Postřik proti kornatce



host - 211.30 (?)
6.7.2015 13:08

Děkuji za odpověď. ještě k tomu sečení. Podle vás tedy mužu sekat i když je vedro? Nespálím to?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
host - 211.30 (?), 6.7.2015 13:08

Děkuji za odpověď. ještě k tomu sečení. Podle vás tedy mužu sekat i když je vedro? Nespálím to?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 171.103 (?), 7.7.2015 7:48

Pokud zaléváte tak trávníku seč v tomto počasí nevadí. Také na bude mít vliv ostrost sekačky. Já seču bez ohledu na to zda je vedro či nikoliv, seču 2x do týdne. V tomto počasí seču později večer, přes den na slunku to ani nejde. Přikládál jsem zde v jiném vláknu (travní směs na slunná místa) fotky mého trávníku poslední je po aktuální seči a není na trávníku nic znát. Při nižší výšce trávníku má tráva menší spotřebu vody. Hodně záleží na sekačce, pokud máte tupé nože tak to samozřejmě bude horší. Předpoklad je však vydatná zálivka, hlavně nezavlažovat po postříku proti kornatce. Postříkejte postižená místa a druhý den posečte a zavlažte pak můžete ještě postřik druhý den opakovat (celoplošne) nic se nestane. Ještě k tomu sečení podle fotky máte docela vysokou trávu, tedy nesečte v jeden den více jak 1/3 výšky. Pokud ke kořenům nemůže slunce tak to není dobře.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 211.30 (?), 7.7.2015 10:11

Děkuji. Nebude tedy lepší to posekat a pak postříkat? Poprvé mám postříkat jen ty postižná místa nikoli celoplošně, to až potom ano? Jak dlouho by po postřiku nemělo pršet? Děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 171.103 (?), 7.7.2015 20:13

Klidně to tak můžete udělat, je to jedno. Pršet by nemělo většinou několik hodin, bývá to uváděno v návodu. Pokud nejdříve posečete tak postříkejte klidně celoplošně. Pozor kornatka se přenáší sečením, chůzí a i zálivkou. Tedy moc nyní trávník nezatěžovat ať se Vám to moc nerozleze. Postřik je dobré opakovat. Již jsem o tom psal výše. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 36.136 (?), 14.7.2015 21:22

ako spolahlivo spoznam ze sa jedna o kornatku?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 158.12 (?), 19.7.2015 10:39

Dobry den, tak jsem dle vasich rad ta posizena mista vyhrabala, osetrila Ortivou, dala novy substrat a dosela. Za dva nebo tri dny od postriku postizenych mist jsem travik pohnojila a osetrila cely Rovralem. K dnesnimu dni travik vypada velmi slusne, az na ta doseta mista, ale i tam uz zacala travicka rasit a pomaloucku to zarusta. Ted bych asi mela znovu cely travnik postrikat. Myslela jsem Ortivou, ale nekde jste psal, ze v tech horkach je snad lepsi pouzit ten Rovral. Tak ted nevim, co pouzit, abych neco nepokazila. Muzete mi jeste poradit. Moc, moc dekuji Katka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 228.52 (?), 19.7.2015 12:52

Dobrý den,

klíčivost bude v těcho vederech bohužel horší, chce to zalévat. Pokud máte Rovral tak použijte klidně ten Rovral. Bohužel to s tou Ortivou jsem četl a již nevím kde, abych dohledal přesné info. Nicméně pokud by to bylo něco vážného tak se to bude obecně vědět. Toto bylo spíše upozornění na možné riziko.

Pokud máte pocit, že plíseň se již nešíří, tak není nutné postřik již provádět (2x většinou stačí), tedy pokud Vám původní např. nesmyl déšt či zálivka. Pokud jste pohnojila což je dobře, tak hnojivo vždy poté řádně zalít aby se rozpustilo. Hodně zdaru. Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 248.87 (?), 26.7.2016 9:08

Dobrý den

Dovolím si navázat, ikdyž od doby založení tohoto tématu už uplynulo hodně času. Ale možná i proto dá někdo k dobru nějaké čerstvé zkušenosti nebo novinky v boji proti této chorobě trávníku?

Nikdy jsem nebyl zastáncem chemie, ale letos to bez ní asi nepůjde. Žluto-narůžovělé fleky se nám rozšířily téměř už po celém trávníku. O víkendu jsem posekal co nejníže a včera vydrátkoval starou seschlou trávu. Teď bych to chtěl ošetřit nějakým postřikem, jak bylo zde doporučováno. Zmiňovala se Ortiva, Dithane (DG Neotec?), Rovral AquaFlo. Ale v jejich specifikaci přímo na stránkách výrobce AgroBio Opava jsem toho ve vztahu k trávníku moc nenašel. Pouze Ortivu uvádějí jako prevenci plísně sněžné (10ml / 100m2).

Podle posledních zkušeností, jaký přípravek nebo případně kombinaci zvolit? A jaké dávkování použít na trávník? Navíc naznačujete, že je s tímto nějaké riziko?

Díky moc, hezký den
Petr M.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 26.7.2016 10:45

Dobrý den,

Váš postup co se vyčesání poškozené -uschlé trávy byl správný, ještě doporučuji pohnojit a rádně zalít, hodně to pomůže. Pokud bude nutné tak poté i přesít se zapravením substrátu. Jako prevenci doporučuji častou vertikutaci, vyrovnané hnojení a zálivku. Pokud je trávník náchylný k plstnatění tak se tam bude kornatce dobře dařit.

Pokud chcete v boji použít i chemii tak doporučuji z běžně dostupných právě Rovral a Ortivu, oba přípravky jsou určené do trávníku a na kornatku zabírají. Lze to nakombinovat s odstupem cca 10-14 dní.

Dávkování obou je uvedené myslím v návodě u Rovralu je to 15 ml/10 l vody/ 100 m2, u Ortivy pak 10 ml /10 l vody /100 m2. Pokud je tam uvedené na plíseň sněžnou, jako, že asi bude tak se toho nebojte je to obecná dávka tohoto fungicidu na plísně v trávníku. Oba přípravky jsou širokospektrální tedy zabírají na řadu jiných plísní. Pouze výrobce zde uvádí dávkování jen na plíseň sněžkou, která byla doposud nejrozšířenější. Kornatka, díky vhodným podmínkám (které jí z části vytváříme sami)  se však poslední dobou rozšiřuje čím dál více a osobně bych řekl, že to bude asi momentálně nejrošířenější druh plísně v trávníku.

Další možností ochrany proti kornatce je biologický přípravek Armorex, který dle dostupných informací také zabírá. Osobně jsem jej ale nezkoušel.

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 248.82 (?), 16.8.2016 15:36

Dobrý den

Nejdříve děkuji za předchozí rady a potvrzení postupu.

Měl bych k tomu možná ale ještě jeden dotaz, ikdyž částečně tzv. "off topic", nebo-li mimo hlavní téma. Nevíte nebo nemáte zkušenost, zda lze při postřiku smíchat dva různé prostředky do jednoho roztoku a aplikovat tak najednou? Je mi jasné, že je existuje milión kombinací kdy teoreticky ano, a kdy naopak ne, a že vždy záleží na konkrétním přípravku. V tomto případě mi jde právě o postřik fungicidem (Ortiva) a selektivním herbicidem proti plevelu (Bofix).

Bohužel nemám profi stříkací zařízení a kompletní postřik nějakých 500 m2 dá pořádně zabrat. Proto uvažuji zda se nedá trochu ulevit a tak říkajíc zabít dvě mouchy jednou ranou... :)

Díky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika