Biologická likvidace mandelinek



host - 132.15 (?) 
22.5.2009 23:21, zobrazeno: 10784x

Dobrý den,

četl jsem o biologivké likvidaci mandelinek pomocí slunéček či ploštic, případně i nějakými houbami. Existuje nějaký přípravek, který obsahuje vajíčka nebo larvy (nevyznám se, nevím zda je to technicky možné) a nebo přípravek s obsahem entomofágní houby? Vím, že se používá postřik Mospilan a jiné, ale rád bych použil alternativní cestu bez chemie. Děkuji za případné odpovědi.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 23.5.2009 0:07

Spolehlivým predátorem mandelinek jsou koroptve. Ty asi neseženete, tak vám nezbude než sbírat už od teď a pořád, důsledně, denně a nebo ten Mospilan. Ničí brouky, larvy i vajíčka. Biologické prostředky než začnou působit, tak máte natě sežrané.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 132.15 (?), 23.5.2009 0:28

To by mi nějak extra nevadilo, i kdyby to trvalo třeba 2 týdny. Mám tu mandelinky nonstop snad celý rok, protože soused pěstuje na jednom místě brambory tak, že je je vysadí a nechá je růst bez jakékoli péče - nestříka, neokope, nesbírá - je to banka mandelinek. Nechápu proč je pěstuje, nikdy se mu nic neurodilo. A to je semeniště do mého záhonku. Klidně je budu týden dva likvidovat ručně a pak bych začala působit ta biologická likvidace.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 3.83 (?), 23.5.2009 9:36

Pokud mám správné informace od sousedů, nejen koroptve, ale i krůty je obírají zcela spolehlivě. Krůty seženete bez větších problémů a po čase z nich budete mít ještě další užitek.Tedy pokud máte vhodný typ zahrady a nejste vegetarián . Je to ale pochopitelně také další starost.Neměly by ale na rozdíl od slepic rozhrabávat zahradu. Mám vtíravý pocit, že dokud bude na živu Váš soused a Vy budete chtít pěstovat brambory, malý chov krůt se Vám sakramentsky vyplatí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 132.15 (?), 23.5.2009 11:08

Vegetarián nejsem, ale boužel nemám vhodný typ zahrady na to, abych mohl chovat jakékoukoli drůbež, resp ani na to už nemám tolik času - stíhám tak tak zeleninu, navíc mám ještě sady a tam je nutné se starat o stromy a sekat trávu atd. Ale překvapuje mě, že mandelinky vůbec něco konzumuje. Je to tak odporný brouk, že se tváří, že po požití otráví jakéhokoliv predátora.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 23.5.2009 13:21

Možná je ani nevysazuje, jen je nechává rost...

Ale v tom případě každopádně přichází v úvahu jedině biologická likvidace, protože jen tak zničíte mandelinky i u souseda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 217.133 (?), 9.8.2009 7:56

Existoval aj prípravok Novodor alebo tak nejako sa to volalo. Bol to nejaký bacil. Tým bolo treba zemiaky postriekať v čase, keď sa začínali liahnuť tie potvorky. Vtedy to malo najväčšiu úučinnosť. Na veľké larvy to už bolo neúčinné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika