Petunie - jak docílit pěkného růstu a bohatost květů?



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 77.39 (?) 
16.3.2009 20:19, zobrazeno: 74273x

Zkouším, založit novou diskuzi o petunii a snad se někdo ozve na toto téma a zároven poradí jak docílit nádherným a bohatým květům této krásné balkonové rostlině.sama jsem kdysi pěstovala petunie v rodinném domku, vždy byly krásné a truhlíky rozzářila barva kvetoucích petunii, nyní bydlím v paneláku a letos jsem se dala opět do pěstování této rostlinky, prostě bez kviteček to nejde... a je to zároven krásná záliba, když člověk vidí, že se mu daří a v truhlíků se oběví první květ...

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 0.20 (?), 10.4.2009 20:39

já si zrovna dneska koupila petunie v Obi i s truhlíky a užje mám na oknech.Taky bych docela uvítala nějaké rady, protože jsem začátečník, takže... šup sem s odpověďmi, už se těším.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 67.226 (?), 10.4.2009 22:39

Za sebe a za své nevelké zkušenosti se obávám, že petúnie nelze dlouhodobě pěstovat ke stavu obdivu. Do vínku jí bylo dáno, že je hezká a bohatě kvetoucí pouze za mlada, na jaře, je rychle rostoucí, ale zároveň i rychle stárnoucí. To potom její habitus tvoří dlouhé, neuspořádané a málo olistěné výhony, obvykle zakončeny jedním květem. Při poškození velmi líně regeneruje a k zaštipování se chovájí spíš apaticky. Pravé petúnie mají bohatou škálu barev a druhů květů, ale jak jsem zmínil, velmi mnoho špatných vlastností. Snad právě proto, nějaká chytrá hlava, tuším že z Japonska, vyšlechtila surfinie. Pokud to s nimi umíte, můžete jejich krásu obdivovat celé vegetační období.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 79.61 (?), 11.4.2009 7:27

Presne tak.Aj ja som sa mnohokrat sklamala s petunkami a preto som to vlani skusila so surfiniami a to sa neda porovnat.Foto mojich surfinii z minuleho roku dam do nejakej temy o surfiniach.Iconka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 67.226 (?), 11.4.2009 22:10

...ještě bych malý dovětek ke svému příspěvku. Můj chladný vztah k petúniím se týká opravdu pouze těch pravých petúnií. S nástupem surfinií se řada šlechtitelských firem začala i u nás zabývat šlechtěním petúnií. Ty se pak více či méně začínají zbavovat špatných vlastností rodičů a více či méně získávají vlastnosti příbuzných z Japonska. Tyto jsou pak prodávány pod různými názvy jako např. petúnie multiflora, grandiflora, pendula, převislá, F1 atd., atp.
Surfinie je registrovaná obchodní značka, nelze ji zneužívat a bez nákupu licence nelze samozřejmě ani surfinie k obchodním účelům rozmnožovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Zera - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (88) - 73.236 (?), 16.4.2009 22:59

Já bych se petuněk zastala, je to docela dostupná kytka na okno, jen se to s ní musí umět.Když je koupím, tak jim zaštípnu vrcholky i s květy.Vypadá to sice že je to škoda, ale rostlinky se rozvětví, jsou hustší a mají víc květů.Dále celé léto odkvetlé květy vyštipuju i se semeníkem(tvorba semen je vysiluje).Někdy tak v červenci, když už "čahouní",je vyštípnu tak na polovinu znova. Samozřejmě je hnojím a chtějí zálivku akorát, pokud možno ne na květy.Déšťˇjim taky nesvědčí.Tak mě to naučila moje máma.Zatím se mi je vždycky povedlo udržet až do září v plné síle.Tak ať vám kvetou! Radka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Berta - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (127) - 148.153 (?), 17.4.2009 20:12

Zero, naprosto s vámi souhlasím.Postupuji při jejich pěstování obdobným způsobem, mám je na odpol.slunci, pod střechou a loni kvetly až do zámrzu.Nebyly to žádné vytáhlé chudinky, jaké leckdy vidím, ale pěkné kytky.Jen se musí prostě zaštípnout! A taková kombinace čistě bílé a červené petunky(u nás jim říkáme koukolky) nemá chybu! Všechny zdravím Berta

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 113.135 (?), 10.6.2009 9:12

prosim o radu ja mam letos taky surfinie jsou nadherne zalevam hnojim ale jsou nejake zaschle u kořenu čim to je nevim poradite me.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 148.1 (?), 18.6.2009 22:17
Tak ty moje petunky se krásně rozkvetly, květy mám jako dlaň,akorát jdou moc do výšky.Pravidelně je vyštípávám, hnojím, ale některí jsou strašně vysoké.Myslíte, že se trošku přehnou váhou? Třeba na jižním slunci mi připadají docela převislé. A ještě mám taky jeden dotaz? Když nechám k podzimu ty petůnky, aby měly semínky, jak poznám, že ty semínka mohu zbírat?Děkuji za radu. Foto svých petůnek dám do diskuze-,,pochlubte se svými balkóny"
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 70.100 (?), 19.6.2009 6:53

Tobolky zhnědnou a začnou praskat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika