Pěstování na terase



host - 100.5 (?) 
20.10.2014 15:44, zobrazeno: 4137x

Dobrý den,

potřebovala bych poradit, co zasadit na terase - okrasné rastliny či dřeviny. 

Máme terasu na střeše v centru města, skoro beze stínu. Je potřeba, aby byli umístené nádoby s rostlinami co nejlehčší, tedy co nejmín zatežovali střechu. Zároveň nemám moc prostoru kam bych rostliny schovávala na zimu. 

Můžete mi, prosím, poradit, co by bylo idálne zasadit?

Děkuju.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 48.194 (?), 21.10.2014 9:46

Dobrý den, tak co se týče celodenního slunce můžete volit buď letničky (muškáty, gazanie, různé druhy bylinek, petunie, afrikány..letniček je spousta, záleží na Vaší fantazii). Já mám na terase oleandry, ty se ale musí na zimu uklízet a navíc vyžadují dost velkou zálivku, ale kvetou celé léto. Trvale můžete osázet levanduli, která při správné péči (pravidelném střihu) dokáže udělat krásné keře a vydrží velké horko či prudké slunce. Také trávy jsou velmi dekorativní, ale je potřeba počítat s tím, že než vyrostou, chvíli to na jaře trvá. A potom je spousta dřevin, to je ale nejlepší poradit se v zahradnictví, kde nejen rostlinu uvidíte, ale i Vám poradí co je vhodné na přímé celodenní slunce. Úpal totiž nesenese kde co. Záleží prostě na tom, zda chcete mít terasu osázenou celoročně, zda chcete osázení měnit podle roční doby (teď mám všude vřesy a chryzantémy, na jaře cibuloviny-narcisy, tulipány, ladoňky, hyacinty, crocusy.., petrklíče a v létě letničky. Přes zimu nepřechovávám ani muškáty, protože je z nich nepořádek (místa mám na přezimování dost), stačí, že nosíme velké květináče s oleandry. Marcela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 21.10.2014 10:12

Nejmenší zátěž představují netřesky. Potřebují totiž méně zeminy než co samy váží. Optimální je je pěstovat v nádobách/košících s keramzitem a malou příměsí rašeliny (listovky apod.). Další rostlinou jsou břečťany, tam Vám také stačí jeden 4-6 litrový samozavlažovací truhlík na 4-6 m2 pokryté plochy. Pro podzimní barevnost je pak dobrý přísavník a psí víno.  Z keřů a stromů bych se radši rozloučil s myšlenkou na stálezelené jehličnany, protože kvůli zimní zásobě vláhy potřebují větší nádoby se zeminou než japonské javory, okrasné broskvoně nebo mandloně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika