Umělě světlo při zimování



host - 77.130 (?) 
29.7.2016 13:07, zobrazeno: 10141x
Přátelé, zjistila jsem při pohledu na zahradu a na okna v garáži a suterénu, že zimování balkonovek bude letos prostorový problém :) Oken málo, rostlin moc, některé už i dost narostly. Říkala jsem si, že bych jim mohla přisvítit a dát je na zem. Ale... musí být nějaké speciální světlo? Případně jiné rady?Abych to do zimy pořešila :) Děkuji.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 116.145 (?), 29.7.2016 15:13

Další řešení by bylo zvětšit/dodělat okno/a a police do oken.

Levnější než pořizovat světlo a pálit elektřinu bude přebytky balkonovek vyhodit na podzim na kompost a na jaře koupit nové.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 77.130 (?), 29.7.2016 16:19
Tak to si nemyslím, kdyby stačila led žárovka, ta skoro nic nežere, ale vzrostlé oleandry a boulganvilie, palmy a plodící citrusy se budou dokupovat těžko :D a 150 zonálek je taky docela paleta :D Jen nevím, jestli stačí jakékoliv světlo nebo musí být nějaké konkrétní. Nikdy jsem neměla skleník, tam se sem tam taky přisvítí, tak mě napadlo, že by to bylo řešení :)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 29.7.2016 18:39

Existují speciální trubice a lampy, které jsou poněkud dražší, ale mají vhodné spektrum (různé na různé typy rostlin, růstové spektrum, květové spektrum, kombinované apod.). Na přezimování by snad stačila i běžná zářivka a nižší teplota a také nižší zálivka bez hnojiva. Kdysi jsem zářivku testoval a skutečně to pomáhalo. Podívejte se do Grow shopů na ceny a pak se rozhodnete.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 18.79 (?), 30.7.2016 9:43

asi nejlepší pro tenhle účel je zářivka T5, barva od studené bílé po teple bílou, takže koupit vidlici, předřadník, zářivku, patice (třeba Philips MASTER TL5 HO 49W/840 G5), pár drátů, ideálně i reflektor, ten by měli mít ve velkoobchodech elektro, přinejmenším na objednání.

a nebo, pokud chcete za stejné množství elektriky o fous víc světla a vyšší životnost, zkuste osvětlení z výkonových led chipů, cena nebude o tak moc jiná a spokojenost by měla být větší.

rozhodně bych nešel do "speciálek" pro rostliny, dostupných třeba v akvaristikách, ty jsou o moc dražší a moc navíc toho nepřinášejí, jestli vůbec něco a protože chcete jen přezimovat, není třeba jít ani do speciálek, co používají zahraníci, aby jim to rostlo, to jsou drahá svítidla a je potřeba si k nim postavit ještě elektrárnu

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 111.183 (?), 31.7.2016 19:59

Led žárovka by jistě stačila, ale jedna nad jednu malou rostlinku, 10cm vysoko. Myslím, že nejste příliš v obraze. Nějaké těleso se dvěmi trubicemi na stropě a rostliny na zemi už vyjde na stejno, jako by tam byla tma. Osvětlit plodící citrusy, palmy a pod. vidím jako nereálné, pokud nejste majitelkou elektrárny.  Podívejte se na nějaké Grow, tam se dočtete mnoho. Tamní pěstitelé svítí tuším 600W výbojkou na jednu rostlinu! 16 hod. denně při růstu a 12 hod. při kvetení.  Že může člověk pod nějakou bludičkou číst noviny, zdaleka neznamená, že je tam dost světla pro rostliny.   R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 31.7.2016 22:37

Tak trochu ze široka. Rostliny z bílého světla využívají jen zhruba 20 %. Takže záleží na vás, jestli chcete zajistit jen světlo pro potřebu rostlin a nebo i koukatelné světlo.

Pro nasvícení rostlin pro pozorování je nejlevnější kombinace lineárních zářivek (já používám Philips TL-D 90 De Luxe 36W/950 G13 a 36W/965). Lze použít i výkonné výbojky, ale ty se používají pro zajištění růstu i během zimních měsíců). K dostání jsou i výkonné úsporné žárovky.

Pro nasvícení rostlin pro další vývoj v úsporném režimu se používají led diody v kombinaci červené a modré (což je spektrum využívané rostlinami). Použití bílých LED žárovek je vůbec nejméně účinné, díky jejich spektru a pro rostliny se bere jako nepoužitelné.. Lepší už jsou na tom lineární led tělesa pod kuchyňskou linku. Panely z barevných led diod se vyznačují příznivou cenou na vyzářený watt spotřebovaný rostlinami (ale moc se na to koukat nedá).

Problém je v tom, že naprostá většina dostupných barevných led panelů (a barevných led žárovek) je vyrobena z, dnes již zastaralých, ledek s nízkým výkonem. Jejich cena je proto pořád strašně vysoká. Prodejci nechtějí uvolnit do prodeje nová, mnohem výkonější světla, dokud nevyprodají staré zásoby. Takže jediná schůdná cesta je v současné době je schopný amatér, který z nových výkonných ledek postaví celé svítidlo. Lineární blok 50 cm dlouhý s výkonem 35W (barevných) lze sehnat cca 1.000,-Kč.

Dalším bodem je rozmístění světel kolem rostlin. K zajištění dobrého osvětlení by stropní světlo (bavíme se nyní o barevných led panelech a nebo lineárních zářivkách) nemělo být výše, než 50 cm nad rostlinami. Pro doplnění světelného toku je vhodné použít po stranách další lineární světla umístěná na svislo. Pro příklad rostliny umístěné u běžného dvoudílného okna okna je vhodné nasvítit dvěma zářivkami od stropu a dalšími dvěma trubicemi umístěnými nasvislo podél okenního rámu.

Další nepříjemností je životnost lineárních zářivek, které postupně ztrácí na světelném výkonu. U výkonných výbojek není tento problém tak žhavý, ale pořizovací cena je mnohem vyšší. Z dlouhodobého hlediska je proto nejvhodnější pořízení barevných panelů, i když je to v současné době nejsložitější.

Ještě k času svícení. Většina rostlin (které potřebují dosvěcování) vyžaduje světelný režim 12 hodni světlo 12 hodin tma. Vzhledem k našim zimním podmínkám používám v době největší tmy dosvícení od 15 do 21 hod. S přibývajícím denním světlem začátek svícení postupně zkracuji (přes soumrakový spínač). Pokud se s tím chce někdo hodně mazlit (např. masožravky), lze ještě přidat ráno od 7 do 9 hod.

Barevné led z venku
Barevné led z venku
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 77.130 (?), 1.8.2016 20:45

Moc děkuji, jde mi přesně o to přisvítit v klidovém režimu v zimě ve sklepě, kde je jedno mizerné okno, letos část muškátů skončila vytažených na tenkých stopičkách a než se rozjely, musela jsem je dát do obytných místností :-) což je teda masakr, takže jsem uvažovala o přisvícení, citrusy a Oleandry + obyčejnější palmy kdyžtak umístím do garáže. No nějak jsem se rozšoupla, jinak ve sklepě máme přes zimu ještě křepelčí hejno, kterému také svítíme, jelikož potřebují cca 16 hodin světla, aby nesly, takže vlastně díky tomu mě to napadlo, jen nevím, jestli by havěť jásala z těch berevných variant... No, asi si něco z Vámi doporučených věcí nastuduju a poohlédnu se po možnosti realizace. Děkuji za tipy!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 2.8.2016 8:36

"Obyčejnější palmy" (kromě Washingtonek) mohou být při teplotě kolem 5o C v úplné tmě. Oleandr to zvládne taky. Nesmí ale teplota moc přelézt 8o C. Víc se dočtete na odborných fórech.

Jestli tam máte dost prostoru tak se mrkněte v gowshopu na sodíkové sestavy. To světlo je fakt pecka, ale trochu to topí. U těchto výbojek je nejlepší poměr ceny na vyzářený lumen. Já už mám zimoviště rostlin tak našlapaný, že bych si tím něco popálil, takže postupně přecházím na ty barevný ledky.

Zimoviště ještě bez barevných ledek
Zimoviště ještě bez barevných ledek
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 17.210 (?), 2.8.2016 10:39

dajte do guglu led growers a pozrite obrazky aby ste mali predstavu co vsetko existuje. Lacne to nie je ale spotreba mala a nehreju pri silnom vykone.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika