Lazura na mokré dřevo?



Stránky: 1,  2   
host - 160.145 (?) 
26.7.2011 22:32, zobrazeno: 35299x

Dobrý den,

nechali jsme si na pile nařezat a ohoblovat trámy na krytou pergolu. Dřevo není suché, máme ho zatím složené ve stodole. Pročítali jsme diskusi na téma, zda použít ke stavbě dřevo čerstvé, nebo vysušené, názory ale nejsou jednoznačné, i když většina se přiklání ke dřevu mokrému.

Také jsme chtěli použít kvalitní nátěr, aby to něco vydrželo. Ptát se na názor odborníka v prodejně barvy- laky mi připadalo ze začátku zábavné, ale pak mě to přestalo bavit. Doporučí Vám cokoliv, hlavně když prodají..

Nakonec jsme se nechali ovlivnit majitelem pily, který se nám zdál být nestranný a mluvil spíše o svých zkušenostech s nátěry.Říkal, že každá značka má něco pro i proti a nakonec nám z vlastní zkušenosti doporučil moc nešetřit a zakoupit Remmers HK- tenkovrstvá lazura, použít 2 nebo 3 nátěry. Jen jsme se zapomněli zeptat, jestli můžeme dřevo natřít hned, nebo ho nechat trochu vyschnout. Není sice úplně mokré, ale vyschlé také ne. Můžete poradit?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 160.123 (?), 28.7.2011 13:08

Skutešně nemáte nikdo zkušenosti s nátěrem na čerstvé dřevo?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
j.c. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (142) - 190.217 (?), 28.7.2011 15:45

Na dřevostavby typu altán, pergola nebo krov střechy se čerstvé nebo mírně proschlé dřevo běžně používá. Před vlastním vrchním nátěrem vždy používám penetraci proti plísním, hnilobě a dřevokaznému hmyzu ve 2 nátěrech a množství, co dřevo vezme, zejmena první aplikaci spíš polívám a roztírám. Vrchní nátěr na takto ošetřené dřevo provádím cenově dostupnějšími tenkovrstvými lazurami typu Primalex, Luxol apod. a to ve 3 vrstvách. Na posledních 2 vrstvách už si dávám s roztíráním poměrně záležet, mezi vrstvami vzhledem k jedovatosti penetrace nebrousím. Protože o kvalitě lazur obecně vysoké mínění nemám, začal jsem do lazur před časem přidávat 1/5 - 1/4 objemového dílu olej na ošetřování teakového nábytku. Za takto ošetřené dřevo se rozhodně nestydím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.1 (?), 29.7.2011 9:50

Osobně bych syrové dřevo nenatíral a počkal až vyschne. I když povrch dřeva může být sušší, nátěr by mohl bránit řádnému vysychání hlubších vrstev.
  Druhou věcí je otázka penetrace a nátěru. Záleží na tom, před čím hlavně chceme dřevo chránit. Zakryté svislé stavby vystavené slunci- např. dřevěné chaty - nejsou ohroženy hnilobou a díky střídání teploty dřevA ani příliš vyhledávány hmyzem.  Hlavním jejich nepřítelem je UV záření, které rozkládá lignin ve dřevě. Proto je důležitý nátěr lazurou s dobrým UV filtrem.Tyto nátěry je třeba pravidelně obnovovat. Pentrace takových staveb ploti plísním, hnilobě a hmyzu jistě neublíž, ale nátěr pouze prodraží. Ostatně dřevěné chaty ze 60. let i ty předválečné penetrovány nebyly a dřevo, pokud do něj nezatékalo, nemá problém.
   Jiná situace je u vnitřních konstrukcí, krovů, aj. Slunce na ně nesvítí, lazur není potřeba, zato hmyzem jsou ohroženy více a v případě zatečení pod střechu či kondenzace vody i hnilobou. Tam je důkladná penetrace namístě

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 160.145 (?), 29.7.2011 20:32

Děkuji Vám za odpovědi. Remmers HK jsme již zakoupili na radu majitele pily, jak jsem již psala.

Říkal nám, že penetraci proti hmyzu a UV záření není nutno použít a to z toho důvohu, že Remmers HK již obsahuje vše na ochranu dřeva (plísně, dřevokazný hmyz i ochranu proti UV záření). Údajně je to jeden z mála poctivě vyráběných přípravků na dřevo (zatím), který dobře funguje- ovšem je fakt, že člověk nemůže zase všemu věřit. Ale vzhledem k tomu, že nám sám Remmers neprodával, ale pouze doporučoval z vlastní zkušenosti, nebyl důvod mu nevěřit. Také na návodu k použití a bližších informacích o tomto výrobku ve složení a bezpečnostním listu uvádí výrobce tento výrobek s označením HK jako novinku (starou několik let), tzv. lazura 6 v 1.  Majitel pily má také pergolu ošetřenou tímto přípravkem třemi nátěry asi 4 roky a tvrdil nám, že dřevo ošetřené tímto výrobkem na rozdíl od jiných vypadá po 4 letech skvěle. Tak nevím, jestli to máme risknout, nebo ne, ale asi nám nic jiného nezbude, Remmers nebyl zrovna nejlevnější (10 Kg stálo kolem 2800 Kč), tak uvidíme... Jinak Vám ještě jednou moc děkuji za Vaše názory.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 149.89 (?), 2.10.2012 10:22

5l balení kupuji za cca 650,- už víc jak 3 roky, takže Vás pěkně natáhli

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 18.154 (?), 2.10.2012 19:58

Osobně jsem na mokré dřevo použil včelí vosk, přímo od včelaře. Vosk se rospustí a smíchá se s femeží v poměru cca. 2 - 1.  Na dřevotřískové desky jsem zvolil prasácky místo fermeže naftu. :-)) Nebát se a skoušet. Směs se ohřeje a natírá se štětcem. Do týdne trám vosk vypije. Pak sním nic nehne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jarda.Vysocina - (48) - 162.2 (?), 3.10.2012 13:49

Zdravím, taky jsem letos zjara nakoupil syrové řezivo - smrkové, co ještě v prosinci stálo v lese. nechal jsem ho proschnout asi 3 měsíce a i s penetrací byly potíže. Začaly se na dřevě zobrazovat šedé fleky a černé tečky a tak jsem toho nechal. Dál jsem nechal dřevo vysychat a přippravoval stavbu přístřešku ; až před týdnem jsem pokračoval v penetraci  . Po penetraci jsem ho 1x napustil lazurou a další nátěr dostane až příští rok zjara. Nechci to uspěchat.

Jarda

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 14.199 (?), 3.10.2012 14:37

Zjara na tom zpíval kos, v létě to bylo nařezané na krov. Přiznané plochy se natítraly 2 x obyčejným luxolem za každého počasí, nebyl čas čekat. Třetí a čtvrtý nátěr se dělal na postaveném krovu. Stojí to čtvrtý rok a vypadá to dobře. Luxol oregonská pinie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 3.10.2012 14:24

Včelí vosk je pěkný, zejména v kombinaci s fermeží.  Jeho samotné konzervační vlastnosti jsou ale omezené a napuštění dřeva např nezabrání kruhovým skvrnám od mokrých sklenic.
  Místo nafty jsem používal benzín - líp rozpouští vosk, a taky nafta se  hůř odpařuje. Nebo různé poměry fermeže a ředidla.  
   Co se týče nátěru krovů, jak píše PP - pokud jsou krovy zastřešené a nesvítí na ně slunce, jakýkoli nátěr vydrží velmi dlouho a dřevo bez nátěru ostatně taky.Zato desky z jižní strany  se za pár let musí přetřít, ať jsou natírané čímkoli. Nedostatečně vyschlé dřevo tuplem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika