Kombinace balkonovek - inspirace



Coullie - (3) - 104.50 (?) 
16.5.2018 13:51, zobrazeno: 12811x

Dobré odpoledne, 

sezona balkonovek právě začla a říkala jsem si, jestli by nebylo fajn zasdílet si nějakou inspiraci ohledně barevně osázených truhlíků - jaké kombinace se vám osvědčily, co naopak moc dohromady nešlo a co plánujete letos. Fotky jsou jen vítány (ať už inspirace z netu a nebo ještě lépe reálné truhlíky).

Začnu u sebe -  potřebuji osázet truhlíky na plném slunci. Původně jsem chtěla dát pouze vějířovku (scaveola), ale nakonec mě zlákaly kombinace. Do 60 cm truhlíků plánuji dát doprostřed 1 fialovou vějířovku (scaveola), po stranách 2 fialové petunie a někam dozadu růžový nebo modrý rozrazil klasnatý (Veronica spicata) nebo osteospermum. Snad se to spolu nějak snese. 

Líbí se mi rozevlátý chaos jako z obrázku, ale trochu se bojím, že bych tolik druhů na malém prostoru neukočírovala.


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 234.218 (?), 16.5.2018 18:57

Dobrý den, minulý rok jsem měla poprvé million bells a naprostá spokojenost. Milují přímé slunce, čím vím slunce, tím víc kvetou. Barevná kombinace viz. foto. Jediná nevýhoda je, že se nesmí ostříhat. Já je zkrátila, protože převis byl moc velký a potom už téměř nekvetly. Problém byl v tom, že jsem je měla na okně u sklepa a převis už neměl kam růst. Letos jdu do vzpřímených červených muškátů a příští rok, až postavíme balkón tak na něj dám zase million bells a budu doufat na tak pěkný růst jako loni a na dlouhé převisy. Výhoda million bells je, že se neodstraňují odkvetlé květy. Co mi nikdy nešlo pěstovat jsou petunie- zhruba po měsíci začnou vadnout a schnou jim listy, i přes dostatečnou zálivku a hnojení. Petunie už tedy nikdy nekoupím, nevím jestli by byly třeba lepší surfinie. Slyšela jsem, že ty narozdíl od petunií rostou bez problémů. Spíše bych potřebovala najít něco na to sklepní okno= něco, co neroste moc do výšky a vytváří max. 20cm převis.. Někdo nějaký tip? Okno je malé a chci, aby šlo do sklepa světlo (truhlík tam být musí celoročně, protože jinak na okno choděj ´´čůrat´´ kočky od souseda :()


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 48.194 (?), 17.5.2018 9:45

Dobrý den, surfinie jsou krásné, ale... Jeden rok je mám fantastické a další rok mají padlí a já uprostřed léta musím osazovat truhlíky nově. Přesto neodolám a každý rok jimi něco osázím. Letos jsem zasadila převislé muškáty (nebyla vidět barva, takže sázka do loterie), teď už začínají kvést a jsou sytě růžové, některé fialkové a některé červené a nakombinovala jsem je lehounce žlutými petuniemi. Zatím to vypadá krásně, uvidím co to udělá časem. S milion bells mám také bezvadné zkušenosti, právě proto, že se nemusí obírat odkvetlé květy a udělají překrásný převis. Petunie sázím jen klasické, a to do květináčů do kterých prší a daří se jim. Co se mi nikdy nějak výrazně nedařilo to jsou verbeny. Dřív jsem do truhlíků dávala méně rostlinek, aby jim zůstal prostor, teď jich dávám daleko víc a vypadá to ve výsledku pěkně. Musím je akorát často hnojit. Co na sklepní okno, co třeba samé bylinky? Kvetou, voní a ještě jsou užitečné. Marcela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 234.218 (?), 17.5.2018 17:31

Kdo chce opravdu velké a bohatě kvetoucí převisy, tak podle mých zkušeností jsou nejlepší ty million bells, či obyčejné převislé muškáty. Fuchsie mi jdou pěkně, ale... musí se otrhávat květy a několikrát během roku mi je napadnou mšice... Co se mi hodně líbí, ale ještě jsem to nezkoušela je dát doprostřed truhlíku okrasnou trávu (např dochan psárkový s červenými listy) a dosadit něčím převislým. Viděla jsem to v Rakousku a Bavorsku a vypadá to moc pěkně. A další tip od jednich lidí od nás z vesnice: Do truhlíků dávají nízké zahradní rostliny- nízké floxy, chrpu, nízký mák, mátu, mini slunečnice a to vypadá také moc pěkně-jako louka... Poslední dobou sázím na zahradu jen rostliny, které mají rádi včelky, ale zatím jsen nenašla vhodnou balkonovku, která by byla označená jako medonosná. Neznáte nějakou? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 48.194 (?), 18.5.2018 10:21

Dobrý den, medonosné jsou různé byliny (osazuji různým mixem a vypadá to moc dobře i když nekvetou), ale když máte truhlíky na oknech, tak to není zrovna nejlepší, protože včely a všechno co létá je také v bytě. A maprosto s Vámi souhlasím, že nejhezčí převisy dělají obyčejné převislé muškáty. Marcela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Honza z Polabí - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 167.137 (?), 3.7.2018 14:59

Inspirace z Toulu v Lotrinsku.Mnohé vesnice mají hned na počátku označení " vesnice květin" a všude to kvete. Prostě nádhera.




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika