Založení trávníku na betonu



host - 41.14 (?) 
13.2.2016 12:21, zobrazeno: 13398x

Dobrý den,

začátkem loňského roku jsme koupili dům, který je v kopci a pozemek před domem je tak na na betonové jímce, která je z každé strany obehnána opěrnými zdmi z bednění. Na betonu bylo asi 15 cm hlíny na kterou jsme navezli trávníkový substrát asi 2 cm a položili jsme trávníkové koberce. Chvíli to vypadalo moc pěkně, první problémy se objevily v létě, kdy na některých místech byla vrstva zeminyzřejmě menší, sluníčko pražilo a beton zespodu trávu úplně spálil. Tam, kde byla vrstva hlíny dostačující se naopak objevil problém na podzim, když začalo pršet. Všude obrovské kaluže, spousty bláta a stávající stav přikládám na obrázku. Prosím o radu, kolik je min. vrstva zeminy, aby se trávníku dobře dařilo i na betonu? Jaká je minimální vrstva zeminy, aby se dešťová voda vsákla a netvořila kaluže? Jak případně vyřešit odtok vody, když pokud udělám spád, tak stejně voda skončí na konci pozemku, kde je opěrná zeď? Lze pod zeminu položit nějaké hadice, kterou vodu odvedou pryč? Nezamrznou v zimě? Moc děkuji za rady, pozemek má cca 100m2.

ML 


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 13.2.2016 22:32

Chyba není v tloušťce ale ve skladbě vrstev. Bude potřeba vše sejmout až na nepropustný povrch. Na ten nepropustný povrch dle potřeby položíte jezírkovou folii (či jinou izolaci odolnou prorůstání kořenů do pórů betonu). Na ni geotextilii. Na geotextilii drenážní trubky (svedené do regulační jímky) přes to další vrstvu geotextilie (Arabela apod.) a na to cca 5 cm keramzitu. Tím získáme drenážní podklad asi jako je prostor v samozavlažovacím truhlíku. Na to již vtstvíme hrubě vláknitou rašelinu (možno nahradit 2 cm vrstvou minerální vaty) a na to 5-8 cm trávníkového substrátu. Pokud pokládáte trávníkové dlaždice, tak od těch 8 cm odečtete tloušťku substrátového lůžka dlaždic (zpravidla 4-5 cm). Trávníkový substrát se vyplatí koupit obohacený o hydrogel a nebo do obyčejného trávníkového substrátu hydrogel přimíchat.

Drenáž s regulační šachtičkou má stavítko, kterým můžeme zabránit odtoku vody z drenáží, pokud je sucho a nebo vyjmutím stavítka umožníme rychlý odtok vody, pokud je mokro. Výšku stavítka odzkoušíme takovou, aby při běžných srážkách přebytek vody přepadnul/přetekl přes horní hranu (zpravidla tak aby 2 cm keramzitu ležely ve vodě a 3 cm keramzitu bylo nad hladinou v šachtičce).

Když to výše sečtete, tak Vám vychází minimální funkční tloušťka 15-17 cm. Když by jste místo trávníku chtěl mít rozchodníky nebo netřesky, stačí na vrstvu minerální vaty dát 3 cm zahliněného kopaného písku.

jiné řešení
jiné řešení
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 116.145 (?), 17.3.2016 21:05

1. Odstranit zeminu

2.Umýt beton jímky vapkou.

3.Vybudování odtokových otvorů v obvodové atice. Odtokové otvory je potřeba budovat s regulovatelným odtokem. V zimě, v části jara a části podzimu nechat odtékat vše, v létě využívat drenážní vrstvu jako zásobu vody mezi zaléváním.

4.Napenetrovat

5.Srovnat povrch samonivelačkou /pokud povrch bude nerovný a budou se tvořit kaluže, obával bych se zamrzání kaluží v zimě. A nerovnoměrně zavlažovaných míst v létě. Jestli se ale nebojíte, povrch nesrovnávejte./

6.Položení vany z jezírkové fólie.

7.Vana z netkané textilie.

8. 3cm kamenného štěrku 4-8mm jako drenáž.

9. Geotextilie.

10. 5cm zeminy.

11. Pórovitá zavlažovací hadice rosící se na svém povrchu, rozteč max. 15cm.

12. Zbylá výška zeminy /složení zeminy je potřeba zkonzultovat se skutečným odborníkem/.

13. Travní koberce.

Takhle bych se o trávník, v prakticky nerealizovatelné výšce z hlediska jeho přežití, vitality a náročnosti údržby, pokusil já. Ten trávník, pokud se vůbec podaří a neskončí přes veškerou snahu jako jeho předchůdce, bude extrémě náročný na údržbu. Ve vederech bude potřebovat několikrát denně zalít. Možná bude potřebovat i ochlazovat kropením na povrch. Běžné zavlažování je řešeno zavlažovací hadicí ke kořenům aby vysoká potřeba zavlažování kropením nerozměkla povrch a na trávník bylo možno občas i vstoupit a hlavně, trávník neměl kořeny rozprostřené jen pod povrchem, ale v celé hloubce zeminy. K tomu je potřeba počítat s dost vysokou četností hnojení a budete otrok toho trávníku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika