Velmi nepříznivé podmínky pro založení trávníku



host - 161.32 (?) 
17.6.2013 17:29, zobrazeno: 2402x

Dobrý den,

mám rpoblém s půdou, na které by měl být založen trávník - zahradní louka a nebo vlastně cokoliv jiného. Složení půdy, pokud se to tak dá nazvat, je následující: navážka neurčtité tloušty s vysokým podílem jílu, která byla dlouhodobě zatěžována při stavbě (naložené kolečko, provizorní chodníky, sem tam domíchávač,..) a na ni přišla další vrstva a to cca 20 cm poměrně půdy z nějaké skrývky při stavbě silnice. Stav je takový, že spodní vrstva je i po deštích tuhá, vrchní suchá a zdá se, že ani plevelu se do takového substrátu moc nechce. Voda velmi špatně vsakuje, je viditelné, že spodní vrstva brání prosaku a taky vzlínání. 

Nevím jak si s tím poradit. Jakékoliv odstranění stávající vrstvy a nebo té pod ní, je technicky nemožné. Nějaká hluboká orba asi taky, protože malý traktor by to asi neutáhl, velký se tam nevejde. Napadlo mě, zda by tomu nepomohly třeba brambory, ale nevím jak hluboko působí jejich "zůrodňovací" účinek.

Nenapadá někoho něco?

Předem díky za reakce.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 17.6.2013 18:23

Zakládal jsem kdysi trávník na 10 cm jílové spodiny navezené na kamennou dlažbu.  Taky to šlo. Důležité je urovnání povrchu dobré zapravení travního semenev a přiměřené udusání povrchu. Tráva vzejde téměř na čemkoli. Pak už je to otázkou závlahy a výživy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika