ na AB až A a napopak přidání jedlé sody posune varný typ na B. Nikdy ale neovlivníte rozvářivé varného typu C na B natož na A. Pokud jde o to, aby se takto rozvářivé brambory dětem nezošklivily, doporučuji zvážit vyšší míru úpravy pečením se slupkou (americké) či bez slupky (francouzské).
SfK.