Živý plot z modřínu opadavého



host - 8.178 (?) 
8.10.2006 20:01, zobrazeno: 7420x
Dobrý den. Máte někdo živý plot z modřínu opadavého? Poraďte prosím kdy sázet, stříhat a jestli je to vůbec možné.

Díky. Tom
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 70.254 (?), 19.12.2006 23:10
Možné by to bylo, je to sice trochu "netradiční" dřevina na živý plot, ale vzhledem k tomu, že jde vypěstovat živý plot z borovic, smrku, nevidím důvod proč by to nešlo z modřínu. Doporučoval bych v tomto případě zakoupit kontejnerovanou sadbu (i když modřínů je v lese dost), která má vyšší šanci na ujmutí a sázel bych ji na podzim do jam vylepšených rašelinou. Stříhejte v srpnu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 134.227 (?), 14.2.2017 13:01

Proč by to nešlo z modřínu?

Jde to, ale dře to. Víc než u smrku a borovice. Ano, doporučuj je i odborná literatura. Od renomovaných autorů.Už od 50 let 20. století. Kolik ale asi vidíte živých plotů z borovice a smrku,  a kolik z modřínu po sto letech od napsání těch nesmyslů. A kolik z těchto geniálních nesmyslů, které opravdu najdete je hezkých?  

1. Nedá se zmlazovat a hlouběji řezat. 2. = musí se řezat skoro pořád, jinak větvičky různě trčí a převisají. 3. relativně rychle "vystárne"   4. Je zatraceně řídký, protože je velmi světlomilný 5. Větve jsou nepravidelně rostoucí - habitus je nepravidelný 6. Jsou v něm díry, které je možné jedině dosázet. Nezaplníte je jinak. 7. Prosychá. 8.  v zimě je překvapivě bez jehličí, ikdyž někteří autoři živé ploty z modřínu v klidu zařadí mezi stálezelené 9. Textura větví bez jehlic, tedy asi 6 měsíců, není vzhledná, nanejvýše malebná nebo divoká. 10. Přes léto bývá někdy napadán škůdci a jehlice hnědnou. Vypadá pak ohavně. 11.Přes léto i zdravý není moc hezký, je podprůměrný, stejně jako smrk. Ale pořád lépe než dvoumetrový živý plot z borovice lesní. 

Klady: 1.Snese kde co, 2. na jaře a na podzim jsou pát týdnů hezky zbarveny jehlice. Živý plot z modřínu vypadá v tu dobu nádherně. Nejlépe tak trochu z boku.

Závěr: Zkuste si třeba zagooglovat, ale hledejte obrázky, ne texty. Autorů co opisují jeden o druhého jsou totiž davy. Hledejte důkazy. Googlujte klidně i v angličtině a němčině. To nejlepší co najdete je tohle: http://www.eggert-baumschulen.de/products/de/Nadelgehoelze/deutsch-botanisch/L/Larix-decidua.html

Poslední rada: nerejpejte žádné rostliny z lesa. Kupte si v obchodě hrnkované nebo alespoň prostokořené. Z více důvodů chytnou líp, když už zákony nejsou pro vás nějakým důvodem. Takže to je k tomu proč by to nešlo z modřínu. Příště třeba proč by to nešlo z pseudotsugy. Tu Hieke taky doporučuje. Proč nejsou všude živé ploty z psudotsugy? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika