Petunie ze semínek

host - 186.3 (?) 
25.2.2008 14:30, zobrazeno: 11579x

Dobrý den,

prosím o radu. Máte někdo zkušenosti s pěstováním petunií ze semínek? Musí se pikýrovat a přesazovat, nebo je mohu vysít přímo do truhlíku? Myslíte, že budou rostliny lepší než ze zakoupených sazenic nebo to vyjde na stejno? Děkuji všem za radu!

Miky

host - 74.63 (?), 25.2.2008 15:18

Dobrý den.

Několik let jsme pěstovali petunie ze semínek. Vyjde to podtatně levněji, ale nesmí se hledět na práci co to obnáší.Takže " - nejprve vysét do truhlíčku a nechat doma v teple a na světle, dokud semínka nevyklíčí. Poté přepikýrovat , my je dávali do země do skleníku. Když sazenice vyrostou a venku již nemrzne mohou ven.

Můj pznatek - po odvětu je dáváme na kompost.  Když ho manžel na jaře zaryje do záhonu, tak v létě máme petunie všude - v mrkvi, kedlubnách atd. A jsou nádherné, tak veliké nevypěstuji ani  při shora popsaném způsobu.

Přeji Vám s pěstováním hodně úspěchu - Marie.

host - 186.3 (?), 25.2.2008 15:44

Milá Marie,

děkuji moc za radu. Jinak k té "práci", pro mě je to jeden z mála způsobů k odreagování, takže to běháníčko okolo nezapočítávám :-) Beru to jako výborný způsob relaxace.

M.

Elfrieda - (12) - 45.222 (?), 18.3.2008 14:06
Mám úplně stejnou zkušenost - petunie ze semínek se ochotně rozrůstají na záhonech, pod okny, kde stály truhlíky a všude, kam se dostala semena z neodstraněných květů. Chovají se podobně jako naše domácí letničky - zimu sice samy nepřežijí, ale na stanovišti zůstanou a rozšiřují se samovýsevem. U kupovaných petunií. zejména velkokvětých a plnokvětých, se mi to zatím nestalo.

host - 240.105 (?), 27.1.2016 11:02

Taky jsem to už viděla. Vždyky mě to "naštve" - já se piplám s výsevem, pikýrováním a ty potvory potom rostou ve spáře mezi dlaždicemi a kvetou jako divé a líp než ty moje piplané. smiley

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika