Založení trávníku - typ půdy



Stránky: 1,  2   
host - 19.34 (?) 
31.3.2014 9:16, zobrazeno: 7710x
Dobry den, chystame se zakladat travnik, ale mame problem zjistit o jaky druh teminy se u nas jedna.. Na vrchu vypada hlina spis piscita, do ela se z ni prasi, ale jakmile se hodne poleje tak praska.. Pri vykopani vetsi jamy je naspodu urcite jil, jde hodne tezce rozbit.. Bojim se, aby se nam trava dobre uchytila, chteli bychom travni smes od Barenbrug. Priklada. Ifotky kde je videt jak je hlina urovnana a sypka a dalsi fotku jak je pod magnolii popraskana.. Rada uvitam i cenne rady, jak by sme meli zeminu jeste upravit.Moc dekuji za cenne rady..
Utuzena a popraskana puda pod magnolii
Utuzena a popraskana puda pod magnolii
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 19.34 (?), 31.3.2014 9:17
Tady je nezmacena cast..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 19.34 (?), 31.3.2014 9:18
A tady to vypada spis na piscitou pudu

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 31.3.2014 9:51

Když nevíte, udělejte si jednoduchý test. Odeberte vzorek půdy z hloubkového profilu 0 ÷ 10 (15) cm, silně ji provlhčete a umačkejte (silou) z ní kouli velikosti pomeranče. Pokud se bude koule při lehkém dotyku rozpadat, máte půdu lehkou, písčitou. Pokud bude držet pohromadě, máte tam vyšší podíl jílových částic. když necháte kouli vyschnout a ona zůstane držet pohromadě a při působení vnějšího síly se nerozsype, anebo se rozpadne na několik tuhých hroudovitých částí, je to půda pro přímý výsev okrasného trávníku nevhodná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 31.3.2014 9:55

Půda má podstatný nedostatek organických složek. Chtělo by to před výsevem trávníku zapracovat do povrchové vrstvičky zahradnický kompost, nebo rašelinový substrát, nebo kompostované piliny.

Pokud vysijete trávník přímo do takovéto zeminy, určitě je to také možné, ale bude potřeba v budoucnu se bránit vzniku trhlin zvýšenou péčí (hnojení, vertikutace s prosypáváním prořezů, pravidelná zálivka v bezdeštném období, pravidelné sekání se zamulčováním).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 31.3.2014 13:40

Jistěže přidáním kompostu či substrátu nic nepokazíte. S Vaší půdou bych se ale zakládání trávníku  nebál. Když jsem před víc než 30 lety zakládal trávník na dvorku, použil jsem jílovici z výkopu. Kdybych z ní udělal kouli, mohla by se po vyschnutí vsunout do kanónu, kdybych uplácal kvádr, dalo by se stavět.  Semeno přesto kupodivu vzešlo a trávník se zazelenal docela hustý. Dnes bych tomu věnoval péči větší, ale i tak bych měl půdu horší než na obrázcích.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 31.3.2014 15:17

Když jsem několika lety zakládal trávník na dvorku, nechal jsem navézt na první pohled pěknou "černozem", údajně to byla skrývka z pole. Tři plné tatry.  Jen mi bylo divné, že bagr občas nemohl tu hlínu z hromady pořádně urýpnout a trochu se při tom zapotil. Pak jsem pozval Bobíka (BOBCAT), aby ty tři hromady rozvozil a urovnal. Ten se zapotil pořádně, větší hroudy musel rozdrtit koly a lžící. Finální dorovnání jsem dělal já už ručně a zapotil jsem se nejvíc. Nevadí, že je to tuhé, utěšoval jsem se, alespoň se do toho nebudou bořit kola aut, kterými po dvoře přejíždíme. Po vysetí trávníku, podobně jako Vám, tráva pěkně vzešla a zazelenala se. Ale pak, už v rozporu s Vámi, se na ní zanedlouho vytvořily vybledlé mapy a trávník začal zakrňovat. Uprostřed světlých map zůstaly ostrůvky se zdravě zelenou trávou. Postupně se tyhle koláčové ostrovy zmenšovaly a zmenšovaly. (Podobné fotky podobných trávníků zde na fóru vídáme relativně často. Je jaro, brzy se určitě vyrojí další a s nimi i žádosti o radu, co s tím).  Od těch dob nemáme na dvoře pěkný trávník, ale jen trávu, jejíž nevalný stav se snažím dostupnými prostředky vylepšovat. Dočasně vždy pomůže přihnojení dusíkem. Až dokončíme veškeré plánované stavební úpravy a přestanou se nám před stavením rojit různí stavebníci a řemeslníci, mám v plánu založit trávník znovu a pořádně. Doufám, že se toho při současném tempu mého stavitelského snažení někdy dožiju…  Za domem máme zahradu a na zahradě úplně obyčejnou trávu, kterou pouze sečeme a jinak nic. Tuhle trávu nikdo nevysazoval, zabydlela se tu sama na místě bývalého pole. Každý rok, zdá se, je v lepším stavu, protože pravidelnou nízkou sečí se z ní vytlačují luční a polní plevele. Půda zde je sypká, hlinito-písčitá. A tráva zde rostoucí je v mnohem lepší kondici, než ta na dvorku, pracně vysetá a opečovávaná (=  zalévaná, hnojená a vertikutovaná). Je hustší a roste rychleji. Tolik zkušenost má. Myslím si, že zdravý vitální trávník potřebuje mít u kořenů vzduch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 6.7 (?), 31.3.2014 15:23

Doviezli vam zeminu plnu ilu. Absolutne nevhodne na travnik. Na travu treba pieskovu zeminu, na ktoru staci lopata (ryl sa na nu nehodi, lebo sa nim nic neda poriadne nabrat)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 31.3.2014 18:31

Po vysetí trávníku, podobně jako Vám, tráva pěkně vzešla a zazelenala se. Ale pak, už v rozporu s Vámi, se na ní zanedlouho vytvořily vybledlé mapy

Ano, taky jsem si později s těmito jevy na trávníku užil, ale o tom jsem již raději nepsal. Navíc byl problém, že část je trvale ve stínu (bujuji s mechem)  část na plném slunci (bojuji s jetelem),  a daší část nad betonovým septikem (trpí suchem). Jako živá voda působí zálivka trávníku slepičincem a následné vydatné pokropení, což provádím 2x za rok (k malé radosti ostatních členů rodiny) Nejenže trávní zhoustně a ztmavne, za pomoci přilákaných žížal se časem cihlářská jílopvice změnila v docela obstojnou půdu. .

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 31.3.2014 18:56

ano vermikutace (kypření žížalami) je lepší než vertikutace (kypření vertikutačnímu hráběmi apod.).

Ale stále platí, humus ve struktuře ničím nenahradíš, ani hydrogelem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika