Habr - spon, velikost sazenice



Stránky: 1,  2   
host - 30.67 (?) 
13.2.2014 15:04, zobrazeno: 16614x

Dobrý den. Prosím o radu, jakým způsobem založit hustý živý plot z habrů.

  1. Spon - uvažuji o trojsponu, avšak nejsem si jistý rozměry. Některé zdroje uvádějí spon jen 30 cm, což se mi jako laikovi jeví moc blízko u sebe. Tedy pokud to chápu správně jako tři sazenice ve vrcholech rovnostranného trojúhelníku se stranou 30 cm?
  2. Velikost - jsou odrostky 120cm+ vhodné? Jde mi o to, aby byl plot časem pěkně zapojený hned od země.
  3. Budu sázet ke starému drátěnému plotu a chtěl bych, aby časem habry byly dorostlé až těsně k němu - jaký by tak asi měl být odstup v době sadby? Mohl by to být zhruba 1 metr?

Předem moc děkuji za Vaše případné rady.

Honza Z.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4458) - 38.136 (?), 13.2.2014 21:22

Sázel jsem 50 cm od sebe v jedné řadě a asi ten metr od plotu, aby se za živý plot dalo vlézt a ostříhat ho. Sazenice jsem zakrátil asi na 30 cm, aby se větvily už od země. Příští rok vrcholy zastříhnete asi o jednu až dvě třetiny, aby se zase větvil. A další rok stejně. Boky začnete tvarovat také. Nedá se na tom nic pokazit, pokud budou postranní větve už od země, aby to hezky vypadalo. Když něco zastihnete moc, nic se nedějě, doroste to. Dva, tři roky se zdá, že neroste, ale pak se rozjede, až moc. Ze začátku trochu pohnojit Cereritem, další roky raději ne (roste jako z vody). Je s tím práce, ale vypadá moc hezky. Ne jako hřbitovní tůje, ale ty mám taky. Sem tam se na něm přemnoží mšice, na medovinu létají vosy a množí se černě. Takže něčím proti mšicím zasáhnout (Mospilan).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 13.2.2014 21:38

podle nového občanského zákona nemůžete sázet blíže než jeden metr od hranice svého pozemku. Tedy pokud je drátěný plot na hranici pozemku, tak metr je minimum. Protože habr může dorůst větší výšky než 3 m, tak v pruhu 1-3 m od hranice pozemku potřebujete písemný souhlas souseda. V opačném případě vám může udělat tu schválnost, že vám nechá zapěstovat plot a jakmile doroste první výhon do výšky 3 m doloží, ža jste sázel po 1.1.2014 a požádá OŽP o to, aby vám nařídili jeho odstranění.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 238.169 (?), 13.2.2014 23:23

§ 1017

           (1) Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.

            (2) Ustanovení odstavce 1 se nepoužije, je-li na sousedním pozemku les nebo sad, tvoří-li stromy rozhradu nebo jedná-li se o strom zvlášť chráněný podle jiného právního předpisu.

Standovým výkladem bych si nebyl tak zcela jist. Úplně přehlíží odkaz na "místní zvyklosti", jak je uvedeno v zákoně (viz citace). Nebo je snad místní zvyklostí vysazovat živý plot 3 metry od plotu???

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 13.2.2014 23:45

I když habr pěstujete jako keř, je botanicky řazen ke stromům. Podle zahlcení soudů bagatelními spory je definice "místní zvyklosti" velmi vágní a předběžná opatrnost velí, nechat si od souseda podepsat, že považuje habry u mne za živý plot odpovídající místním zvyklostem.

Na pastvině je místní zvyklostí vytvořit rozhradu sázením přímo na hranici, asi tak jak je to v obytném území obvyklé pro drátěný plot. Jestliže drátěný plot je můj a mám právo chůze po sousedově pozemku (například veřejná cesta) mohu sázet tak blízko, že větve dorostou až k pletivu a stříhám líc podle pletiva. Jestliže však právo provádět údržbu keřů ze sousedova pozemku nemám a on bude potřebovat natírat svůj drátěný plot v obvyklých intervalech pochůzkou po mém pozemku, pak je nutné mít nasázeno jako to má KUKY s odstupem. Jakmile totiž sousedovi neumožníte pečovat o jeho pletivo, bagatelní spor je na světě a on bude dokazovat, že nemáte právo tam mít habry, že tam můžete mít leda tak syrský ibišek nebo hortenzie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 25.2 (?), 16.2.2014 19:48

Josefe - naprosto s Vámi souhlasím. Mnoho vlastníků zahrad a pozemků opomíjí sousedské vztahy, stavební zákon a místní ráz krajiny (prostor zástavby). Habr pokud se nepoužívá jako energetická rostlina tak je sice neprůhledním živým plotem, ale větve jež rostou vodorovným směrem dorůstají až 1,5 m. A jak uvádí Josef Stavební zákon stanoví vzdálenost staveb a výsdeb tvalých porostů od hranice pozemků právě s přihlédnutím na dobré sousedské vztahy. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 30.67 (?), 14.2.2014 11:46

Děkuji všem (KUKY, Standa V, Josef.) za reakce. Plot nebude na hranici se sousedovým pozemkem, nýbrž na hranici s ulicí. A když už jste nakousli právní stránku věci, tak se zeptám - je k vysázení živého plotu potřeba nějaké další povolení či vyjádření?

Nicméně nejvíc mě zajímají podrobnosti výsadby samotné (ještě jednou díky KUKYmu). Těch 50 cm rozestup v jedné řadě mi zase připadá až moc řídké (co spíše 50 cm trojspon?). Jde mi především o to, aby plot byl opravdu hustý (nechci aby do něj lezli psi). Jo a pak taky to zkrácení o 1/3 - když koupím odrostky 120cm+, tak mě to zkracování bude bolet víc než ty sazenice ;) (a když koupím menší, tak to málo co zbyde po zakrácení rozdupou psi) Ale chápu, že je to asi nutné...

Honza Z.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 14.2.2014 12:20

pro růst jsou rozhodující kořeny. Pokud to potřebujete dole husté, pak je opravdu to o 2/3 až 3/4 zkrátit, aby se posílil růst postranních větví (nahoru to doroste vždy. To co ořežete můžete rozstříhat na řízky. Pokud zakoření napíchané v řadě mezi sazenicemi, tak dobře... když nezakoření, tak jen poslouží jako ochrana proti pobíhání psů, než sazenice zahoustnou.

Trojspon se používá pro zvětšení šířky plotu. Pokud chcete štíhlá plot do 0,7 m šíře, použijte jednoduchou řadu. pro 1 m šíře použijte dvě řady 0,3 m od sebe sázeno vystřídaně vytvoří trojspon a tak dále až 1,5 m šíře trojspon vzdálenost řad 0,9 m a sazenice v řadě stále 0,3-0,5 m (zpravidla podle dělení délky celým počtem odrostků).

Ad obecní pozemek. Napsal bych oznámení záměru s formulací předpokládaného souhlasu "Nesdělíte li podmínky do 14 (30) dnů od podání tohoto oznímení, považuji to za odsouhlasení řešení v místě obvyklého". Odnesl na podatelnu "vlastníka pozemku" (může být i krajský úřad v případě silnice I.třídy, apod.) a nechal si na kopii dát otisk podacího razítka s datumem doručení. Toto je potřeba zejména pokud tam dosud žádný plot (ani drátěný) nebyl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 14.2.2014 18:15

Stando, a to si s tím oznamením děláte srandu nebo to myslíte vážně? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 239.168 (?), 15.2.2014 10:14

To co ořežete můžete rozstříhat na řízky. Pokud zakoření napíchané v řadě mezi sazenicemi, tak dobře...

Stando, a to myslíte vážně s tím řízkováním? Myslíte, že by zakořenil byť jediný dřevitý řízek habru ze 100 ks?

Josef.

Jinak uvažovaný trojspon 0,3*0,3 m, krajní řada 1 (až 1,2) m od plotu bych považoval za velmi dobrý i kvůli psům.

Zastřižení bych udělal podle vzhledu sazenice. U 1,2 m vysokých odrostků bych předpokládal jejich věk cca 3 roky a loňský letorost (terminální výhon) délky cca 60 cm, pod ním rovněž cca 60 cm staršího dřeva s již vytvořeným obrostem. Takovéto sazenice bych zastřihl cca o 2/3 posledního přírůstku.

P.S.: A už jdu něco dělat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika