Bataty, pestovani a obsah solaninu



host - 116.134 (?)
25.3.2019 19:58

Krása, pokud je ještě stále pděstujete, koupil bych sadbu :). Z kupovaných se mi opakovaně nedařilo klíčení :/

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
            
host - 79.152 (?), 11.2.2015 10:06

Ten článok je napísaný tak, že isté partie sú relatívne podrobné, no iné informácie, a to neraz tie najpodstatnejšie, sú spomenuté iba akoby okrajovo, čo zákonite budí dojem, ako keby boli menej podstatné alebo dokonca nepodstatné, a nie naopak... Nehovoriac už o tom, že kyanidové zložky rastlín, ktoré primárne slúžia na ich ochranu, sú úplne iná kategória, než solanín... Preto treba oveľa pozornejšie vnímať napr. tie partie článku, kde sa napr. hovorí, že "Živočichové si pro detoxikaci kyanovodíku vyvinuli několik mechanizmů..." Lebo toto sa týka i človeka... Nemám chuť tu všetko rozvádzať do detailov, lebo by to už nebol diskusný príspevok, ale dlhokánska rešerš, vypichnem preto iba niektoré partie, ktoré sú nám bližšie alebo podstatnejšie:

O existencii kyanidových zlúčenín v rastlinnej potrave sa začalo intenzívne hovoriť kedysi okolo r. 1964, kedy to publikovali vedci z NDR. Našli ich pri svojom výskume napr. v jadierkach ovocia a pod. Keďže sa vedelo, že kyanidy sú veľmi jedovaté látky, urobili obrovské bu-bu-bu, hoci celý mechanizmus pôsobenia v organizme už ďalej ani trochu neskúmali, a to ani okrajovo. A to i napriek tomu, že napr. jadierka jabĺk, čerešní, sliviek, marhúľ a pod. bežne a rady konzumovali napr. i deti, a nikdy o žiadnej otrave nikto ani len nechyroval... Viedlo to dokonca až tak ďaleko, že sa tieto jadierka už viac nesmeli lúhovať ani napr. do griotky a ďalšieho alkoholu, hoci to tak naši dedovia robili dlhé stáročia, ba možno i tisícročia, ba dokonca bol vyvíjaný neskutočný tlak vo veci odkôstkovávania i na konzervárenské podniky pri výrobe kompótov a zaváranín, čo ale bola vtedy mimoriadne pracná, nákladná a iba veľmi ťažko riešiteľná vec, ktorej sa pochopiteľne všetci všemožne bránili zubami - nechtami...  Zaujímavé je, že takéto kyanidové ochrany nájdeme napr. i v zelených častiach pšenice, jačmeňa a iných kultúrnych plodín, no tam už to nikto neskúmal, a tak tomu potom nikto nevenoval ani žiadnu pozornosť. A dokonca pred tým nikto nevaruje ani dnes a napr. taký zelený jačmeň, vyrobený z cca 20 centimetrových bylí s mladými listami je dnes naopak považovaný za jednu zo superpotravín a zdraviu výnimočne prospešný produkt. A on ním i naozaj je, čo vyplynulo zo skúseností ľudí na celom svete. O ryži, bambusových výhonkoch a pod. už ani nehovorím, lebo to už by celá Ázia musela byť zdecimovaná a na vymretie... K detailnejšiemu skúmaniu vyporiadania sa ľudského organizmu s týmto kyanidovým mechanizmom došlo až na konci 20. storočia, kedy sa ukázalo, že pri konzumácii jadierok z horkých mandlí a planých marhulí dochádza k pozoruhodnému zlepšeniu zdravotného stavu u množstva onkologických pacientov, čo sa neskôr pripísalo obsahu amygdalínu (laetrilu, vit. B12). Pričom všetkým bolo divné, ako to je možné, nakoľko títo ľudia konzumovali týchto jadierok, kde tie kyanidové zložky preukázateľne boli, doslova za hrste denne (neraz i viac, ako 50 ks 2x denne), a to po dlhú dobu. A vtedy sa prišlo na to, že kým zdravé ľudské bunky majú v sebe určitú enzymatickú výbavu, ktorá vie tieto kyanidy bezproblémovo zneutralizovať a vôbec im neškodia, tak rakovinové bunky ju nemajú, a tak ich tento kyanid zbavuje schopnosti ďalej vegetovať a pod jeho vplyvom sú doslova zdeštruované a roztrhané...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 79.152 (?), 11.2.2015 10:11

Pardon, omlúvam sa, amygdalín je vit. B17, a nie B12, ako som mylne uviedol...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 240.105 (?), 13.9.2014 15:34

Zdravím.

Zkoušela jsem pěstování, ale bez valného výsledku. Hlízu jsem nechala v zimě narašit (na netu je hromada návodů), dala na co největší teplo, zalévala. Výsledkem byla hrst hlízek velikosti palce. smiley  Možná v teplejších polohách Moravy nebo ve skleníku by to dopadlo líp.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 147.46 (?), 15.9.2014 23:20

aha, tak to neni nic pro me, sklenik mam na papriky a lilky. Ja prave take jeden rok zkousela s normalnimi bramborami a nic. Tak je asi spise koupim, nekdy. Chutove je miluju. Nebo si budu muset zamilovat tonambury. Co se da delat

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 29.41 (?), 21.10.2014 0:39

Letos poprvé jsem zkusil i batáty, řekl jsem si, když umím melouny, proč ne batáty.  nekoupil jsem sadku, ale koupil malé hlízy v obchodě, dal do truhlíků na naklíčení - asi v dubnu. Krásně vyklíčily, i když ne všechny (asi 80 % vyklíčilo.  V květnu dal na kvalitně vyhnojený záhon. tento týden začínám sklízet. Jsem už na lecos zvyklý (můj rekord ve vodních melounech  je 17 kg)., ale tentokrát mě batáty fakt překvapily.  na malém záhonu (větší budu sklízet asi za týden) jsem už sklidil někilk kousků, každá 1-2 kg, viz na snímku. Záhon jsem ještě celý nesklidil.  Pro porovnání celer.   Pokud bude na větším záhonu taková úroda, tak asi budu mít velké přebytky o které se rozdělím (jsem z Prahy 5).   Nevím, že by syrové batáty byly jedovaté, já je tady vařím, ale určitě zkusím i pečení, nicméně existují recepty se syrovými batáty a tak se mě trochu nezdá, že by syrové byly závadné.  Fakt je, že mám výhodu čerstvých, vytažených ze země, možná ty skladované jsou jiné.

Pepa  /josef.novotny.radotin@tiscali.cz/

letošní úroda batát - první ukázky
letošní úroda batát - první ukázky
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Dana22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (325) - 157.25 (?), 21.10.2014 22:24

Ty jsou nádherné. Musím je příští rok taky zkusit. Nejradši je mám nakrájené na nudličky a osmažené na pánvi na oleji do měkka. Až se dají špičkou vařeky půlit. Jsou sladké, ale velmi dobře k nim jde granulovaný česnek (čerstvý ne). Lehce posypané česnekem a solí jsou nejlepší. Nudličky přidávám všude možně, do špaget, do rizota, zasypu s nimi bramborovou kaši, to je moc dobrá kombinace. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 79.152 (?), 11.2.2015 10:41

Pani 240.105: Pri batátoch sa síce v tropických krajinách okolo rovníka miestami uvažuje i s dvoma úrodami, no u nás sa pri nich i v teplejších regiónoch ráta s približne rovnakou dobou vegetácie, ako napr. pri rajčinách alebo paprikách (pri výsadbe po troch zmrznutých približne do októbra (října)). Čo je úplne v poriadku, keďže na rozdiel od zemiakov batátom vňať v čase zrelosti neodchádza, a tak sú schopné vegetovať dlhšie... Napr. na Slovensku sa batátom venuje firma, ktorá ich pestuje od priesad až po zber, no i tá si radšej vybrala pre pestovanie pozemky v Chorvátsku, hoci na južnom Slovensku býva tepla relatívne dosť...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 29.41 (?), 6.11.2014 1:11

Sklidil jsem další část batát, ani jsem nevěřil, jak to je snadné. Mám jich skoro nadbytek, asi se jich teď přejíme.  Rozhodně je pěstování snadnější než se zdá.

podzimní sklizeň
podzimní sklizeň
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 116.134 (?), 25.3.2019 19:58

Krása, pokud je ještě stále pděstujete, koupil bych sadbu :). Z kupovaných se mi opakovaně nedařilo klíčení :/

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika