Zivy plot u lesa



Stránky: 1,  2   
mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?) 
17.1.2015 23:02, zobrazeno: 10032x

Dobry den,

  koupil jsem nedaleko Kladna pozemek v chatove oblasti, vsude okolo jsou smisene lesy. Byvaly majitel se o nej vubec nestaral, navic lide tam odkladaji vselijaky odpad. Nechce se mi okolo delat drateny plot, rad bych jenom zivy, ne prilis vysoky. Jake rostliny doporucite, aby to prezilo sucho, teplo, zimu a najezdy lesni zvere? Bohuzel je to takova dlouha nudle, takze tech rostlin bude potreba opravdu hodne.

 Napadlo mne tam dat tis cerveny (lesni zvirata predpokladam tis nezerou), jenze ten roste pomalu. Jako alternativni napad jsem mel vysazet tam topol cerny, ten roste velmi rychle, material na mnozeni mam, a lidi by topolova "prekazka" snad mohlo odradit od skladkovani. Az tisy vyrostou, topoly bych seriznul.

Martin

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 157.239 (?), 17.1.2015 23:10

Nebo růži šípkovou-roste celkem rychle, dává užitek Vám i ptáčkům, chrání před zbouzalíky a nějaký binec zamaskuje. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 18.1.2015 10:53

Jestliže je to dlouhá nudle, tak určitě uvažujte o rozčlenění použitím různých skupin od stálezelených přes trnité po opadavé.

S tisem Vás musím zklamat, některé zvířata mají v určitém množství snahu tis ožírat. Mají určitý práh, do kdy pro ně není jako doplněk stravy toxický.

V místech, kde požadujete neprostupnost pro nezvané návštěvy volte trnité keře - šípek, dřišťál (Berberis x je opadavý i stálezelený),... a v místech, kde jen potřebujete vyznačit hranici pak různé keře jako je nepravý jasmín (pustoryl), dřín (cornus mas), svída (cornus x), kalina (viburnum), ptačí zob (Ligustrum ovalifolium), brslen (Euonymus x opadavý i stálezelený)... a tam kde potřebujete vyšší tvary pak lísku nebo libovolný jehličnan (např. cyprišek).

Vždy si hlídejte, aby skupina nebyla delší než 6 m a aby vedle sebe nebyli typově a barevně stejné rostliny. Vedle opadavého šípku dát dřišťál stálezelený a pak teprve dřišťál opadavý apod.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?), 18.1.2015 17:48

Ruze sipkova se mi moc nelibi, kdyz se rozroste vic nez chci,  nebudu schopen se ji zbavit. Navic ta neprostupnost nemusi byt totalni, jde jen o vyznaceni hranic, aby odpadli takovi ti vykukove, kteri jedou okolo a "odlozi" nejake odpadky nebo vyklopi zeminu/sut'. Alespon ja si myslim, ze psychologicky by to na spoustu lidi fungovat mohlo.

Chtel jsem udelat souvislou tisovou stenu, protoze jsem neco podobneho videl v "anglickem stylu" z thuji a nevypadalo to vubec spatne!

Abych tedy doplnil svoji otazku, je napad s docasnymi topoly cernymi dobry? Predpokladam, ze je bud zasadim jako vrbu - na jare zapichnu a potom obcas zaleju, nebo predpestuji doma. Kdysi jsem to tak udelal a za rok dala rostlinka asi 1m vysky (jen nekolik proutku).

Pokud jde o finalni plot, jake rostliny jsou tedy vhodne s ohledem na minimalni udrzbu (tzn. nemely by rust uplne rychle a mit schopnost hlubokeho orezu) a lesni zver?

Treba ty zminovane cyprisky pry u lesa moc nevydrzely (okousane).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 175.130 (?), 18.1.2015 18:44

Dobrý večer. Uvažoval jste o smrku. Je všude v lese jako náletová dřevina. Živý plot je z něj přímo báječný. Dá se dobře udržovat a není problém ho krotit na požadovaný tvar. Zdeněk  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 236.72 (?), 18.1.2015 19:04

Mne osobne se zive ploty ze smrku nelibi. V delsim suchu muzou proschnout, vyholuji a uz znovu neobrostou. Proste pokud nemaji idealni podminky, tak to vypada hezky jen treba 10-20 let. Osobne pokladam za uplne nejkrasnejsi tisove ploty. Jak bylo receno, rostou sice pomalu, ale jsou opravdu krasne a zivotnost maji z hlediska lidskeho zivota neomezenou. Zivy plot z topolu jsem nikdy nevidel a nedovedu si to predstavit. Jednak vzhledem k velkym prirustum obtizny na udrzbu, roste ridce a nejsem si jisty, jestli se da rezem zahustovat... bojim se, ze by byl stale ridky a mermomoci by se hnal porad do vysky. Osobne doporucuju tis, buk, habr,  buxus... pripadne kombinaci keru viz prispevek vyse.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.152 (?), 18.1.2015 19:27

Já jednoznačně doporučuji habr. Je hustý, krásný, patří k lesu...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?), 18.1.2015 20:43

Habr, alespon tak jak jsem jej videl, se dost spatne udrzuje (tvori vetvicky, na ktere asi moje elektricke nebo i rucni nuzky nestaci). Ten tis doma rezu bez nejmensich problemu.

Ad smrky,  take mam zkusenost, ze jakmile se zanedba udrzba, je konecna - vyholi a uz nedoroste.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 18.1.2015 22:03

To máte pravdu, Tis je prakticky věčný, protože má spící pupeny a dá se zmlazovat hóóódně do starého. Prakticky se dá ve vhodnou dobu zmladit tak, že z něj zbydou jen kosterní větve a neznalý by to považoval za dekapitaci (pro smrk, jedli, borovici je dekapitace "konečná").

Habr se udržuje také dobře, když jej stříháte často je to stejné jako u Tisu. Na silné větve při zmlazování použijete pilu. Dá se zmlazovat také hóóódně do starého.

Na topol zapomeňte. To je dřevina do větrolamů a nikoliv do živého plotu. Pokud potřebujete podobný listnáč, tak radši lísky. Vzrůstem je jak topol osika, ale dá se tvarovat, zmlazovat, .... ale stále zůstane řidší než lísce příbuzný habr (či malé kultivary buků). Nejlevněji Vás přijde ligustrum.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?), 25.1.2015 11:57

Dekuji za podnetne reakce, na jare podle moznosti neco vhodneho vyberu.

Ten topol jsem nemyslel jako trvale reseni, ale aby rychle vyrostly "proutky", ktere ohranici pozemek. Za nimi by potom mohl rust napr. ten tis s mensim rizikem, ze jej nejaky nenechavka presune na svoji zahradku. Plot z tisu je "prace" minimalne na 7 let. Potom by se topoly odrizly.

Osobne trosku lituji, ze jsem pri stavbe vlastniho domu nechal delat okolo klasicky plot. Dneska bych udelal jen nejakou nizkou podezdivku a vysazel tam treba ty tisy. Usetril bych pul milionu, lepe by se mi to udrzovalo z obou stran a bylo by to hezci. V udoli Kacaku (Berounsko) jeden takovy plot existuje a je to nadherne, clovk si pripada jako u nejakeho aristokratickeho staveni ;-).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika