Převislé pelargonie - stihnou ještě vyrůst a kvést?



Stránky: 1,  2   
Mirušák - (8) - 159.195 (?) 
3.5.2016 11:20, zobrazeno: 12582x

Ahoj,

letos poprvé jsem si zasadila převislé pelargonie. jsem v tomto ohledu začátečník. Chtěla jsem se vás zeptat na váš názor, jestli si myslíte, že mi stihnou ještě hezky vyrůst a kvést. Koupila jsem si několik plátíček pelargonií 24.4., 2 pláty z Kauflandu, ty byly hezky prokořeněné a i docela rozrostlé (alespoň podlle mně smiley) a další 2 pláty jsem dodatečně koupila v Hornbachu. Ty byly ale po vybalení z tch květináčků pěkné chcípáčky skoro bez kořenů a trochu se mi i polámaly v ruce, když jsem je vytahovala, asi byly i slabé a já se pořádně nepodívala sad no ale i přesto jsem se rozhodla dát jim šanci, možná i z vlastní lenosti znovu objíždět obchody cheeky ještě ten den jsem je zasasdila do truhlíků a pozaštipovala. Všude jsem na netu četla že je to potřeba, aby hezky zesílily a hodně se rozrostly a tím pádem i pořádně kvetly. Ty chcípáčky jsem tedy zaštípla pořádně (doufám tedy, že ne víc než bylo potřeba nebo že jsem to zkrátka nějak nepřehnala,  ale šude píšou, že se není čeho bát, že čím víc, tím líp... tak doufám, že se vzpamatují). zatím se pomalu trochu rozrůstají, ale připadá mi to, že spíše ty rozrostlejší než ti chudáčci, ti nějak stagnují v tvorbě nových výhonků.

Naštěstí jsem je dala všechny do chodby a ne hned aktivně ven i když mně to lákalo, se už pochlubit všem sousedům s osázenými okny. Ještěžě jsem své začátečnické natěšení zkrotila, protože hned druhý den začlo v noci mrznout a přes den bylo pěkně zima a trvalo to vlastně až do konce minulého týdne a až teď se začalo dělat teprve hezky.

Jenže všude na netu čtu a sleduju fotky ostatních a ti už mají asi dávno zasazeno, počítám tak minimálně od začátku dubna a už se těší, jak ty svoje obrostlé truhlíky vyndají za pár dní na okna. To já teda ale nevím, jestli mi z těch mých chudinek stihne něco vyrůst, natož se pořádně rozkošatět a vykvést tak, abych se mohla chlubit hezkými okny a ne se spíš za ně stydět.

Jaké máte zkušenosti prosím vy? Taky jste je někdy sadili tak pozdě a rozrostly se vám nebo z toho nic moc nebylo? Snažím se být trpělivá a dodržet všechno co kde kdo radí o tom, jak je mít co nejhezčí jen nevím jestli to ještě stihnu. Možná mi lépe poradíte když vám přidám nějaké fotky těch mých miminek pro představu jak jsou vlastně velké (teda spíš malé smiley)?

A taky ještě mi připadá, že ty spodní listy trochu žloutnou. Někde jsem si přečetla, že to nevadí, že to je snad tím, že se přesadily a že to je pro ně šok z nového prostředí a že se rostlinka vzpamatuje a rozroste se. No doufám, že to tak opravdu je. Zatím jsem ty zažloutnuté lístky otrhala, jen se bojím, aby to tak nepokračovalo dál, až tam zůstané jen holý stonek laugh crying

Děkuji moc za vaše reakce a nápady.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 118.6 (?), 3.5.2016 12:17

Nebojte, stihne to vyrust i kvest.Já většinou u surfínek zaštipuju květy až do konce května. Spoustu lidí kupuje balkonovky až po zmrzlých a v létě mají krásné kvetoucí kytičky. Ja včera taky koupila dvě plata muškátu, jsou malinké, ale je čas.

Taky záleží na počasí, když je chladno moc nerostou a rozjedou se až když je teplo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mirušák - (8) - 13.20 (?), 3.5.2016 15:00
Myslím, že teď už chladno moc v noci nebude jak jde sledovala předpověď. Takže vydržím ještě pár dní do zmrzlých a dám je ven. A možná že venku se jim bude dařit mnohem lépe, přece jen i když je na chodbě světlo a teplo, tak to asi pro ně je něco jiného než venku na sluníčku. A ještě poradí někdo s hnojením? Někde čtu že hnojit až po 3-6tydnech od zasazení co 14 dní, někde píšou že klidně už po týdnu a každý týden. No jde z toho trochu blázen. Přecejen všeho moc škodí, tak bych to nerada přehnala s tím hnojením. Koupily jsem podle rad na netu i televize Kristalon start pro začátek, abych tedy podpořila růst. Teď po týdnu jsem trochu přidala do zálivky. Všude ho spousta lidí vychvaluje a všude píšou různé doby po které začínají hnojit a taky se různí s pauzou mezi jednotlivým hnojením. Někde někdo psal, že snad pridává trochu Kristalonu do každé zálivky a že se to osvědčilo. Aby ale zase ty kytky z toho nepošly si říkám. Taky jsem se dočetla o tom, jak je skvělý Vitality komplex, tak jsem samozřejmě ho taky přibrala :D říkala jsem si, že když jsem je tak ošmidlala, tak že jim to tedy pomůže na vzpamatování se, jak psali. Tak uvidím. Máte s tím vy nějaké zkušenosti? Je mi jasné, že v reklamě navykládají spoustu věcí a vzdycky všechno vychválí, aby byl odbyt. Tak mně zajímá, jestli ostatní s tím máte zkušenost a co na to říkáte? Pozorovali jste nějaký výsledek? Nebo rozdíl? :-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mirušák - (8) - 9.140 (?), 3.5.2016 15:49
Vyfotila jsem ty svoje miminka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mirušák - (8) - 9.140 (?), 3.5.2016 15:50
Ještě druhý truhlík

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mirušák - (8) - 9.140 (?), 3.5.2016 15:54
A tady truhlíky s těmi chcípáčky, co jsem tak radikálně pozaštipovala. Tyhle jsou osázené z obou stran, protože jsou na pověšení na zábradlí, kdyby se někdo divil proč jsou tak divně osázené.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Honza z Polabí - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 167.137 (?), 3.5.2016 16:35

Nechci nikomu kazit radost, ale z těchto muškátů žádné super převisy nebudou. Jestli někdo kupuje po zmrzlých a má je pěkný, tak myslím, že jedině muškáty po jednom za cca 20 Kč a ne tahle plata.My kupujeme kolem 21.3. v Hornbachu. Jak se píše výše, v dubnu už měl Hornbach neskutečný hnůj, aspon v Praze. Samozavlažovací truhlíky z Boskovic od známého zahradníka, zahradnický substrát, dolů ca 5cm substrátu, potom pocukrovat cereritem / s mírou /, opět substrát, potom pocukrovat sušeným slepičincem / s mírou / a vysázet na jednu stranu, tam, kam mají dělat převis, asi 8 rostlinek do 60 cm truhlíku. Nezaštipujeme. Do každé zálivky Kristalon Plod a květ, poslední roky už je i Muškát, rozdíl v tom nevidím. Občas Lignohumát nebo Vitality komplex. Na to hnojení musí být prostě cit a míra a zkušenosti, protože ta hranice mezi tím kdy krásně rostou a kvetou a nebo začnou najednou žloutnout je tenká. Od toho ca 21.03. asi 2-3 týdny doma s maximem světla a ca 15-18 st. Doma zaléváme každé 3-4 dni jen vodou, spíš méně než více, nepřelévat!! Podmisku pod truhlík ještě nepoužíváme, to až na zábladlí. Když zakoření, tak od cca 10.04. přes den na balkon ven, na noc domů. Postupně při příznivém počasí možno nechat i přes noc venku, případně přetáhnout netkanou textilíí.Napevno na zábradlí už léta 30.dubna, několikrát jsme ještě ale uklízeli kvuli mrazu. Když to takhle budete dělat tak třeba vyhrajete i soutěž o nejkrásnější truhlík ve vašem městě:-)) Aktuální fotky solidně zapojeného porostu přikládám...



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 118.6 (?), 3.5.2016 18:58
Ja bych se teda bala take moc hnojit. V substaru byva hnojivo na 4-6 tydnu takze hnojim az tak po mesici kristalonem start a az nasadi na kvet tak kristalonem plod a kvet. To uz pak hnojim kazdy tyden. Ale nejdriv necham narust zeleny, aby byl poradny zaklad a pak az poustim na kvet.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mirušák - (8) - 219.237 (?), 3.5.2016 19:36

Hm, no máte to moc hezké. Pro příště budu poučena, že mám začít dřív a dobře se připravit. Ale nerada něco vzdávám jen proto, že to vypadá bledě. Třeba když jsem je dneska zase trochu uštípala, tak se alespoň pořádně rozrostou i když dlouhé, květy obsypané převisy, aspirující na titul nejkrásnější truhlík obce letos nejspíš ještě nevyhraju cool laugh ale třeba alespoň to, co se pořádněji rozroste hezky pokvete.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 118.6 (?), 3.5.2016 19:41
Tovite že jo i kratke previsy jsou nadherne pokud jsou plne kvetu :-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika