Zase ta lipnice



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
host - 207.60 (?) 
4.6.2015 8:24, zobrazeno: 32853x

Dobrý den, zdravím zejména zarputilé trávníkáře.

Máme celkem slušný trávník, založený položeným travním kobercem před 7 lety, úspěšně bojuji proti plevelům typu pampeliška, sedmikráska apod., ale rozlézá se mi po zahradě lipnice roční, tolik zde na jiném místě tak diskutovaná. Selektivní herbicid neexistuje, ručně ji likvidovat prostě nestíhám. Závlahu jsem upravila. Někdo mi doporučil použít ostrý nůž a proříznout koženový základ ve tvaru hvězdy, aby se co nejvíce "stresovala". Myslím si, že vzhledem k tomu, jak mělce tato tráva kožení a jak dlouhé má odnožovací výběžky, tak kořen nikdy nemůžu trefit, to už je snad lepší celou rostlinu i s kořenem vyškubnout, jde to snadno.

Mám dotaz pro ty, kdož mají vřetenovou sekačku značky ATCO, ALLETT a v ní možnost nasadit vyčesávací kazetu, máte pocit, že se ve vašem trávníku lipnici nedaří? Pokud se objeví, lze ji vyčesávacím drátkovým systémem vyčesat, vyškubat? Nezanesou se po pár otočkách drátky? V okolí nikdo vřetenovku nemá, vlastně jedna rodina, ale o trávníku nemají potuchy, mají jen dost peněz na to, aby jim občas přišel trávník obhospodařit, ale výsledek mě ani maličko neuspokojil, plevel, vyschlá místa, přerostlé kouty...  Ti, kdo mají skutečný travní koberec, mému zoufalství budou rozumět, vertikutuji, hrabu, provzdušňuji, pískuji, hnojím, sekám 2-3x týdně a pak to kazí lipnice...(pampeliškáři, nesmějte se, každý máme nějakou úchylku).

Pokud měkdo zkoušel garmicidy, nějaký herbicid, cokoliv, prosím o radu.

Děkuji a travnímu pažitu zdar (a trávníkářům pevné nervy)!

Mirka


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 157.239 (?), 4.6.2015 10:55

Na takovou travičku hodit deku, ulehnout na chviličku, nebo radši celý den-žel nesplněný tento sencrying! Ač pampeliškář, hluboce se Vám klaním, upřímně závidím a přeji vítězství nad nechtěným vetřelcem. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 4.6.2015 11:16

mému zoufalství budou rozumět, vertikutuji, hrabu, provzdušňuji, pískuji, hnojím, sekám 2-3x týdně a pak to kazí lipnice...zkuste to co je na obrázku, jen klídek a pohodička, žádné vertikutace, hrabání, pískování, hnojení. Jen sekání jednou za dva a více týdnů, jinak jen klidek a socíální jistoty.

PS: žádné trable s lipnicí, stejně ani nevím jak vypadá...


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 207.60 (?), 4.6.2015 14:21

Jste šťastný člověk...cool, mějte se hezky, Mirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 207.60 (?), 4.6.2015 14:18

Děkuji za pochvalu, děti si už ani tu deku neberou, vyloženě se jim líbí válet se na hustém drnu a bosy jsou od jara do podzimu... já se zase hluboce skláním před majiteli hektarových luk a pěstiteli zelenin, každý se realizujeme jinak, hlavně, že nás to baví smiley. Mirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 4.6.2015 11:11

Dobrý den Mirko,

jako jeden z bláznů, který má Atco a trávník řeší více než je běžné Vás musím zklamat, jenom drátky moc nepomohou. Důležité je nenechat lipnice kvést a tak se rychleji rozmonožovat. Mám trávník z cca 90 % kostřavový, nyní zkouším Targu super. Zatím úspěšně vyhubila zbytek lipnice luční, což mne nevadí, lipnici roční nicméně také oslabila a moc se jí nechce růst, ale nyní jí mám v trávníku hodně málo :-). Určitě můžete vyzkoušet Stomp, měl by pomoci zabránít klíčivosti semen. Letos jsem lipnici zlikvidoval ručně byla to neskutečná dřina (trávník mne baví), výsledek se však dostavil. Může také pomoci airifikace, lipnice dokáže růst a roste na utužených místech, pokud budou kořženy rychleji vysychat tak se jí to líbit nebude. Pak pokud bude oslabená tak ji zkuste zkuste např. těmi drátky odstranit. Také vyzkoušejte ten Stomp, dá se koupit i malém balení. Hodně štěstí. Na jakou výšku sečete?

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 94.99 (?), 4.6.2015 11:49

No ja tiez zatial iba skusam co funguje a co nie. Tento rok som si povedal, ze uz stacilo. Najprv som ubral na zavlahe. Nie po troskach ale rovno 20%, travnicku bud si to natiahnes hlbsimi korenmi alebo zdechnes. Potom som urobil v maji este jednu vertikutaciu do kriza. Nasledne vymenil noze za vycesavac a znova vsetko presiel. Travnik vobec nevypadal ako travnik ale skor ako nieco zeleneho pre panelakom. Teraz po 2tyz mozem konstatovat, ze najviac to odniesla lipnica. Travnik sa pomalicky zotavuje ale miesta po lipnici ostavaju najviac suche. Dalej chcem pokracovat vo vyssom koseni aby som zvacsil asimilacnu plochu travy a urychlil zarastenie prazdnych miest po lipnici skor ako pridu jesenne dazde a nastanu idealne podmienky pre klicenie lipnice. Som si vedomy toho, ze ju nezlikvidujem uplne ale postaci mi ked nebude viditelna.

PS: trava Aros Zahrada - 30% Jilek vytrvaly, 45% Kostrava cervena vybezkata, 20% Kostrava cervena trsnata, 5% Kostrava ovci

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 207.60 (?), 4.6.2015 13:13

Děkuji všem za odpovědi,

Martine, už jsem pročetla kde co, hodně čerpám tady na zahrada.cz, díky všem, za rady, postřehy, zkušenosti.

Sekám na minim. 4cm, nechci, aby se trávník příliš vysušoval.

Upřímně Vám závidím vřetenovou sekačku, manžel se při ceně lehce opotil, na svou obranu jsem mu sdělila, že některé baby jsou ochotny danou částku dát jen za kabelku... moc to nepomohlo, ale snažím se, jsem vytrvalá.

Trávník mě taky moc baví, to spousta lidí nechápe, kdo s ním nemá zkušenost, tak vůbec neví, kolik je za tím práce, vlastně nejvíce práce v zahradě je s trávníkem. Když přijde někdo cizí, ptá se, jestli se po "tom" může chodit... Běžně se po něm samozřejmě válí hlouček dětí.

Stomp už je na cestě, stejně tak i Targa, vyzkouším, uvidím. Zaúkolovala jsem známé, co cestují do USA, něco tam používají na golfová hřiště, ale zřejmě to nebude běžně dostupné a pokud ano, tak asi ne v malém balení.

nezbude, než likvidace mechanická, stále se snažím, květy sbírám, vyhrabávám celé rostlinky, ale semen je podstatně více, tak to prostě nemám šanci stihnout. Když je trávník vyšší, není to zas taková vada na kráse, ale při posečení je jasně vidět světlejsí místo a že jich je více a více...

Moc děkuji za odezvy, Mirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 4.6.2015 14:02

Ještě jednou dobrý den,

Mirko, je hezké jak jste zápálená a vidím, že máte docela nastudováno, ano pouze v USA mají na lipnici přípravek, který však dosud není v Evropě dostupný. Pokud budete používat Targu tak opatrně a pouze lokálně nebo si zničíte celý trávník. Targu snesou ve srávné dávce jen Kostřavy!!!. S dávkou dle návodu nebo napiště pošlu Vám ředění. Zkuste však snížit výšku kosení, jednak tím trochu zamezíte lipnicím kvést (mají květy i hodně nízko) já jsem např vždy kosil s nastavením 3 - 3.5 cm a vzhledem k druhu směsi to nebylo, měl jsem díky hustému trávníku problémy s velkým množstvím stařiny, hnědnutím spodní čásích listů a občas mne potrápila i plíseň. Snížil jsem na výšku 2 - 2.5 cm a je to úplně něco jiného, trávník je jednak daleko více odolný proti sešlapu, také je pružnější a hlavně může k němu více světla. Stařiny je nyní méně a daleko lépe se vyčesává. Zalévám pokud neprší stále stejně tj. 1 - 2x do týdne, v parném létě max. 3x a to dávkou 10 - 15 L/m2. Hnojím 1x za 6 týdnů organickým hnojivem od Pure + jsem nyní začal používat chelát železa.

K té vřetenovce, nyní bude na trhu možná pár bazarových strojů, jelikož Tomáš Šena (původní dovozce Atca) konečně dokončil ryze českou vřetenovku - Swardman Edvin, který je konstrukčně již daleko dále než Acto/Allet a hodně nadšených trávníkářů co mají vřetenovky jej budou kupovat. Vlastním také ruční vřetenovku Fiskars a používám jí nyní více než Atco. Je to lehké, tiché a ještě si zasportuji. Špatná také není např. Akumulátorová Gardena. Vše je hlavně o tom jak máte, kvalitní ostré a dobře seřízené vřeteno a jeho otáčkách. Ostatní je jen "komfort" navíc. Každopádně s vřetenovkou s předním válcem se nad. 4 cm  ani moc sekat nedá, poznal jsem to poměrně rychle. Cena českého edvina je však stejná jako u Atca, ale za pár měsíců již nebudete řešit kolik to stálo, ale jaký máte trávník a radost z něho.  Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 207.60 (?), 4.6.2015 14:45

Martine,

moc děkuji za příspěvek, zkusím snížit sekačku, ačkoliv někde jsem zase četla, že při vyšší trávě se špatně klíčí lipnici vzhledem k tomu, že je více přistíněná... zase by mohla rychleji uschnout, potvora.

Podívám se na to hnojivo Pure, myslím, že jsem na to někde narazila a tuším, že zrovna na stránkách ing. Šeny, to víte, že jej již delší dobu "sleduju" wink, taky mám pocit, že nějaký chelát železa pro tmavě zelenou barvu tam v nabídce měl. Čekám s recenzemi na jeho vřetenovku, kéž by se mu (jim) povedla a byla bez závad, asi bude velkým pozitivem, že záběr bude širší ve smyslu užšího "nežacího okraje sekačky", snad mi rozumíte. Jak se Vám pracuje s tou drátkovací lištou? Viděla jsem ji na videu jak sbírá listí na podzim. To je sice prima, ale já doufám v trošku silnější rýpnutí do drnu, ne do zeminy, ale aby pročísl drn a vytahal trochu stařiny, jde to tak? Nenabaluje se stařina na drátky? Neopotřebovávají se drátky rychle? Pokud ano, dají se poposunout, prodloužit? Odhazuje se stařina do koše? Vím, moc dotazů, ale majitelů vřetenovek moc není nebo si se mnou nechtějí psát sad.

Jinak ruční vřetenovku mám taky, Razor Brill, taky si občas zaběhám, když chci mít konečky opravdu zelené, ačkoliv rotační lištu mám v rámci možností taky ostrou.

Pokud máte vyzkoušené ředění Targy, budu moc vděčná za informaci. Vyzkouším na kousku, protože složení koberce nevím... ostuda, že... no.

Pěkný den, Mirka


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika