Automatické čerpadlo pro zavlažování z nádrže na dešťovou vodu



Stránky: 1,  2   
host - 165.56 (?) 
5.4.2010 5:13, zobrazeno: 38874x

Dobrý den, prolezl jsem plno zdejších diskuzí, bohužel žádná z nich 100% neseděla na můj problém.

Nezastavěný pozemek je cca 500 m2. Těsně pod povrchem máme 8kubíkovou podzemní betonovou nádrž na dešťovou vodu (průměr 2,5 metru, výška cca 2 metry). Čerpadlo bude určeno pouze na zalévání, popř. napouštění malého bazénu. Uvažuji použít hadici 3/4" o max délce 25-30 metrů. Mám představu takovou, že jakmile začnu zalévat (trávu, sem tam záhonek), tak čerpadlo automaticky spustí a pak se samo vypne. Samozřejmě bych rád klasický víceboj - co nejvyšší kvalita a efektivita za co nejnižší pořizovací cenu (asi do 5000 Kč) s co nejmenšími provozními náklady.

Nabízí se mi několik možností:

1) Jeden příbuzný mě přesvědčuje o výhodnosti jím užívaného systému "nautila" s tlakovým spínačem za cca 4000 Kč

2) Druhý příbuzný by dal přednost svému systému, které obnáší zahradní čerpadlo + darling

3) Sám jsem se si našel ponorné tlakové čerpadlo (např. Alko TDS-1201/4), ale nejsem si jist, nakolik splňuje podmínku efektivity a automatického spuštění a vypnutí bez další investice do tlakového spínače.

4) Takže je tu ještě automatická domácí vodárna (např. AL-KO HWA 1300 F) ale spíš bych se zatím přikláněl poslední variantě, a to jsou domácí vodní automaty bez tlakové nádoby - cenově by pro mě vycházely přijatelně METABO (HWA 3300 S nebo 4000 S), popř. Kärcher BPE 4000/45.

Prolezl jsem na netu všechno možné, konče teoriemi o ztrátě tlaku, ale vzhledem k tomu, že nemám praktickou zkušenost, tak z toho mám hlavu velikou jak pátrací balón.

Předem děkuji za odpovědi.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 147.108 (?), 5.4.2010 9:13

Tlaková nádoba, byť miniaturní je u každého systému s udržováním tlaku. Musí tam být, jinak rázy roztrhají potrubí. Pokud jde o systém s měničem, zvažte, že pokud nebudete mít ABSOLUTNĚ těsný rozvod, systém bude stále udržovat tlak. Pokud jde o bod 3, ponorné čerpadlo bez TSP nebude fungovat tak jak požadujete, tedy otevřením kohoutu zapnutí. Prostě tam TSP mít musíte. Řešení je v tomto případě malá tlaková nádoba např. z 1 m svislé 3/4 hadice, napojené na TSP. Na internetu to najdete.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 3.83 (?), 5.4.2010 9:34

Vyhledejte si odstředivá čerpadla-vyberte si dle libosti (např.Ecojet) a doplňte ho o elektronický hydrostat(automatic pump control).Hydrostat našroubujete (přes koudel) na těleso čerpadla, čerpadlo doplníte ještě o kus nasávací hadice s mosazným košem proti nečistotám na konci a výstupní hadici. Toť vše.Levné, funkční,spíná pouze při poklesu tlaku(vyžaduje tedy pečlivost při kompletaci systému). Čerpadlo není ponorné a tak je vhodné ho např.přišroubovat k desce a do vody vhodit pouze nasávací hadici. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Fíček - (15) - 168.21 (?), 5.4.2010 16:18

Pokud bych se mohl připojit, já mám udělaný vrt a normální zahradní čerpadlo.Z vrtu (asi 5 m hluboko) čerpám tímto čerpadlem do nádrže vodu a potom až se ohřeje v nádrži, tak si ho přečerpávám přez tlakovou nádrzku (tím samým čerpadlem) po zahradě nebo kam potřebuji, ale doporučuji před čerpadlo zařadit filtr, protože při čerpání z nádrže mohou vniknout do čerpadla nečistoty.Přehazuji jen tři kulové ventily + rozvod (v 1" provedení).Je to jednoduché na obsluhu.U Vás by to bylo stejné.Takto to používám již několik let bez problémů.Toto jsem již zde popisoval.ale nevím už kdy

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 166.1 (?), 25.4.2010 9:40
řeším přibližně to samé. rozhoduji se mezi gardena 4000/4 a al-ko HWA 1300 F. bylo mi řečeno, že verze s tlakovou nádobou udržují tlak v určitých mezích, tzn. že tlak může hodně kolísat = není úplně vhodné na automatickou zálivku...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
pege - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (51) - 38.2 (?), 28.4.2010 0:03

Tlaková nádoba za kolísání tlaku nemůže, ta je především k omezení častého spínání čerpadla.U automatické závlahy by měl být průtok takový aby čerpadlo stále jelo (samozřejmně ne na max.tlak ale na tlak při kterém rozumně dává vodu dle tlakové křivky příslušného čerpadla).Pak je ještě možnost použít frekvenční měnič třeba PWM 230 ale ta ta cena se trošku natáhne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Fíček - (15) - 168.21 (?), 28.4.2010 8:26

Ještě bych měl takový návrh.Zkusit zařadit před čerpadlo (vodárnu),,škrtící ventil,, který Vám bude propouštět jen potřebné množství vody a tím Vám nebude kolísat tlak.Čerpadlo nebude mít takovou zátěž, ale mohou vznikat bublinky, ale to se dá taky odstranit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
pege - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (51) - 38.2 (?), 6.5.2010 19:42

To už je lepší spojit výtlak přes ventil na sání.Při rozběhu čerpadla kdy je největší průtok ho nebude nic brzdit a průtok škrtícím ventilem závisí na tlaku takže regulace bude fungovat líp.

Je to ale nouzovka lepší bude sladit závlahu s čerpadlem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 49.247 (?), 1.9.2012 12:01

Nebudu zakladat novou diskuzi a rovnou se zeptam tady - rozumim tomu jak koza petrzeli :-) - mam tlakove ponorne cerpadlo alko tds 1201/4 - ktere je ponorene ve studni (5m) a doposud jsme zalevali tak ze zapneme cerpadlo, zvedneme hadici hozenou nekde nazemi a zalevame, pak jdeme zase vypnout cerpadlo - uz rad bych si to zjednodusil. 

Muzu do systemu doplnit tlakovy spinac bez nutnosti tlakove nadoby? napr. tlakový spínač PM5/G ON OFF vypínač 230V přednastavený 2,2 - 3,3 bar

Vyse nekdo psal ze bez tlakove nadoby to roztrha potrubi. Dalsi zase ze to bude casto spinat - porad to nechapu.

Na spinaci nastavim vypinaci tlak 4 bar. (predpokladam ze tohoto stavu se dosahne kdyz budou zavreny vsechny kohoutky).  Zapinaci tlak ten nastavim na 2 bar a predpokladam ze kdyz otevru kohoutek velmi rychle se snizi tlak v systemu az k hodnote 2 bar a cerpadlo zacne cerpat - melo by cerpat zase az do uzavreni kohoutku. V cem je tedy problem? - je cerpadlo schopne dosahnout vypinaciho tlaku i pri otevrenem kohoutku?

Diky moc za radu.

Pavel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 213.126 (?), 1.9.2012 13:14

Pro Vás by bylo nelépe pořídit presscontrol což je zařízení které reaguje na průtok vody a ne na tlak v potrubí.S tlak.spínačem by musela být tlaková nádoba.Pokud by byl spínač jen na rozvodu tak by opravdu často spínal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika