Brambory se předčasně rozváří - co s tím?



Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 73.235 (?)
15.2.2020 15:43

Dle mého názoru se jedná o záměnu odrůdy a vyselektování této příměsi do převahy ve vlastní sadbě. K Rosaře (AB) je takto do páru Laura (CB) a další. V malé míře může varný typ ovlivnit dostupnost draslíku.

V první řadě proto doporučuji nákup nové sadby od prověřeného dodavatele a řádné označování produkčních ploch i sklizených šarží. Až v druhé řadě je dobré hnůj o vysokém obsahu dusíku doplnit o zásobní hnojení draslíkem (napodzim zaorávat draselnou sůl nebo popel z spálené organické hmoty).

Dobré je také dodržet zásady při organizaci výsadby, kdy plochy/řádky červenoslupkaté sousedí s odrůdami se slupkou světlou. Pak případné příměsi ze sousedního řádku snadno vytřídíte.

Například u nás je klasicky po řádcích Marabel (Bž) + Esmee (ABč) +  Antonie (ABž) + Rosara (BAč) + Dalí (BAž) + RedAnna (ABč) + Belana (ABž) + Laura (CBč) + Satina (Cž) +Valfi (BCfv).

Úprava pH vody ve které se brambory vaří má jen nepatrný vliv v rámci přechodného typu BA, kdy okyselení posune varný typ na AB až A a napopak přidání jedlé sody posune varný typ na B. Nikdy ale neovlivníte rozvářivé varného typu C na B natož na A. Pokud jde o to, aby se takto rozvářivé brambory dětem nezošklivily, doporučuji zvážit vyšší míru úpravy pečením se slupkou (americké) či bez slupky (francouzské).

SfK.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                  
host - 112.170 (?), 15.2.2020 18:07

Uveďte metodiku měření!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 73.235 (?), 15.2.2020 15:43

Dle mého názoru se jedná o záměnu odrůdy a vyselektování této příměsi do převahy ve vlastní sadbě. K Rosaře (AB) je takto do páru Laura (CB) a další. V malé míře může varný typ ovlivnit dostupnost draslíku.

V první řadě proto doporučuji nákup nové sadby od prověřeného dodavatele a řádné označování produkčních ploch i sklizených šarží. Až v druhé řadě je dobré hnůj o vysokém obsahu dusíku doplnit o zásobní hnojení draslíkem (napodzim zaorávat draselnou sůl nebo popel z spálené organické hmoty).

Dobré je také dodržet zásady při organizaci výsadby, kdy plochy/řádky červenoslupkaté sousedí s odrůdami se slupkou světlou. Pak případné příměsi ze sousedního řádku snadno vytřídíte.

Například u nás je klasicky po řádcích Marabel (Bž) + Esmee (ABč) +  Antonie (ABž) + Rosara (BAč) + Dalí (BAž) + RedAnna (ABč) + Belana (ABž) + Laura (CBč) + Satina (Cž) +Valfi (BCfv).

Úprava pH vody ve které se brambory vaří má jen nepatrný vliv v rámci přechodného typu BA, kdy okyselení posune varný typ na AB až A a napopak přidání jedlé sody posune varný typ na B. Nikdy ale neovlivníte rozvářivé varného typu C na B natož na A. Pokud jde o to, aby se takto rozvářivé brambory dětem nezošklivily, doporučuji zvážit vyšší míru úpravy pečením se slupkou (americké) či bez slupky (francouzské).

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 128.147 (?), 18.2.2020 7:43

Děkuji za radu. K záměně dojít nemohlo. Tedy ne, pokud pěstitel/prodejce nedal do řádně označeného sáčku záměrně jinou odrůdu.

Přehnojení dusíkem také úplně nepředpokládám, jelikož brambory nedorostly do nějakých větších rozměrů. Spíše naopak.

Zkusila jsem aplikovat mletý vápenec, tak uvidíme...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 243.114 (?), 18.2.2020 15:05

Nebuďte naivní, k záměně odrůd dochází celkem běžně. Otec koupil odrůdu Marabel, byl velmi spokojený, sklízel ji jako poloranou. Jaké bylo překvapení dalším rokem, když brambory kopal v termínu jako rané a byly úplně jiné. Dodnes netuší, co mu to v tom prvním roce prodali, ale Marabel to nebyly.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 134.127 (?), 19.2.2020 6:50

Záměna odrůd není nic neobvyklého. nemusí to být záměr, ale nějaká chyba. Hnuj lepe davat na podzim, max. 2 kolecka na 10 m2.

Pred vysadbou zapravit do pudy siran draselny. Draslik ma kvalitu brambor velky vliv.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Lysenko - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (180) - 54.174 (?), 19.2.2020 21:43
Zkuste letos ten hnůj vynechat. Pokud jste záhon na podzim vyhnojili, dejte tam rajčata. Pokud se úplně v hnojivech nevyznáte, zkuste cererit jako první přiblížení. Opravdu je na brambory dobrý. Kompost lze použít libovolně.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Lysenko - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (180) - 54.174 (?), 19.2.2020 21:52
Ještě obrázek firmy Yara, jak si představují pohyb živin v půdě v rámci sezony. Nebo jak daleko od budoucích kořenů mají být živiny v okamžiku výsadby.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 20.2.2020 7:30

Brambory jako plodina I. trati mají hnůj zaoraný na podzim rády a přehnojení, které by se podepsalo na kvalitě hlíz, prakticky nehrozí. Mletý vápenec asi neublíží, na druhé straně bramborám nevadí kyselejší půda a s hnojem se vápenatá hnojiva hůř snáší. Síran draselný i Cererit jsou kvalitnější -  bezchlórová - hnojiva. Nicméně brambory dobře tolerují i chlór, takže lze použít i levnější draselnou sůl a NPK. 
  Problém s rozvařením hlíz si vysvětlit neumím. Roli snad mohou hrát vláhové poměry,  čas sklizně i způsob uskladnění. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
RUBIK - (21) - 161.2 (?), 20.2.2020 8:17

Můj postup-oloupané brambory krájím na finální velikost-kostky cca 3cm-postupně-vkládám do nádoby se studenou vodou. Po získání uvažovaného množství tyto propláchnu teplou vodou-tu sleju do dřezu. Povrch br. posypu solí, celým kmínem a na asi 3l objem vařící nádoby dám půl deci řepkového oleje. Br.prohodím-tak, že je sůl, olej a kmín naspodu. Pak napustím horkou vodu mírným proudem-až pod vrchní vrstvu. Dám vařit na nejvyšší stupeň-konkr. č.6, až začne klokot-stáhnu teplotu na č.4. Po asi deseti min.br.zavoní-stáhnu var na č.3, za dalších cca 10min. vypnu, po 5min.sleju, pokličku nechám chvíli mimo, pak ji přikopím častečně... No a dílo se daří bez rozvaření!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 70.168 (?), 22.2.2020 16:11

Pokud se brambory rozvařují, nejde to nijak hlídat natož uhlídat. Podstata této vady je mimo jiné v tom, že zatímco okrajové vrstvy se rozvařené rozpadají, vnitřek brambory je ještě syrový.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika