Brambory a slepicince



gabula - (2) - 243.140 (?) 
20.4.2011 8:33, zobrazeno: 14317x

Dobry den, docetla jsem se na strankach u hnojeni, ze spousta lidi pouziva slepicince na hnojeni skoro veskere zeleniny (krome te co se ji i se sloupkou) ale me ted konkretne zajimaji brambory. Vcera (i kdyz trochu pozde) na nase podminky (ziji v Recku) jsem si zasadila brambory a prodejce mi chtel prodat i hnojivo na brambory, jelikoz mam ale slepice, chci se zeptat jestli je muzu pohnojit ted, kdyz jsem je zasadila vcera a jelikoz nemam destovou vodu, jestli staci odstata a kolik kurincu treba do 10l konve mam hodit. A jeste se chci zeptat jestli ten kurinec muze byt cerstvy a zda tu vodu muzu hned pouzit, cetla jsem totiz, ze to lide nechavaji prvni vykvasit. Jestli je to treba vykvasit jak dlouho. Dekuji mnohokrat

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
gabula - (2) - 243.140 (?), 20.4.2011 8:39

A prosim jeste jeden dotaz, jelikoz ted u nas neprsi a mozna ani ted nekolik dni nezaprsi, tak se chci zeptat jak casto ty brambory mam zalivat. Zalila jsem je vcera, kdyz jsem je zasadila. (zem byla trosku vlhka, jelikoz asi 4dny zpatky prselo) Dekuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 20.4.2011 9:00

Nechte slepičince rozkvasit s vodou v poměru 1:1 dva týdny. Pak můžete zalévat tou hmotou 10x rozředěnou ve vodě .

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
alkuska - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (72) - 131.15 (?), 3.5.2011 14:21

Taky je moznost hnojit nekvasenym (tuhym) slepicincem. Ja jsem je nikdy nekvasila. Vyhodou je, ze to prakticky nesmrdi, jen pri samotne manipulaci a mozna velmi kratce po ni. Cim cerstvejsi slepicinec, tim vic pachne, maminka me ucila pouzivat nekolik let stare suche (ale to je fakt, ze takove jsem sehnala leda ve starych kurnicich u prarodicu). Tam to bylo v pulmetrove vrstve...

Moje hnojeni se da rozdelit na povrchove a hloubkove :)  Povrchove spociva v tom, ze kurince rozhodim po zahonu nebo pod stromy ci kere. Jak zalevam nebo prsi, postupne se splachuji do pudy. Klidne to tak udelam na kvetinovych zahonech i v prubehu sezony, protoze rostliny to prerostou a neni to videt. Hnojim takhle i ovocne keriky. Urcite se to da delat i brzy zjara na zeleninovych zahonech. Daji se takto prihnojit i jahody, ale jen na podzim nebo brzo na jare, aby plody byly ciste.

Hloubkove hnojeni delam tak, ze je bud zaryji na podzim do pudy (kdyz uz predem vim co kde budu pestovat) nebo pridavam na dno jamky pri vysadbe rostlin. Je potreba si vykopat o neco hlubsi jamku nez obvykle, protoze nemuzete polozit rostlinku primo na kurince, musite je zakryt nekolika cm pudy, jinak poskodite koreny, kurince jsou velmi silne a staci jich troska. Takhle hnojim nove sazene jahody, rajcata apod.

Do kvetinacu bud dam na dno vrstvicku zeminy, pak trosku kurincu a zase zakryju zeminou (staci opravdu troska, do kvetinace o prumeru 20 cm prijde mnozstvi jak vlassky orech nebo mene, nebo zamicham rovnomerne do zeminy (pro venkovni instalace). Do pokojovych kytek doporucuju prvni moznost, prece jen by to mohlo byt trochu citit.

Na zaver jenom dodam, ze vseho s mirou tady plati dvojnasob. Jednak muzete opravdu rostliny prehnojit a spalit, za druhe prehnojena zelenina je z duvodu vysokeho obsahu nekterych dusikatych latek nezdrava. Ale na kurincem hnojene kytky je radost se podivat..

Co se tyka zalevani, nikdy jsem brambory nezalevala, ale je fakt, ze zijete v jinem klimatu. Myslim si, ze nejvic rovnomerne vlahy budou potrebovat pozdeji, v lete, jinak narostou male.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika