Zahradní krb – jak vybrat




Týdny zbývající do nástupu jara 2016 rychle ubývají a mnoho majitelů zahrad, zahrádek, teras, chalup nebo chat začíná zvažovat pořízení venkovního krbu jako doplňku zahradního posezení a zároveň praktického společníka při zahradních grilovacích kratochvílích. Zahradní krb většinou totiž umožňuje spojení klasického grilování jako na přenosném grilu s vytvořením příjemného prostředí doplněného kouzlem otevřeného ohně. S jednoduchým stavebnicovým zahradním krbem toho lze docílit rychle, bez zvláštních stavebních úprav a poměrně levně. Na rozdíl od vytváření stabilních, velkých a na zakázku stavěných krbových sestav a zahradních kuchyní. Ještě před koupí však jistě neuškodí pár drobných rad a poznatků z této oblasti trhu a poznat nejdůležitější kritéria výběru.

Klíčem k výběru jsou dispozice zahrady

Je asi pochopitelné, že jedním z nejdůležitějších hledisek výběru venkovního krbu je prostor, který je k dispozici. A to jak z hlediska velikosti tak i z hlediska umístění. Při výběru je nutno brát například ohled na celkové rozměry krbu, abychom do určeného prostoru krb snadno umístili. "Bude krb umístěn v rohu? Bude stát u vysoké stěny nebo volně v prostoru? Ano, i to jsou jedny z prvních dotazů, které musí klást dodavatel při prvním kontaktu s nerozhodným zájemcem o zahradní krb", konstatuje Ing. Petr Nosek z firmy produkující zahradní krby Norman již přes dvě desetiletí. "Ať chceme nebo nechceme, provoz zahradního krbu spojený s grilováním bude do okolí šířit jisté pachové signály spojené s trochou kouře. Možné zvukové projevy veselé společnosti také musíme brát na zřetel. To vše je nutno při umístění krbu zvážit. Předejde se tak pozdějším sousedským sporům", pokračuje pan Petr Nosek. Další úhel pohledu ohledně výběru krbu z hlediska umístění hodnotí možnosti prostoru s ohledem na případné drobné stavební zásahy či úpravy. Má-li vybraný prostor plochu zpevněnou dlažbou či jiným stavebním způsobem, není třeba dalších zásahů a je možno sestavit krb přímo na tomto povrchu. Je-li prostor naopak například pouze zatravněn, je vhodné ke krbu použít doporučenou základovou desku a tu vodorovně usadit /po odstranění drnů a části zeminy/ do cca 10-15ti cm zhutněného a vyrovnaného stěrku. Je-li základová deska již v základním příslušenství, pak se při instalaci na dlažbu či jiný zcela rovný tvrdý povrch doporučuje podložení kontaktní vrstvou např. geotextilie k dokonalému usazení plochy na plochu.

Je libo rohová varianta?

Podle toho, jak je vyčleněný prostor pro zahradní krby velký a tvarovaný, je k volbě zahradní krb jako solitér pouze v základní velikosti a bez zvláštních stavebních doplňků nebo doplněný o boční stolek či stolky. Roh zase elegantně vyplní rohová varianta krbu či rohová sestava v případě velkorysejšího prostoru. Již při výběru je nutné zvážit požadavek na případné zvýšení komínové části. Tento požadavek může vzniknout například, pokud chceme krb umístit k vyšší zídce nebo k pergole a rádi bychom odvedli zplodiny hoření a grilování až do nejvyššího možného bodu. Pozor, ne všechny zahradní krby je možno nastavovat a nastavování kouřovodů má vždy nějaké omezení. U těžkých betonech střech je toto omezení z bezpečnostních důvodů poměrně striktní, delších nástavců lze docílit u lehkých střech nerezových či měděných. Zde je vždy nutno respektovat doporučení dodavatele a výrobce.

Materiál bývá oříšek

Při výběru materiálu krbu a jeho povrchové úpravy je vhodné hledět nejen na vkusné začlenění do okolí, ale také se informovat na trvanlivost materiálu těla krbu a samotné povrchové úpravy. Jako nejodolnější se stále prosazují tradiční vymývané povrchy, kdy je struktura v řezu materiálu stejná jako u povrchu, ale na povrchu je vymytím zvýrazněno použité plnivo, jako např. různé barevné drtě, přírodní oblázky apod. Variant těchto povrchů bývá k výběru dostatek a tak se dá krb většinou dokonale přizpůsobit svému okolí a ne naopak. Podobné vlastnosti mají povrchy otryskávaného betonu. Hutný litý beton splňuje většinu požadavků na tento typ výrobků. Trvanlivost, mechanická odolnost, snadná údržba, odolnost vůči žáru i povětrnostním vlivům. Vysoký tlak vody z tlakového mycího zařízení povrchu neuškodí a na odstranění usazenin, mechů a ostatních nečistot jej lze bez obav použít. Některé povrchy lze ještě ošetřit vhodnou impregnací na beton i kámen a tak zvýšit odolnost proti nečistotám a zjednodušit jejich odstraňování. Impregnací se zároveň zvýrazňuje barva a struktura přírodního materiálu na povrchu.

Stručný přehled výběrových kriterií zahradního krbu shrnuje stručně i p. Míček, provozovatel specializovaného e-shopu kamnakrby.cz, kde kromě jiného nabízí i tento sortiment.

"Jak a dle jakých hledisek vybrat správný zahradní krb? Hned na začátku je třeba si položit pár otázek: Co od zahradního krbu vlastně očekáváme? Jak často a pro jak velkou společnost budu zahradní krb využívat? Budu chtít v zahradním krbu také udit? Jaký mám na něj rozpočet? Protože vybírat je skutečně z čeho - od jednoduchých a menších modelů, až po velké sestavy nahrazující v podstatě venkovní kuchyni. Při výběru zahradního krbu je také důležité zaměřit se na funkčnost, jednoduchost a kvalitu provedení. Stavebnicový zahradní krb by měl být jednoduše sestavitelný, a to i bez odborných znalostí. Dostačující by měl být pouze přiložený návod. Sestava zahradního krbu by měla být jako stavebnice. Zahradní krb se skládá z podstavce, který zajišťuje stabilitu celé stavby, proto se jedná o značně těžký díl. Na podstavec navazuje skladovací prostor třeba na polínka, pracovní deska a ohniště. Posledním dílem zahradního krbu je střecha s komínovým dílem a s vrchní stříškou. Stříška zabraňuje zatékání dešťové vody a komínový díl odvádí kouř. Samozřejmou výbavou by měl být grilovací rošt s nerezovou povrchovou úpravou. Posledním důležitým kritériem je barevné ladění celého krbu. Právě proto lze krby zakoupit v různých barevných odstínech, se střechou z různých materiálů, které budou slušet i vaší zahradě." říká na dotaz skrytý v titulku článku pan Míček.




PR



O této problematice můžete diskutovat v diskusním fóru >
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika