Rybízové víno, rybízový džem, rybízový sirup - to jsou kromě pečení bublaniny tři nejoblíbenější způsoby, jak zpracovat bohatou úrodu červených kyselých bobulí. Přinášíme vám 3 snadné návody, jak na to!
Dobré rybízové víno
Rybízové víno je považováno za jedno z nejchutnějších ovocných vín. A výrobu podle tohoto receptu zvládne i začátečník!
Suroviny
- 3 litry rybízové šťávy
- 4 litry vody
- 2,5 kg cukru
- 3x balení živné soli pro kvasinky
- 1x lahvička tekutých vinných kvasinek (nebo 2x balení sušených vinných kvasinek)
Postup
- Pokud máte sušené kvasinky, je třeba připravit si je 12 až 72 hodin předem (dle návodu na sáčku). V případě tekutých se můžete pustit do výroby vína rovnou.
- Ve 4 litrech vody rozpusťte 2,5 kg cukru, převařte a nechte vychladnout.
- Mezitím odšťavněte rybíz i se stopkami (na 3 litry šťávy potřebujete cca 3800 g bobulí).
- Vychladlou sladkou vodu i rybízovou šťávu nalijte do 10litrového demižonu, přisypte živnou sůl a pořádně promíchejte.
- Nakonec přidejte kvasinky a opět promíchejte.
- Demižon uzavřete kvasnou zátkou a uložte na místo s teplotou do 20 °C, ideálně do spíže, kam nedopadá sluneční světlo.
- Po 4 týdnech přelijte víno do jiného demižonu - opatrně, aby se nezvířil kal.
- Demižon opět uzavřete kvasnou zátkou a nechte odpočívat další 2 měsíce.
- Poté přelijte do lahví, zazátkujte a skladujte v chladu a naležato.
Sirup z rybízové šťávy
Šťávičky jsou oblíbené hlavně u dětí. Vyhněte se kupovaným sirupům a vyrobte si vlastní během pár chvil.
Suroviny
- 1 litr rybízové šťávy
- 1 kg krystalového cukru
- 10 g kyseliny citrónové
Postup
- Abyste získali 1 litr rybízové šťávy, odšťavněte cca 1300 g rybízu. Bobule vkládejte do odšťavňovače i se stopkami, vylisují se lépe.
- Šťávu přelijte do hrnce, přisypte cukr a za stálého míchání pomalu přiveďte k varu.
- Pěnu, která se bude tvořit na hladině, sbírejte sběračkou.
- Po krátkém varu, jakmile bude šťáva čistá a bez pěny, přidejte kyselinu citrónovou a ihned odstavte ze sporáku. Šťáva by při delším vaření zrosolovatěla podobně jako džem.
- Horký sirup přelijte do vymytých láhví, uzavřete zátkami a skladujte v chladu a temnu.
Rychlý rybízový džem
Stačí vám 2 ingredience, 50 minut a výsledkem je překvapivě dobrý rybízový džem. Dokonce ani není potřeba želírovací prostředek - džem ztuhne sám díky vysokému obsahu pektinu v bobulích.
Suroviny
- 1 litr rybízové šťávy
- 1 kg krystalového cukru
Postup
- Do právě vylisované rybízové šťávy přidejte cukr a vařte 35 minut na mírném plameni.
- Pokud chcete, aby měl džem výraznější chuť, můžete během vaření přidat 1-2 lžíce rumu. Více ale ne, mohl by se narušit želírovací proces.
- Po odstavení ze sporáku přelijte horký džem do zavařovacích sklenic, utáhněte víčka a otočte dnem vzhůru.
- Po vychladnutí můžete uskladnit v chladu a temnu. Jestliže se vám po pár dnech bude zdát, že džem netuhne, buďte trpěliví - želírování může trvat i více než týden.
Čím odšťavňovat rybíz?
Najít nejlepší odšťavňovač na rybíz není úplně jednoduché, protože většina přístrojů si s drobnými bobulemi neporadí. Z některých nedostanete ani kapku, jiným se zas brzy ucpe síto.
Ideální volbou pro zpracování i větší úrody rybízu je
šnekový odšťavňovač Sana Juicer EUJ-808. Odšťavní také ostatní bobuloviny - jahody, maliny, angrešt nebo rakytník a samozřejmě i další plody od citrusů až po kořenovou zeleninu.
Podívejte se, jak zvládla právě rybíz.