Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Doporučit jednu odrůdu není asi jednoduché. Co chutná jednomu nemusí druhému. A jestli se některé odrůdě někde trvale daří, jinde zrovna nemusí. Je potřeba si hlavně ujasnit, jestli máte rádi salátové odrůdy, nebo spíš moučné - na kaše. Zásadní je, zda brambory pěstujete doma s pečlivostí a láskou, ručně sklízíte, bez používání chemie a bez, nebo pokud možno s minimem průmyslových hnojiv. Velkovýrobní způsob pěstování, skladování, přepravy a v neposlední řadě způsob prodeje zejména ze strany řetězců (praní brambor by mělo být stejně trestné, jako vražda), to vše má na všechny jakostní ukazatele naprosto nevratné devastující účinky.  Ve výsledku to znamená, že to co koupíte v obchodě, je v drtivé většině případů úplně stejné - mrtvá smradlavá hmota zcela bez ohledu na odrůdu. Pokud ale jste schopni si pěstování užít, pak pro labužníky salátových odrůd doporučím MARILYN - odrůdu pěstuji od r. 2010, vynikající salátová luxusní odrůda, nádherně hladká žlutá slupka, vysoký výnos hlíz, vasoký počet hlíz, specifický hruškovito-ledvinovitý tvar hlíz, za kyprou lehčí půdu a dobře okopčená se odvděčí ještě vyšším výnosem, nedostatkem je snad světlá dužnina a kdo nemá dobrý sklep předčasné klíčení hlíz. Dále dporučuji Francellinne a Roseval. Obě jsou odrůdy s červenou slupkou a žlutou dužninou, tvar hlíz dlouhý, varný typ A salátová. Obě odrůdy jsou na pohled prakticky stejné. Nevýhodou Francelline je předčasné klíčení v teplejších sklepích, kdežto Roseval vydrží do jara. Naprostá elita pro znalce je Ratte. Tato exkluzívní salátová odrůda mimořádně pevné konzistence má velmi až extrémně dlouhé hlízy, (v roce 2014 jsem měl běžně hlízy široké 3 - 4 cm ale dlouhé 15 i 18 cm). Tato odrůda je vyloženě určená pro výrobu salátů a vaření výhradně ve slupce (pro úzké hlízy jinak prakticky ani nelze). Mám přátele, kteří konzumují tyto brambory samotné jako lahůdku, po uvaření se krásně loupou po celé délce ve tvaru špony. Pěstování je pro opravdové milovníky do půdy lehčí a jemné pro drobnost hlíz. Je běžné, že pod jednou rostlinou naleznete klidně 50 - 70 hlíz, zaznamenal jsem i přes 80, ale většina bude jen o tlouštce 1,5 - 2 cm a délce 5 - 6cm. Záleží pak jen na vaší trpělivosti se sklizní a přípravou k vaší spokojené konzumaci. Velmi nám chutná odrůda Baccara, která má po několik let stabilní a vysoké výnosy krásných podlouhlých hlíz, odolná ke klíčení do jara. Je velmi dobrá jako přílohová odrůda a velmi se osvědčila pro přípravu bramboráků. Na bramborové kaše používáme Asterix, červenoslupkou odrůdu se žlutou dužninou, která pravidelně dosahuje velmi vysokých výnosů velkých hlíz, navíc má velmi dobrý zdravotní stav v nati (přesadbu používam 6 let, nať bez viróz a velmi odolná plísni bez ochrany v průměru odrůd). Pro nejranější sklizně se osvědčily odrůdy Carrera, Riviera a Presto. Nedaří se u nás Impale - opakovaně silný výskyt viróz. V současné době je povolených asi několik set odrůd. Je potřeba zkoušet, která odrůda právě vám padne do oka. Dobrou chuť.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika