Druh čerpadla?



kladikus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 36.18 (?) 
21.6.2015 17:57, zobrazeno: 3221x

Zdravím

Prosím o radu zkušených v tématice.

Máme ČOVku. Kal, který vytváří aerobní bakterie je čas od času, kdy jeho koncentrace přesáhne 60%, potřeba odčerpat. Tento kal se dá kompostovat, jak jsem byl upozorněn. Hnůj je cca 15m od ČOV, čerpalo by se cca z hloubky 2m pod povrchem. Rozhodně se mi to nechce kýblovat... takže nějaké čerpadlo. Uvažuju o kalovce. V provozu to bude počítám pár minut měsíčně(průběžně budu odčerpávat ten kal, abych nemusel volat žumpaře.)

Otázka. Je nutná kalovka, nebo to zvládne nějaké zahradní čerpadlo co je na studni a hadicí se saje ze studny? Předpokládám, že takovou trasu zvládne snad každé, tedy i levné(+-1000kč) čerpadlo(at už kalovka, nebo zahradní). Čerpadlo po práci vytáhnu a propláchnu dešťovou vodou z barelu hned vedle ČOV.

Otázka č.2. Jsou nějaké levnější kalovky, které mají více stupňů výkonu? Lze výkon regulovat např.tak, že bych měl hadici 5/4 a na konci redukci (třeba 20cm jen- do ruky) na 3/4? Nechci totiž, aby to valilo tryskem a všude to šplíchalo... přecijen to není čistá voda... vůbec by mi nevadilo, kdyby to jen vytékalo rychlejším proudem

děkuji všem za radu

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.116 (?), 21.6.2015 18:29

Je nutná kalovka, nejlépe ta s řezným mlýnkem.

Čerpadlo můžete propláchnout i vodou vyčištěnou v ČOV z poslední komory (někde se tak stane automaticky, pokud běžící čerpadlo vytahujete přes vrstvu vyčištěné vody).

Vodárenské čerpadlo není vhodné. jednak dává malý průtok a vysoký tlak a druhak se tímto může zničit.

K otázce č. 2 redukcí dotenka zvyšujete rychlost proudu (i snahu vše zcákat) a naopak ponecháním 5/4 proud zůstane klidný. Pokud chcete nešplouchavý výtok, uvažte na konec hadice hrubý jutový pytel a položte to na prohlubeň v kompostu. Pytel se naplní kalem a velkoplošný průsak hrubým "sítem" nenutí hadici tancovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
kladikus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 36.18 (?), 22.6.2015 5:01

s tím pytlem, veleděkuji. že mne to nenapadlo... asi bych se k tomu dopracoval, ale takto to mohu udělat hned bez pokousu-omylu... díky ještě jednou.

S tím průtokem, a rychlosti... asi bych si to v praxi taky ověřil :D. Ale mám doma 6cm koleno(HT). Tím by ten průřez byl ještě větší a snad i klidnější. Mám i trubku z podnádržky vody na záchod(ta jak je zavěšena vysoko nad mísou. Ta by se dala nahřát a zahnout do kompostu... uvídím co bude nejlepší.

Jinač tomu proplachu z poslední komory bych se chtěl vyhnout. Myslím, že je to pořád močovina, která asi přírodě neuškodí, ale neagresivní to nebude(čistě můj úsudek). Tím pádem by tam nezůstal kal v těch útrobech kalovky, ale "slaná" voda. Ta dešťovka z podokapu to pěkně propláchne. Sud má jen 50L, což bude tak akorát :). Jinač čov máme rozdělenou na 3 komory kdy 2 jsou po obvodu a třetí zabírá kruhový střed v čov(a tím vykrajuje z těch dvou obvodových komor prostor).

K té kalovce ještě. Píšete, "s řezným mlýnkem". Mám za to, že ten kal není tak hustý v té čističce. Nedávno jsem měřil hustotu a je to na cca 30%. Určitě bude 60% tak husté, že to bude nutné odkrajovat?(tím mlýnkem).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.116 (?), 22.6.2015 17:02

Ten mlýnek tam není kvůli krájení, ale kvůli spláchnutým vlasům, co projdou až úplně do třetí komory. Takhle je nemusíte řešit.

Voda z poslední komory nad kalem může přijít stejně tak do kompostu jako přímo na louku. Pokud ji ošetříte UV lampou, pak dokonce na zeleninový záhon.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika