Herbol? Xyladecor? Johnstones?



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 64.104 (?) 
12.5.2010 21:30, zobrazeno: 96455x

Dobrý den, snažil jsem se opravdu dlouho hledat v různých tématech, ale nenašel jsem odpověď, proto Vás prosím o radu.

Stavím altánek, s půdorysem cca 6x4m a nevím jaký mám použít nátěr. Nemám žádné zkušenosti, prosím Vás proto o radu. Děkuji Vám.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 81.81 (?), 12.5.2010 22:52

Neudělejte stejnou chybu jako já, aby nátěr vyšel dráž než dřvo na altán.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 105.14 (?), 13.5.2010 11:15

prosím poraďte čím natírat?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 13.5.2010 16:50

Ať to natřete ledasčím, tak to bude vypadat velice dobře jen chvíli. Doporučuji impregnaci dřeva proti houbám a breberkám a pak použít spíše tenkovrstvou lazůru. Tam, kde na to bude svítit sluníčko, bude nutné nátěr opakovat co 3 roky. Sám jsem vyzkoušel ledacos, výsledek je však vždy podobný. Moje doporučení ale zní - obloukem se vyhněte Luxolu Top, ten nevydrží opravdu nic.
Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 163.3 (?), 13.5.2010 21:42
Dřevo na domě jsem natíral Johnstones a dřevo na plotě mám natřené Herbolem. Zatímco na plotě na to praží celý den, na domě je to schované. Nátěr plotu stále drží a na domě se to po 3 letech již loupe, takže u mě jednoznačně vyhrál Herbol.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 14.5.2010 14:05

Zvláštní, já mám podbití natřené Luxolem Top, severní strana jako nová, jížní mi odešla snad po dvou letech. Měl jsem pocit, že slunce je ten největší nepřítel lazur. Asi ale budou opravdu veliké rozdíly ve značce. Také je možné, že je to ale dřevem, kdy nedostatečná kvalita a hlavně vlhkost můžou ovlivnit trvanlivost nátěru samotného.
Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 190.236 (?), 14.5.2010 15:20

Pouštím se letos do něčeho podobnýho, nový nátěr chaty obložené dřevěnou palubkou. Abych měl čistý svědomí, že jsem tu práci neodflinkl, začal jsem broušením. Excentická profi bruska, hrubost zrna 40 a 60. Starý nátěr (cca 10 let pravděpod. lazura Luxol palisandr) v místech pod podhledy v slušném stavu, na východní a západní straně kryté přesahem střechy taky dobrý, nejspíš by stačilo jen přetřít. Severní strana je sluncem nepolíbená, tam je starý nátěr jako bych ho dělal loni, což jsem nedělal. Jižní strana - katastrofa. jako by nikdy na ní žádnej nátěr nebyl, snad jen vodovky. Dolů to šlo i s tenkou vrstvou starýho, mrtvýho zašedlýho dřeva. Obroušený to mám všechno, navíc ty boky a sever získali časem krásnou kresbu a patinu.

Při výběru postupu a laků pro nátěr jsem se nechal ovlivnit snad odborníky takže jsem navštívil speciálku a nechal si poradit a doporučit. 

Celá chata příjde napustit napouštedlem na dřevo proti plísni, houbám a breberkám, jižní strana 2x. Tento nátěr má i srovnat pití a nasákavost dřeva pro další vrstvy. Primalex. napouštědlo na dřevo syntetické s fungicidy.

Další vrstva tenkostěnná lazura Primalex. Poslední vrstva která má uzavřít pory a zvýšit odpudivost proti postřikové vodě bude silnostěnná lazura, taky primalex.

Po tom co jsem prošel spoustu stránek o trvanlivosti nátěru si iluze nedělám, zejména na jihu který je pod plným sluncem. Většina uvádí trvanlivost nátěru na 5, nekteří jen 3 roky. Proti tomu Vodorovné plochy dřeva na lavicích a 2 pracovních stolech, které jsme předloni ošetřil vodouředitelnou barvou zůstávají zatím stále jako nové a to jsou na slunci, dešti i mraze, prostě venku. Odvahu natřít vodou ředitelnou lazurou opláštění celý chaty ale nemám.   

Ať se Vám práce podaří, nezapomeňte alespoň částečně obrousit a nátěr provádět na dobře proschlý dřevo. j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 61.6 (?), 14.5.2010 20:39

Mám naprosto stejnou zkušenost jako Martin i. j.c. Slunce je největší žrout lazurovacích laků. Sám jsem si taky oblíbil lazuru Primalex. Ne kvůli kvalitě, všechny tuzemské a slovenské lazury beztak vycházejí ze starého Luxolu, a nevidím mezi nimi rozdíl, ale Primalex je nejlevnější.
  Postup pana j.c. bych schválil, jen bych varoval před použitím silnovrstvé lazury. Trvalé uzavření pórů je iluze, tak elastická lazura není,  navíc u svislého dřeva, na němž nestojí voda ani není zapotřebí. Už vůbec bych silnovrstvou lazuru nepoužil na staré dřevo. Jediné, kde bych silnovrstvou lazuru použil, jsou nová okna a dveře a taky místa, nepřístupná pro případné přetírání. Jinak není horší práce, než odstraňovat zbytky staré silnovrstvé lazury a že se ze starého dřeva v exteriéru bude loupat, na to vemte jed. O něco delší trvanlivost silnovrstvých lazur nehraje zásadní roli, přetření tenkovrstvé je snadné. Z téhož důvodu nepoužívám na staší dřeva drahé zahraniční lazury.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 190.236 (?), 14.5.2010 23:08

děkuji, silnovrstvou přehodnotím, ta jediná zatím nakoupena není. Slova praktika se rozcházejí s doporučením personálu speciálky, ale něco na tom je.  j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 163.3 (?), 14.5.2010 23:18
Já bych se silnovrstvé na nové dřevo rozhodně nebál. Tenkovrstvou používám tam, kde je předpokládaná manipulace se dřevem, kde není tak je silnovrstvá dle mého názoru, díky větší odolnosti vůči povětrnosti, lepší. Silnovrstvé už se neloupou jako dřív, spíš se sprašují.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika