Příprava sadby a rychlení zeleniny

Nová zahradní sezóna pěstitelů zeleniny začíná již v průběhu zimy předpěstováním sazenic oblíbených druhů zeleniny. I když je dnes nabídka v zahradních centrech a prodejnách velmi široká, tak zdaleka nenabízí všechny oblíbené druhy našich pěstitelů, kteří si prostřednictvím internetu kupují semena doslova z celého světa. Pro zahrádkáře, kteří se baví pěstováním zeleniny, je právě příprava sadby tím, na co se každoročně těší a co jim přináší radost.

Pro přípravu sadby budeme kromě osiva potřebovat vhodný substrát a nádoby pro výsev a předpěstování. Vedle nejrůznějších plastových květináčků, sadbovačů a miniskleníků lze dnes pořídit také rašelinové květináče, plata nebo tablety, které usnadňují přípravu sadby a její přesazení na záhony. Nejenom, že je to méně pracné, ale semenáčky přesazované v rašelinových nádobách nebo tabletách se snadno prokoření a ujmou. Pro dopěstování sadby mohou i dnes dobře posloužit obyčejné kelímky od jogurtů. Pokud se rozhodneme použít nádoby z předchozích sezón, tak je nejprve vyčistíme a vymyjeme horkou vodou.


Pro přípravu sadby v nádobách si nejprve připravíme zeminu. Může se jednat o specializované substráty pro výsev a množení nebo kvalitní půdu vylehčenou rašelinou, pískem nebo perlitem. Pokud chceme eliminovat riziko zavlečení škůdců a vzniku chorob, hub a plísní, tak zeminu propaříme nebo sterilizujeme v horkovzdušné troubě. Zkušenosti pěstitelů si můžete přečíst v diskuzi Výsevní substrát nebo Propaření zeminy.

Ideálním místem pro rychlení zeleniny jsou parapety u oken orientovaných na východ, jihovýchod nebo na jih, kde budou mít rostlinky dostatek světla. V případě jeho nedostatku budou sazenice slabé a vytáhlé. Pokud nemáme místo s dostatkem světla, tak můžeme sazenicím zajistit umělé osvětlení s využitím speciálních svítidel (LED lampy nebo žárovky). Pokud je pod parapetem umístěn radiátor, tak bychom měli rostlinám zajistit stálou vlhkost vzduchu rosením nebo umístěním odpařovače na radiátory. Výsev zaléváme postupně (nejlépe pomocí rozstřikovače) tak, aby se nám semínka nevyplavila. Požadovanou vlhkost a teplotu vzduchu pomohou rostlinkám zajistit miniskleníky nebo minipařeniště. Sadbu umístěnou na parapetu je třeba ochránit proti vysokým teplotám a přehřátí. Sadbu vhodně zakryjeme nebo dočasně přemístíme na chráněné místo. Při větrání a nízkých venkovních teplotách sadbu naopak chráníme proti podchlazení nebo omrznutí. Tím rostlinky uchráníme také proti velkým výkyvům teplot, které zpomalují jejich růst.


Mezi nejčastější druhy, u kterých si pěstitelé připravují sadbu, patří bezesporu oblíbená plodová zelenina - rajčata, papriky a okurky. Termín výsevu záleží na tom, jestli budeme připravovat sadbu pro pěstování ve skleníku, fóliovníku nebo běžných záhonech. Příspěvky v každoročních diskuzích ukazují, že někteří přispěvatelé začínají s přípravou již v prosinci. Někteří pěstitelé vysévají velmi zajímavé a exotické odrůdy, které lze zakoupit v zahraničních e-shopech a díky kterým se mohou v období sklizně pochlubit originální úrodou. Zkušenosti pěstitelů s jednotlivými odrůdami a jejich pěstováním včetně fotografií úrody můžete najít v rubrice Plodová zelenina.

Vedle plodové zeleniny si zahrádkáři připravují také sadbu košťálové, kořenové, listové nebo cibulové zeleniny. Doma si můžete vypěstovat sazenice kedlubnů, květáku, brokolice, kapusty, celeru, salátu, pažitky nebo cibule sečky. Zatímco u plodové zeleniny by měla být denní teplota pro pěstování sadby alespoň 20 stupňů, u těchto druhů je optimální nižší teplota okolo 18 stupňů.

Martin Koubek



O této problematice můžete diskutovat v diskusním fóru >
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika