Založení nového trávníku



Stránky: 1,  2,  3   
VendyN - (2) - 91.60 (?) 
27.5.2015 10:40, zobrazeno: 16636x

Dobrý den, koupili jsme řadový dům se zahrádkou cca 120 m2. Jsme laici a moc si nevíme rady, jak založit trávník, aby byl co nejlepší. Vzhledem k tomu, že sousedům tráva příliž neroste, nebo není trávník takový jak by měl vypadat, domníváme se, že stávající půda není nejvhodnější. Pozemek jsme převzali zarostlý plevelem, proto jsme postříkali Roundupem, po 3 týdnech jsme kultivátorem upravili cca 10-15 cm horní vrstvu, odstranili kameny a zbylé drny. Půda je spíše těžší, trochu jílovitá. Chtěli bysme pozemek o cca 10 cm zdvihnout a přemýšleli jsme o lepší půdě. V blízkém okolí prodávají kompost. Prosím tedy o radu, zda samotný kompost je vhodný pro navážku a především zda je vhodný pro setí nové trávy. Zda se může použít samotný, nebo je nutné s něčím smíchat. Předem moc děkuji za všechny rady.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 27.5.2015 10:56

Dobrý den,

zkuste si projít některé třeba i mé příspěvky již se to zde dosti rozebíralo. Nicméně, pokud to bude lehký kompost tak jej lze použít. Současně bych však přidal písek, ve Vašem případě je to málo metrů, tak bych se přimluvil za křemičitý, který má pro tyto účely nejlepší vlastnosti. Udělal bych mix 60 % kompost a 40 % písek. Pokud budete mít čas a peníze na zálivku tak bych klidně písku přidal na 50/50. Půda je základ a trávník potřebuje především vzduch, vláhu a živiny. Humus se dodá kompostem, další potřebné živny pak hnojením. Jediné co je potřeba vzít v potaz je to, že kompostem i jinou navozenou zeminou si přivezete spoutu plevele. Proto bych se nebál před výsevem provést ošetření půdním gramicidem, který zničí určitou část plelelů, důležité je zničit ty jednoděložné, které se pak z již vzrostlého trávníku hodně těžko vytlačují.

Zvažte podle zatížení i vhodnou směs, moc nedoporučuji hojně používané "hřištové směsi" obsahují zbytečně hodně jílků a lipnic. Trávníky pak často díky vyšším vláhovým požadavkům jílků v létě více trpí suchem. Ideální složení na okrasný standartně zatěžovaný strávník je 70 - 80 % kostřavy a 20 - 30 jílky. Existují dnes již směsi co jsou složené z úzkolistých odrůd jílku a vytváří pak díky jemnolistým kostřavám hodně hustý a jemný trávník. Osobně mám nejlepší zkušnosti se směsmi z české šlechtiteské stanice Větrov. Mají směsi téměř na vše.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
VendyN - (2) - 91.60 (?), 27.5.2015 11:22

Moc děkuji. Nemusím tedy kompost míchat s jinou zeminou, stačilo by pouze s pískem?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 27.5.2015 11:38

Nemusíte a vzlášť pokud si myslíte, že máte v míste spíše těžkou půdu tak by to byl nesmysl. Kompost (pokud je to pravý kompost) je lehká půda bohatá na humus. Maximálně co je možné přidat je rašelina, profi substráty jsou na rašelině založené, nicméně je potřeba si uvědomit ph rašeliny a potom vhodné % ve směsi. Já rašelinu přidávám, ale ne více jak 20 %. Profi výrobci pak dokáží ph rašeliny upravit, ale stavět trávník u domku čistě na rašelinovém substrátu s pískem ve vysoké vrstvě je jednak hrozně drahé a nemuselo by to být pro Vás jako laiky to pravé ořechové. Ještě pro info, pro trávník je rozhodující kvalita prvních cca 15 cm. Pokud se nejedná o místo, kde se třeba více drží voda tak to takto stačí. Pokud by se jednalo o trvale vlhké místo, tak je vhodné uvažovat o drenáži ze šterku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 27.5.2015 13:49

bych se nebál před výsevem provést ošetření půdním gramicidem, který zničí určitou část plelelů, důležité je zničit ty jednoděložné...laugh

No to jsou rady k nezaplacení. dám vám radu: Neposlouchejte tady toho skvělého rádce nebo vám pak nevzejde ani ta tráva co tam vysejete.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 27.5.2015 14:32

Nechtěl jsem reagovat, ale upřímně na téma trávníky jsem od Vás dosud nečetl jiný než jízlivý a jinak negativní příspěvěk, namířený proti těm co se snaží poradit. Nikomu neporadíte a jen kritizujete ostatní. Napište zde tazatelce postup prosím sám, když můžete jiné kritizovat tak určitě tomu rozumíte lépe. Nemám patent na rozum, jsem nadšený amatér, mám určité zkušenosti a i vzdělání. Pokud mohu rád poradím, sám zde v jiných oblastech čerpám užitečné rady. To co radím mám vyzkoušené, ošetření gramicidem před osevem je možné a používá se, je vhodné tam udělat určitou pauzu a něco si o tom nastudovat. Jelikož je pořízení gramicidů v malém balení problematické tak k tomu stejně asi nepřistoupí, ale můžou si o tom měco dohledat a žačít na tím uvažovat. Ono totiž když chtějí pěkný trávník a navozí tam nový kompost, kde může být spoustu plevelů např. ježatky, lipnice, pýru a pod. tak pak z nového tráváníku není ta správná radost. Běžte prosím již urážet ostatní někam jinam. Děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 27.5.2015 16:07

je vhodné tam udělat určitou pauzu a něco si o tom nastudovat.... jo, pauzu několik měsíců? A něco si nastudovat... to je dobrý nápad, něco si o tom nastudujte.

Proč radíte něco co jste sám nezkoušel a nic o tom nevíte?

 

Nikomu neporadíte a jen kritizujete ostatní....no neporadím, protože trávníky mne nezajímají, ale když čtu, že někomu radíte, aby si otrávil půdu před výsadbou tak aby mu to nevzešlo, tak mohu snad zareagovat a opravit bludy co tu často šíříte? Nebo snad ne?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 27.5.2015 16:15

já jsem udělal pouzu týden, poté osel a trávník normálně vyklíčil. Jak jsem psal radím to co mám vyzkoušené, a toto již fakt nemám zapotřebí. Tento postup zde zvolil i pan Malý co zakládal nedávno trávník a má jej velice pěkný a hustý. Použití Gramicidu mu bylo doporučeno i odborníkem z trávníkářské šlechtitelské stanice se kterým také probíral výběr směsi. Toho dotyčného pána já narozdíl od Vás za odborníka považuji. Hezký den.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 244.118 (?), 5.8.2015 0:11

Dobrý den,

mám připravenou plochu pro výsev nového trávníku, ale potřeboval bych poradit se závěrečnou částí. 

Mám zbytek 2m3 trávníkového substrátu a teď řeším to, zda mám nejdříve rozhodit travní osivo (pomocí vozíku) a na to dát cca 0,5-1cm trávníkového substrátu a uválet

nebo 

Rozhodit trávníkový substrát a až poté rozhodit travní osivo a nakonec uválet?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 5.8.2015 11:33

Dobrý den,

obojí je defacto možné když se to udělá správně :-). Osobně se mne nejvíce osvědčil následující postup : oseji a poté spec. hraběmi s dlouhými a tenkými hroty lehounce zasekám či přehrábnu křížem a pak "pocukruji" slabounkou vrstrvou do 0,5 cm substrátem v poměru 50/50 s pískem nebo kompost také 50/50 s pískem. Jen samotné uválcování bez zapravení osiva do půdy moc nedoporučuji. Sice by něco vzešlo, ale trvalo by to déle a zapojení celého trávníku bude delší. Současně pokud se to jen uválcuje tak hrozí vyzobání od ptactva. Každopádně počkejte spíše na druhou polovinu srpna pokud bude vhodné počasí. Po osetí je nutné zajistit trvalé mírné provlhčení substrátu. Tedy lehce se zalévá třeba 4 denně. Důležité je aby jste měli dobře a stejnoměrně připravenou půdu do hloubky alespoň 15 cm, čím více tím lépe. Ta stejnoměrnost do cca 15 cm je docela důležitá, jelikož pokud by byla např. spodní část hutná a těžká a vršek jen do cca 10 cm zase hodně vzdušný tak to spolu moc fungovat nebude a na trávníku to bude časem znát. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika