Vertikutátor UV 32 EV



Neználek - (41) - 146.246 (?) 
23.3.2015 14:34, zobrazeno: 3934x

Mám vertikutátor UV 32 EV od Mountfieldu, bohužel naplní koš sotva z jedné čtvrtiny, možná i méně, a pak nechává trávu na zemi. Trávník byl před vertikutací řádně upraven na požadovanou výšku porostu. Vlhkostní podmínky byly také ideální, zkoušel jsem i různou rychlost. Nechápu v čem je problém, obzvlášť když Mountfield uvádí na stránkách, že je to vítěz iTestu, že tento typ dokáže naplnit sběrací koš na maximum. Můžete mi prosím poradit co dělám špatně? Děkuji za reakci.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 236.11 (?), 23.3.2015 20:13

Tento typ vertikutátoru nemám, ale pravidelně vertikutuji už řadu let a za mě mohu říci, že neděláte špatně nic. Použití sběrného koše je u všech vertikutátorů obecně problematické neb je zde zcela jiný mechanizmus plnění než u sekaček, které využívají sacího efektu rotujícího a tvarovaného nože. U vertikutátoru jde spíše o jakési odvalení plsťi zpod nožů dozadu, tj. do koše. Plsť je také (pokud není mokrá) daleko lehčí a stlačitelnější než useknutá tráva a tudíž se jí tam moc jakožto řídké hmotě  "nechce". Nevím, kolik máte metrů čtverečních k vertikutaci, ale obecně platí, že koš je u vertikutátoru hned plný právě díky objemnosti plsti. I kdyby jste koš naplnil celý, jeho malý obsah Vás bude nutit jej neustále vysypávat a nebudete dělat nic jiného, než přerušovat kvůli tomu práci.

Z praktického hlediska je tedy lepší vertikutovat bez koše a plsť pak sebrat sekačkou nastavenou na vyšší výšku sekání (koš u sekačky je obecně rovněž mnohem větší než u vertikutátoru a díky jinému systému sběru koš mnohem víc nabuší). Zároveň se i tím vysají odpadlá stébla trávy a máte to načisto. Pokud je plsti opravdu mnoho (záleží, jestli vertikutujete 2 x nebo jednou ročně) je pak lepší (i kvůli prachu) plsť nahrabat po dvou metrech na hromady nebo na nataženou plachtu. Hromady pak můžete nacpat do jutových pytlů, popř, já používám od Juty velkoobjemové vaky na ca 1m3 obsahu, které pak odvezu do sběrného dvora. Co se týče vertikutátoru UV-32, tak já používám rovněž WG UV-40B (motorový - bez koše) a nemohu si stěžovat..

Testování dle I-Test bych bral pouze pro rychlou orientaci neb jde o placený test (nebudu spekulovat od které společnosti). Pokud by jste se měl řídit nestranými testy, tak je to testování dle D-Test a zde v kategorii elektrických vertikutátorů vyhrál typ od společnosti Gardena. Tím však nechci snižovat UV-32, neboť firma WG se obecně problematice vertikutátorů věnuje mnoho let a patří v hobby třídě k tomu lepšímu co trh nabízí. Takže hlavu vzůru a přeji příjemnou sezónu s motorovými hrabičkami:-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 176.91 (?), 24.3.2015 7:29

Já myslím, že tento typ vertikutátoru mám.Neděláte všechno dobře.Koš u něj nepoužívám.Přišel jsem na to že nože a dráty i za ideálního počasí hází do koše mnoho kamínků, zeminy.Takže bez koše a pak to seberu sekačkou.Ta zvedne jen to co má, co je lehké.Z koše do kolečka káry a na kompost.Zkuste to.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Neználek - (41) - 146.246 (?), 24.3.2015 13:07

Já I-testu nevěřím... ale psát, že jako jedinývertikutátor tento typ dokáže naplnit koš na maximum je kapku přes čáru, když nedokáže naplnit koš ani do jedné čtvrtiny...  Kdyby naplnil přes jednu polovinu nebo zázrakem 3/4, tak ani neceknu, ale ta čtvrtina koše je plná během pár sekund a pak to padá vesele na zem. Buď dělám někde něco špatně nebo opravdu v Itestu hoooodně přestřelili.

Je mi jasné, že plnění koše se nedá srovnavávat se sekačkou, kde posečenou trávu unáší proud vzduchu, který tvoží nůž ohnutý do vrtule. Ale i tak odstředivá sílá a stetrvačnost by u toho vertikutátoru měli dokázat něco naplnit a ne jen pokrýt dno koše...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu8:34
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika