Paralelne cerpadlo pre kvapkovu zavlahu



Stránky: 1,  2   
host - 104.15 (?) 
5.2.2016 21:31, zobrazeno: 10575x

Prosim o radu pri rieseni problemu so zdrojom vody pre kvapkovu zavlahu. Mame cerpadlo, ktore je dimenzovane na dodavanie velkeho mnozstva vody  +-100l/min. K cerpadlu je pripojena aj tlakova nadoba a tlakovy spinac a cely zahradny rozvod. Uz dlhsie pouzivam v zahrade kvapkovu zavlahu, ale problem je vtom, ze ju mozem pouzivat len vtedy, ak je popri nej zapojeny aj nejaky silny odber, lebo inak by sa cerpadlo pri slabom odbere kvapkovou zavlahou neustale spinalo, co skodi (vraj) jeho 3fazovemu motoru. Druhou moznostou je beztlakova kvapkova zavlaha priamo z nejakej nadoby, ale s tou nie som spokojny, lebo sa pri nej viac zanasaju vytokove otvory a je menej rovnomerna. Okrem toho by som chcel pouzivat aj mikrozavlahu a podobne slabsie ale dlhotrvajuce odbery, kde potrebujem aj isty tlak na vystupe. Kvoli casovej vytazenosti by som potreboval riesenie, ktore nevyzaduje naplnanie nadob v zahrade a znich nasledne cerpanie slabym typom cerpadla. Dalo by sa paralelne k silnemu cerpadlu pripojit nejake slabsie s vydatnostou radovo v stovkach litrov/hod, ktoremu by nevadilo castejsie spinanie, bolo by schopne pracovat aj proti tlaku cca 1-2bar? Samozrejme muselo by byt schopne si tu vodu vytiahnut z vrtu podobne ako to silne cerpadlo.Vetva s tymto cerpadlom by bola zapnuta len pri slabom odbere. V pripade potreby silneho odberu by sa zapla vetva so silnym cerpadlom. Ak je toto riesenie zmysluplne, vedeli by ste odporucit vhodny typ cerpadla?   Vopred dakujem za akekolvek rady.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 5.2.2016 22:42

Paralelní spojení dvou čerpadel s různými charakteristikami není možné.

Je potřeba vymyslet jiné řešení. Klasické je zvětšit tlakovou nádobu a na odbočku pro malý odběr dát redukční ventil. Pracovní objem tlakové nádoby by měl pokrýt spotřebu kapkové závlahy cca na 10 - 15 minut. Redukovaný tlak ve větvi pro kapkovou závlahu musí být lehce pod zapínacím tlakem čerpadla tak, aby se plně využil pracovní prostor té tlakové nádoby. Pak se velké čerpadlo rozběhne maximálně 4× za hodinu, což je pro motor přijatelné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 144.136 (?), 5.2.2016 23:09

Este lepsie je predimenzovat kvapkovu zavlahu a zavlazovat kratko vydatne a menej casto. Priklad: Riesila sa tu zavlaha rajcin. Nebudete kvapkat tak, aby ste museli zavlazovat kazdy den, ale date tolko kvapkacov, aby ste mali pokoj na cely tyzden. Pripadne si kvapkacom mozete napustit aj sud s vodou. Alebo nasmerujte nejake spreje na travu, ak susedi so zahonom.

Inak stale tvrdim, ze je najvacsia blbost kupovat velke a vykonne cerpadlo, ked na to nemam zahradu. Ale mnohi chcu velke a silne stroje, pretoze to pre nich znaci - dobre stroje. Ked som si nieco precital o zavlahach, hned sa mi zdalo nelogicke, ako sklbit pomalu kvapkovu zavlahu so zavlazovanim travy. Ja som zavlahu na travu prisposobil vykonu kvapkovej. Mam MP rotator - asi najmensia mozna spotreba za jednotku casu  ... s cerpadlom slabou gardenou za 70 EUR - uplne staci a je pokoj. MP rotator som hladal podla najnizsich parametrov zavlazovania, druhy bol podobny system od claber. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 5.2.2016 23:49

Ale tazatel má třeba domácí vodárnu dimenzovanou pro RD. Ta samozřejmě při nesprávně nastavené předloze vzduchu a malé hysterezi tlakového spínače cykluje co 3 minuty. Jinak k tomu doporučení větší tlakové nádoby to neznamená, že ta současná je k ničemu. Právě tlakové nádoby se správně nastavenými tlaky vzduchu v předloze mohou pracovat "paralelně". Tj do systému lze doplnit stejnou nebo větší další tlakovou nádobu a podle spínacího tlaku tlakového spínače nastavit vzduchovou předlohu (tlak vzduchu mezi pláštěm a vakem při nulovém tlaku vody).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 104.15 (?), 6.2.2016 6:35

Chcel by som sa spytat - v com je principialny problem pri tom paralelnom zapojeni? Som si to predstavoval tak - ak by aj nebolo automaticke prepinanie medzi vetvami, t.j. ze by som tam mal manualny ventil pred a za kazdym cerpadlom (alebo by mozno stacil len ventil pred cerpadlami?) - ak vypnem vetvu so silnym cerpadlom, tak dostanem system, v ktorom je len slabe cerpadlo a silne akoby som tam vobec nemal. Pokial by toto slabe cerpadlo bolo schopne vodu vytiahnut z vrtu a dodat ju do rozvodneho systemu, tak mi nie je jasne, kde je problem.

Len slabe cerpadlo si nemozem dovolit - vodou potrebujem zasobovat zahradu cca 40 arov, takze pocas leta je poziadavka na odber vysoka. Na vacsine plochy si vystacim z klasickymi rozprasovacmi z Plastedu, ktore ak zapojim 4ks, tak dostanem sulad s vykonom silneho cerpadla. Tak ziskam vydatnu zavlahu, ktoru mozem pouzit do travnika, pod vysoke stromy, apod... Lenze napr. v jahodach je potrebne kvoli plytkemu korenovemu systemu udrziavat vlhkost malymi a pravidelnymi davkami vody, podobne u cucoriedok,... Rajciny sa tiez daju zavlazovat raz za tyzden rucne, ale ja potrebujem nieco, co mi staci zapnut a bude zavlazovat, lebo potrebujem svoj cas venovat inym veciam. Tiez nie je udrzatelne kvoli kvapkovej zavlahe neustale hladat miesta v zahrade, do ktorych pustit zostatkovy vykon silneho cerpadla. 

Jednoducho okrem silneho vykonu velmi casto (resp. dlhodobo) potrebujem aj slaby vykon a potrebujem to navrhnut tak, aby som tym nenicil cerpaciu techniku. Pokial som spravne pochopil cely problem, tak cerpadlu s motorom na 220V by caste spinanie nevadilo a preto som uvazoval prave o niecom takom. V sucasnosti mam tlakovu nadobu s objemom myslim okolo 80l, ale efekt je taky, ze po odbere ani nie 10l sa cerpadlo znova zopne. Neviem nakolko sa to da vylepsit, ja som to nenastavoval, nevyznam sa v tom.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 144.136 (?), 6.2.2016 8:06

OK, ak sa neda, tak sa neda. Samozrejme si mozete kupit slabe cerpadlo. Napriklad gardena 3000/4. 36 m, 50L/min, 600 W. Pripadne by ste hladali slabsie, alebo ine. Problem by bol, ako to riadit. Bezne zapojenie je pomocou tlaku v sustave a cerpadlo je neustale zapojene. Pokles spina start cerpadla.

No a potom existuju frekvencne menice, dost draha zalezitost, ktore riadia frekvenciu tak, ze cerpadla udrzuju rovnaky tlak v sustave. Nezavisle, ci je to velky alebo maly prietok. Aj male cerpadlo moze ist na maly vykon. Je mozne, ze nie kazde cerpadlo sa na toto hodi a tato jednotka nie je vobec lacna, ale mozno za cenu lepsieho cerpadla.

Asi nik na fore nema s vasim problemom skusenosti, ale ak si najdete na nete remont cerpadla tam su specialisti a zrataju vam aj precerpavacie stanice pre akvapark, nielen do vase zahrady. Uprimne, obradte sa na nich, su velmi ochotni a predavaju aj stovky cerpadiel a prislusenstva. Najdu optimalne riesenie. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
jardo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (89) - 172.249 (?), 6.2.2016 8:29

Možno som to dobre nepochopil. Načo druhé čerpadlo? Nestačila by druhá tlaková nádoba? Čo najväčšia Kľudne viac ako 1000 litrov. Napojiť ju na existujúci systém. Na výstup redokčný ventil na požadovaný tlak. Vznikne akumulácia a čerpadlo nebude zapínať často.

Inak nechápem ani ten nedostatok čaxu. Všetko, čo pestujem predsa pestujem nato, aby som aj zberal úrodu. A keď už idem odtrhnúť rajčiny, tak ich aj polejem. Robím niečo zle?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 6.2.2016 8:48

40 arů je skoro "púlhektaru". Pokud držíte hadici v ruce, tak je to zalejvání na pár hodin...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 104.15 (?), 6.2.2016 9:24

Ta druha tlakova nadoba by mohla byt riesenim, ale 500l stoji cez 400 euro, kym slabe cerpadlo tak okolo 100 euro. Navyse ta nadoba zaberie dost miesta.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 6.2.2016 8:43

A to kapkovou závlahu máte na samostatné větvi?

Pokud ano, tak tu větev připojíte se zpětnou klapkou, přídavnou tlakovou nádobou a redukčním ventilem. Další možností je zcela nezávislý rozvod vody od samostatného sacího koše až po koncový kapkovač. V mnoha případech přijde levněji než frekvenční měnič a čerpadlo vhodné pro provoz s rozsahem otáček.

Hlavně si u současné tlakové nádoby ověřte velikost vzduchové předlohy. Doporučuje se kontrolovat až 2× za sezónu. Únik vzduchu z vzduchové předlohy má za následek častější spínání čerpadla. Na vině může být jak špatný ventilek, tak porušený (zteřelý nebo prasklý) vak. Pokud je špatný ventilek, je to oprava s hustilkuo a novým ventilkem do 1Euro. Náhrada zteřelého vaku novým je dražší.

Jinak časté spínání vadí každému motoru. Při rozběhu se odebírá větší rozběhový proud, který se přemění v teplo. Po dobu delšího chodu se teplo odchladí ventilátorem na konci osy. Při zastavení motoru se však zastaví i ventilátor a tak teplo zůstane naakumulované ve vinutí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika