Tak jsem včera připravil brambory na předkličovací lísky. Pro letošek jsem vyřadil Princess. Nějak se zvrhla a ani ta z nakoupené sadby nebyla o mnoho lepší. Jako nejranější budu mít odrůdu Anuschka (AB-BA). K uskladnění pak odrůdy Rosara (Ab), Belana (AB-BA), Dalí (BA-AB), Laura (B) a Satina (BC).
Rosara je nejlepší jako salátová. bohužel začíná příliš časně nakličovat a tak je na salát použitelná spolehlivě jen do konce února. Hlízy s delšími klíčky v salátu trpí černáním.
Belanu mám pro nejlepší chuť a vysoký výnos středně velkých hlíz.
Dalí mám pro nejlepší skladovatelnost a výborné vlastnosti při přípravě domácích hranolků. Hlízy jsou střední a velké = velké třídím na hranolky a střední pro obecný konzum od dubna do plné sezóny nových.
Laura je typicky přílohová brambora k pokrmům bohatým na výpek, šťávu nebo dušeným s omáčkou. Tj všude tam kde potřebujete konzistenci na šťouchané brambory nebo vidličkou rozmačkat k ochucení výpekem (kuře pečené na másle, králík na tymiánu,...).
Satina je jediná škrobovitá a zároveň chuťově příjemná brambora na hladké bramborové kaše. Dobře váže i v těstech a dá se použít na škubánky (zapékané šťouchané brambory).
Řazení jmen a vlastností je podle rannosti = Satina je polopozdní.
SfK.