Zalozeni travniku



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
radekkrejcir - (3) - 233.110 (?) 
13.4.2016 20:47, zobrazeno: 25759x

Dobry den,

mam v umyslu zalozit travnik na cca 550m2 pudy u novostavby. Premyslim, ze bych nechal na soucasnou nerovnou pudu (kde uz nejaky ten plevel a par stebel travy roste) navest katrovany substrat, ten pak trochu porovnat a pohazet travnim semenem.

Chytne se v tomto pripade semeno? Nebo je lepsi pudu napred projet kultivatorem?

Predem moc dekuji za jakoukoliv radu! 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 14.4.2016 8:45

Dobrý den,

jde o to jakou vrstvu tam navezete a jak je současný povrch udusaný. Předpokládádm, že po stavbě to bude řádně utužená půda, pokud tam nepřijde alespoň 20 - 25 cm lehkého substrátu s pískem (hodně písku) tak v případě, že Vám půjde o okrasný trávník tak se budete v budoucnu jen trápit a řešit všechno možné.

Osobně bych současnou půdu pořádně projel kultivátorem (ideál je nechat odvést :-)), pokud to však půjde, dle typu půdy vylehčil pískem (cca 50 %) a potom srovnal substrátem min. 10 cm s vysokým podílem písku. Pískem bych neštřil, je většinou levnější než kátrovaný "substrát", neobsahuje moc plevelů, trávníku se na písku daří - hustě a hluboko koření a navíc jej časem neudusáte jako hlínu.  Z vlastní praxe vím, že čím více propískovanou část trávníku mám tím je tam lepší a zdravější tráva. Pokud bych dnes někomu měl zakládat trávník a nebyl tam problém se zálivkou tak bych jej zakládal do směsi cca 70 % písek + zbytek trávníkový substrát nebo kvalitní kompost. Časem si navíc tráva sama v písku vytvoří další humus (odumírajcící kořeny atd.). Mám to takto nyní založené před domem a jsem max. spokojen.

Písek je ideál křemičitý frakce 0 - 2 mm, lze použít i maltový (kopaný) či betonářský (většinou říční), který je o dost levnější zde bych pak oba druhy namíchal dohromady. Písek (kromě křemičitého) je paradoxně to nejlevnější co můžete použít a efekt pro trávník bude vyšší než drahý kátrovaný "substrát", který má navíc většinou hodně plevelů a časem se, udusá jako obyč ornice.

Opravdu jde o to co od trávníku čekáte, jak bude zatěžovaný a je také dobré myslet do budoucna. Výše uvedený postup je pro kvalitný okrasný trávník o který bude pečováno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
radekkrejcir - (3) - 29.162 (?), 14.4.2016 9:28

Dobry den,

dekuji za reakci. Po stavbe nam tam navezli cca 20cm (mozna i vice) celkem pekne pudy, na kterou jiz zadne tezke stroje nejezdily. Podle me nebude radne utuzena, alespon ne ta vrchni vrstva. Je ovsem tak cca 2-3 mesice netknuta.

Myslite, ze by v tomto pripade stacilo zavest katrovany substrat, pridat trochu pisku a dorovnat? Popr. bych to projel zminenym kultivatorem (mam moznost pujci si vari teru, ktera snad pudu narusi a dostatecne prokypri).

Travnik bude rekreacni, ne okrasny. Nepotrebuji anglicky travnik, ktery se bude sekat kazdy tyden a kazdou chvili zavlazovat. Ostatne s tim zavlazovanim to vidim tak, ze bych to ponechal na prirode. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 33.190 (?), 14.4.2016 9:38

Pokud můžu také bych se přidal k dotazu. Mám také novostavbu. Loni navezená ornice na strovnání pozemku. Před 14 dny jsem prvertikuloval, nechám naklíčit plevely ze semen, postříkám, projedu vertikulátorem a chtěl bych také zasadit trávník. Jednalo by se o plochu také cca 500m2. Nechtěl bych být otrokem zalévání. Zalití bych si představoval cca 1x týdně. Zahrada bude standartně využívána, jsou tam ovocné stromky, nějaké záhonky... Jakou travní směs by jste doporučil?  Děkuji. Zdenek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 14.4.2016 10:28

Nám se osvědčil pýr, dobře odnožuje, tedy se sám rozlézá na nezarostlá místa. Akorát nevím jestli se dají někde koupit semínka. Lidi ho sice pomlouvají, ale nakonec ho stejně málokdo rezezná od uznávaných druhů trav, takže když to nikomu neřeknete, tak nikdo ani nebude vědět, co tam máte. Jo, a zalévat nepotřebuje snad nikdy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 72.224 (?), 14.4.2016 10:52

No já jsem chtěla kacirsky doporučit plazivý jetel (případně ve směsi s trávou), ten je na rozdíl od pyru opravdu hezký a zalívat se nemusí :-) 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 33.190 (?), 14.4.2016 11:00

Díky za radu. Pýru jsem si užil loni na zahradě dost, pravda i bez zalévání.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 14.4.2016 11:09

Ve vašem případě bych doporučoval okrasnou směs do sucha, které je složená převážně z kostřav s menším podílem lipnice luční. Slušný výběr od prověřených šlechtielských stanic mají např. na webu kvetnatelouky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 14.4.2016 11:03

Dobrý den,

největší chybou je když se řeší jen cca horních 5 cm, dělá to tak hodně lidí. Investují zbytečně do horní tentké vrstvy pro osev, což funguje jen max. první rok. Já bych v tomto případě vzal kultivátor, navezl spíše jen písek a promíchal se současnou navozenou ornicí, případně pokud bude potřeba tak jen dorovnával substrátem s pískem a také se jej snažil propojit se současnou půdou. Jde o to vytvořit celkově stejnou směs půdy a písku v síle cca 20 - 25 cm. Nemá smysl mít na vrchu tenký super substrát a pod tím ornici. To fungovat nebude a jsou to vyhozené peníze za drahou zeminu. Když bude dobře připravený základ tak budete mít do budoucna méně práce a trávník i s malou údržbou bude vypadat dobře a tím, že bude založen v písčité půdě tak bude mít hluboké kořeny a lépe odolá suchu. Pokud nechcete moc zalévat tak vybírejte směs do sucha a nikoliv časté "rekreační" a hřišťové směsi které obsahují hodně na vodu náročných jílků. Osobně bych místo drahého kátrovaného substrátu koupil jen písek a promíchal se současou půdou a urovnal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
KarolS - (8) - 62.183 (?), 29.9.2016 13:45

kiez by som si tieto riadky cital par rokov dozadu ked som objednaval a navazal cca10 tatroviek hliny a este k tomu aj ilovitej (ano viem, uz som to davno olutoval :D)...s odstupom casu mi to pride uplne samozrejme co pisete pan MartinS a hlavne velmi logicke... z vlastnej skusenosti by som to robil presne takto, je to velmi dobra rada, nielen usetrite ale aj urobite travniku super "substrat"...kedze viem kolko starosti ma to teraz stoji to napravit ;-) piesok a trava sa maju fakt radi

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika