kalové čerpadlo - žumpu



Stránky: 1,  2   
host - 205.130 (?) 
8.4.2008 10:37, zobrazeno: 47243x

Zdravím všechny, chci se zeptat, jestli někdo nemá zkušenosti s vyčerpáváním hustého kalu ze septiku či žumpy obyčejným kalovým čerpadlem. Potřebuji to jen jako provizorní řešení, nechce se mi proto investovat do speciálního čerpadla. Obyčejná kalová čerpadla mají v parametrech uvedeno, že čerpají do velikosti pevných částic cca 30 mm, tak podle mého laického pohledu by to mělo být možné, ale nerad bych čerpadlo odrovnal. Děkuji všem za rady a názory.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 168.167 (?), 8.4.2008 11:28

Kalovka to zvládne, ale hadice bude mít snahu se ucpávat. Budete muset průběžně hlídat, jestli z hadice něco teče, jinak se bude čerpadlo točit naprázdno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 221.138 (?), 8.4.2008 11:44

Před lety jsem řešil stejnou situaci u známého. Náš postup byl tento. Nejdřív do žumpy přípravek 'Žumpur' a zhruba po 14 dnech naprosté překvapení. Nahoře jen čistá voda a dole jemný kal. Vše skutečně rozloženo. Cena za přípravek byla spíš humorná. Vyčerpání šlo zcela hladce. Třeba Vám to pomůže.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 84.188 (?), 8.4.2008 12:03

Levné čerpadlo s plastovým kolem u mě vydrželo jen jedno použití

Doporučil bych zkusit si od někoho vypůjčit staré robustní kalové čerpadlo s kovovým oběžným kolem, např. Sigma GFTU. Tato čerpadla jsou bohužel nová nehorázně drahá...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 205.130 (?), 8.4.2008 13:12

Díky moc za zkušenosti. Samozřejmě, že jsem zkoušel získat i informace u prodejců nebo zástupců výrobců, Ti ale neřeknou nic jiného, než co je v parametrech a v návodech, nebo rovnou řeknou, že si musím koupit speciální čerpadlo. Budu obyčejné kalové čerpadlo kupovat ještě z jiného důvodu, takže to risknu a po aplikaci bakterií do žumpy zkusím vyčerpat co půjde. Ještě jednou díky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 215.26 (?), 15.4.2008 23:18

Já měl z chalupy stejné zkušenosti. Žumpur + kalové čerpadlo zn. Septik. Celokovové, vč. kola. Coulku hadici a bez problému. Nahoře byla fakt jen voda, a dole jemný kal.

Niraj

P.S.: Jen by mě zajímalo: dá se ona vrchní voda z župmy použít k zalévání-přihnojování na zahradě. Na zeleninu bych to asi nedal, ale stromky nebo trávník...? Máte zkušenosti? A jak je to se zákonností této akce? Na chalupě žádná kanalizace v celé oblasti nebyla, a všichni to řešili tak nějak... každý dle možností. Močůvkou se taky hnojí, tak si myslím, že by tohle taky bývalo šlo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 168.167 (?), 16.4.2008 8:06

zalévat obsahem žumpy či septiku lze... když to přežiješ.

Zálivka bude obsahovat kromě biologického materiálu chemické látky z mýdel, prášků do pračky, aviváže, saponátů a prostředků pro myčky nádobí, čistící prostředky na vany, umývadla a toalety, rezidua po lécích užívaných obyvateli domu, ropné látky ze zašmírovaných rukou či oblečení. Tyto látky a látky vznikající jejich rozpadem spolu mohou vesele reagovat a výsledný koktejl se přes ovoce, zeleninu či studnu dostane zpět do organismu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 215.26 (?), 16.4.2008 10:51

Teď už je to pasé, onu chalupu už nemáme a v novém domečku už jsme připojeni na kanalizaci, takže to byl jen takovej dotaz k zamyšlení. Ale specielně u nás doma by ta zátěž byla o hodně menší:

Mýdlo, prášky na praní a saponáty používáme vše "eko", dle údajů vše přírodně odbouratelné. Žádné dezinfekční srajdy na záchod, vůně, Savo, louhy... nic z toho nepoužíváme. Z léků tak akorát Paralen - co lze, zvládnou bylinky. Automechanik nejsem, oblečení od oleje nemám

Navíc při použití oněch žumpových bakterií si myslím, že se toho taky kupa ztratí... nevím, co všechno jim chutná a jsou schopny přeměnit.

Jasně, asi tam občas něco vlítně, to jo. Ale na druhou stranu... co kdo ví, co je v močůvkách či hnojích z velkochovů? Antibiotika i jiná léčiva, a určitě i kupa jiných hnusů, co se tam dostane. a když se kříve vyváželi žumpy přímo na "jezeďácký" pole... tak se to koloběhem taky dostalo zase zpátky do člověka. A to žádné "eko" prostředky nebyly, nikdo ani asi neřešil účinky na lidský organismus.

A jak je to s eko-kompostovacími záchody? Tam ty látky taky všechny jsou. A co kořenové čističky? Odeberou rostliny všechny nebezpečné látky? A domovní ČOV- zvládnou antibiotika, hormonální antikoncepci, ropné produkty...? A přitom výstupy z těcho všech zařízení jsou doporučováný jako zálivka na zahrady.

No nic, byl to jen dotaz na použití oné vody, je to škoda, prolejt kupu pitný vody záchodem, vanou a pračkou a nezužitkovat ji ještě jednou. A ne každý má možnost na své chalupě na vsi postavit domovní ČOV.

Zdárek, Niraj

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 168.167 (?), 16.4.2008 12:09

Já to řešil obráceně.  Koupelnu a WC jsem zapojil na rozvod užitkové vody. Roční úspora na vodném cca 5000Kč

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 44.15 (?), 16.4.2008 12:20
no... kompostovaci zachod vysusi mokrou slozku pomoci odsavaciho a vetraciho ventilatoru a "material" pri vykonavani potreby pada na spodni tac ktery se po kazdem pouziti kousek otoci aby se tvorila rovnomerna vrstva.Pry to skoro vubec nesmrdi a ventilator odsava zapach a zaroven vysusuje.Nekde ten ventilator je zaply trvale ja to nevidim nejak moc ekonomicky vzhledem k tomu ze nam to odsava z domu teplo. Neni lepsi prastary zpusob a to: kadibudka u hnojiste??? Material pri produkci pada na hnojiste kde se tekuta slozka odpari pusobenim slunicka a vetru nepotrebujete ventilator vodu na splachovani savo na cisteni a funguje to.Po case tento biokombinovany produkt z hnojiste rozvezete na pole.Na poli vam vyroste ovoce zelenina kterou snite a retezec je uzavren.Byvalo to naprosto bezne a prirozene.Nekteri chodili primo na hnuj bez kadibudky :-) Ja pouzivam splachovaci zachod a do septiku davam enzymaticky pripravek proseptik ma v sobe jen enzymy a dle infomaci od vyrobce ktereho jsem kontaktoval nevadi uzivani pripravku domestos.jak jsme ho zacali pouzivat do septiku tak muzu rict ze to funguje a zatim jsme nic nevyvazeli a vse se rospustilo.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika