Vertikutace



Stránky: 1,  2,  3   
host - 57.57 (?) 
23.10.2012 21:58, zobrazeno: 18356x

Dobrý den,

nikdy jsem nepoužil vertikutátor na podzim, jen na jaře. Letos se na to ale chystám; trávník je velmi hustý a krásně zelený. Proto se ptám: není na vertikutaci již pozdě? O víkendu má již mrznout, nevím jak se trávník na zimu oklepe, když ho poseču na 3cm a projedu vertikutatorem. Na druhou stranu: je strašně, ale fakt strašně hustej (nejspíš proto, že jsem ho pokládal jako koberec). Poradí mi někdo? Děkuji...

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 242.177 (?), 23.10.2012 23:01

Já osobně bych to už teď nedělal.

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 57.57 (?), 24.10.2012 21:10

proč? Přes tu vrstvu trávy se dolů nedostane "skoro nic" a mám strach, že se mi zem začne trochu dusit.A až napadne sníh... Ani vyhrabat vertikutačními hráběmi (masakr - skvělá posilovna) nebo použít na vertikutátoru ty pružiny?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 241.193 (?), 24.10.2012 21:31

Je už příliš chladno a zima na krku. Myslím že by se trávník v tomto pozdním období neměl poškozovat. Přes zimu - několik měsíců - se prořezané drny nebudou hojit, kořeny teď už také vydatně neporostou. Možná, že by je spíše mohly napadnout plísně apod. Proti plísním - preventivní postřik fungicidem.

Pružinovým "vyčesávačem" ("odblešovačem") bych si to snad ještě dokázal představit. To by kořeny poškozovat tolik nemělo.

A vyzývám, aby se se svými názory připojili také další, kdo s tím mají více zkušeností...

Vertikutační hrábě jsem kdysi také použil na několik málo desítek metrů a pak jsem je odložil a již víckrát tu rasovinu nemusím...

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 24.10.2012 21:56

Když bude trávník hustý a plný suché prsti, tak když na delší dobu zapadá sněhem, hrozí při rozmrzání sněhu a půdy akutně plíseň sněžná. Ta bují právě na tlející nadzemní části travin (týká se to jen šlechtěných trávníků, nikoli obyčejných zaplevelených). Vertikutaci jsem sice takhle relativně pozdě nikdy nedělal, ale nemyslím si, že by to mělo trávník nějak zásadně poškodit. Na druhou stranu, kdy ž se to nechá husté, tak ani případná plíseň sněžná trávník nezničí, pouze dočasně "zhyzdí". Většinou, když nevím, jestli je nějaký můj "nápad" dobrý nebo špatný, vyzkouším jej v částečném rozsahu. V daném případě bych vyzkoušel pozdní vertikutaci na omezené ploše trávníku a na jaře by se vidělo co je lepší. I chybami se člověk učí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 4.7 (?), 25.10.2012 7:13

To co pisete je cista pravda, ale tyka sa to hlavne, ak je trava velka, prerastena. Taka je moja skusenost. Mal som problem, ked som vo falosnej domnienke nechal na zimu travnik zostrihnuty na dlhsi strih. Tepla jesen mu dala par cm a zima zdecimovala plesnou. Na jar som sa nemohol dokosit a dohrabat vertikutatorom. Kratucky travnik predsa dycha lepsie a travnik tu mensiu hmotu lepsie ubrani. Odkedy sekam na kratko a dost neskoro na jesen (este sa na jedno sekanie chystam) odvtedy mam na jar krasny travnik....iba trochu zly pocit, ze som za vertikutator zbytocne vyhodil peniaze (skoro nic nevyhrabem a predtym nasekam tiez velmi malo). Aj preto som jednu sezonu vertikutaciu vobec nerobil. Na druhej strane, iste, vertikutaciou sa nic nepokazi, ani teraz tak neskoro. Ale pockal by som na tyzden s priaznivym bezmrazovym pocasim. Mozno bude este taky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 25.10.2012 20:04

Ano, je to logické, čím méně travní hmoty nad zemí, tím méně "potravy" pro plíseň. Ideální by bylo provést nízkou seč těsně před napadáním silné vrstvy sněhu, která se pak dlouhodobě udrží. Ale kdo to dokáže určit?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 224.41 (?), 25.10.2012 21:27

...staci posekat posledne dni s teplotou jasne nad nulou. Povedzme teraz. Ked to bude blizko a pod nulou uz trava nenarastie. Netreba to s presnym odhadom dramatizovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 4.7 (?), 24.10.2012 7:57

riadne nizko posekat. Cez zimu bude rast minimalne, ale mikroorganizmi cast mrtvej travy zozeru. Ja som takto urobil uz druhy rok a na jar som skoro vertikutator reklamoval. Nemal co vyhrabat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 24.10.2012 21:45

Letos na jaře jsem vertikulačními hráběmi řádně uhrabal celou zahradu-něco kolem třiceti arů.Jak to zprvu vypadalo jednoduše, tak se mi potvrdilo, že si budu muset pořídit elektrický vertikulátor.Hrábě jsou jen na pár metrů, nebo tam, kde je potřeba poopravit, není to nářadí na celou zahradu.Hrábě je třeba silně tlačit k zemi, aby došlo k prořezání, a provzdušnění vrchní půdy.Při takové práci se hrábě rychle ucpou suchou trávou a nečistotami.Je lepší mít někoho k ruce, aby vám ucpané hrábě po čase vyčistil, nečistoty naložil na kolečka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika