Odšťavňovač na rybíz - protlak



Stránky: 1,  2   
host - 70.100 (?) 
12.3.2009 7:18, zobrazeno: 32655x

Zdravím vespolek.

Každoročně děláme něco marmelády z rybízů. Na to je potřeba vyrobit protlak. Zná někdo spolehlivý strojek, který to dokáže? Pokud možno bez kliky...

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
Berta - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (127) - 148.153 (?), 12.3.2009 22:03

Ahojky všichni.Já dělám opravdu rybíz přes odšťavňovač.Přepařím ho přes hrnec, zůstane čistá šťáva, a pak vařím s cukrem a pektogelem.Není to marmeláda, ale spíš bych to nazvala ryb.rosolem.Je to jednoduché a rychlé, perfektní na linecké a dorty.Zdravím B.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 91.178 (?), 24.5.2015 13:29

Starý dobrý ETA 022

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 90.240 (?), 24.5.2015 20:54

Preparovaci hrnec je pro me nejlepší věc na zpracování ovoce, loni jsem ho měla pujceny od sousedky, takovou starou vezi a hned jsem si ho koupila novy. Doporučuji Eva

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
StankaO - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (193) - 174.53 (?), 23.6.2015 22:30

Já jsem si koupila odšťavňovací nástavec na elektrický zavařovací hrnec, podle recenzí jsem čekala úžasnou účinnost (prý zbydou pecky a slupky), ale zázrak se nekoná. Z 9kg třešní jsem dostala necelá 4kg šťávy, v sítu zůstalo hodně dužniny. Možná dělám něco špatně, asi by to chtělo nějak vychytat (třeba černý bez na sirup odšťavnil opravdu neskutečně), ale zatím tápu a vymýšlím, jak na něj. Také doporučují např. při výrobě sirupů promíchat ovoce s cukrem před odšťavněním, ale cukr mi propadá do sběrné nádoby... nevím, co s tím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 23.6.2015 22:50

Odšťavňovač neumí dostat dužinu z plodů, pouze vyluhuje z ovoce šťávu. A to ještě musíte počítat s tím, že část objemu šťávy představuje rozpuštěný přidaný cukr a část voda ze zkondenzované páry.Slouží pouze na výrobu šťávy, moštu, sirupu, příp. vína. Místo džemu či marmelády vyrobíte pouze rosol - ovšem obvykle pouze s želírovacím přípravkem. Na linecké je to (vzdor příspěvku výše) nepoužitelné, protože taková zavařenina se vám za pár dní vpije do pečiva. Pro přípravu vína je zase nevýhodou, že ovocná šťáva prošla varem a že je těžké spočítat přesný poměr čisté ovocné šťávy, vody a cukru v tom, co vyteče.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
StankaO - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (193) - 174.53 (?), 24.6.2015 21:05

Jo jo, je to tak. Ale ani jsem nečekala, že bych dostala dužninu z plodů, jako spíš že dužnina bude lépe odšťavněná, že z ní zbude něco jako vlhká hadra. Na čem odšťavňujete rakytník, máte někdo zkušenost? Díky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
pavel... - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (113) - 19.114 (?), 25.6.2015 22:00

Použífáme už asi pátý rok nízkootáčkový odšťavňovač Hurom. Na džemy, mošty i víno je skvělý pomocník. Bohužel cena je dost vysoká.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 1.44 (?), 26.6.2015 8:58

Prosím Vás o informáciu, dokáže ten Hurom odšťaviť aj ovocie so semienkami? Hlavne ríbezle a egreše, ale napr. aj paradajky, bazu, hrozno, muchovník... 

Uvažujem o mäsomlynku s nástavcom na odšťavovanie ovocia, napr. od f. Rohnson R 503. Láka ma mať jeden stroj na viac účelov. Mäso melieme často, ale malé množstvá. Spomínané ovocie teraz pasírujeme, ale je veľký odpad dužiny. Máte s takýmito kombinovanými strojmi niekto skúsenosti? Ďakujem.

Peter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
geraldG10 - (45) - 108.10 (?), 26.6.2015 11:26

Mám doma také odšťavovač Hurom a děláme na něm vše možné i nemožné. Rybízy i angrešty to zvládne bez nejmenších problémů, semínka vůbec nevadí. Dokonce při odšťavování višní mi tak několikrát spadla višeň i s peckou a stroj to vůbec nepoznal, ale cíleně bych je tam asi nedával. Rajčata jsem na to nezkoušel, ale jinak to většinou používáme na přípravu zeleninových šťáv, tedy zvládá to bez problémů veškerou kořenovou zeleninu, ale také listovou.

Já naopak nejsem zastánce univerzálních strojů a tak k nástavci na masomlýnek bych byl skeptický. Myslím, že pan Vysloužil to napsal celkem přesně

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika