Tříděná zemina a trávník?



host - 252.254 (?) 
30.6.2014 23:04, zobrazeno: 6321x

Lze využít tříděnou zeminu na založení trávníku? Popřípadě vylešenou kopaným pískem a hnojivem?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 21.143 (?), 1.7.2014 9:46

Dobrý den,

pokud nebude moc jílovitá tak ano. Písek bych přidával ne kopaný, ale raději jemný plavený např. z jezer apod. Ideální je křemičitý o frakci 0 - 1 mm nebo 0 - 2 mm.  Vylešit půdu můžete např. čistou rašelinou, lehkým a kvalitním kompostem. Pokud jsem dělal substrát tak mé složení je pro rodinou okrasnou zahradu bylo toto cca : 45 % lehký kompost, 35 % křemičitý písek a 20 % litevská rašelina. Nevím za kolik a jak výhodně máte tříděnou zeminu, ale např. opravdu kvalitní a vhodný kompost se dá pořídt v cěně kolem 500 Kč za m/3, křemičitý písek cca 800 Kč, rašelina za cca 900 Kč. Pokud chcete ušetřit tak smíchejte spodní cca 10 cm vrstvu Vaší tříděné zeminy s pískem bez obsahu jílu písku do 30 % a na vrchní cca 3 - 5 cm si uděleje substrát viz. výše a budete mít naprosto ideální základ pro zdravý a fungující trávník. Pokud Vám záleží na pěkném trávníku tak přípravu půdy nepodceňujte, v budoucnu se toto již složitě a draze napravuje. Důležité je také kvalitní osivo vhodné pro daný účel a časté až 4 x denně a krátké zavlažování v prvním cca týdnu po zasetí. Hnojivo pokdu půdu obohatíte o organické živyny z kompostu tak přidávat nemá smysl. Osivo bych volil podle zatížení, okrasná a často sekaná zahrada - velký podíl kostřav, + trochu jílku vytrvalého do 20 % a lipnice.

Hezký den,  Martin S.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 172.200 (?), 1.7.2014 15:02

Myslím že z hlediska trávníku není žádný rozdíl mezi křemičitým a praným pískem kromě ceny. Samozřejmě záleží na lokalitě-ten křemičitý je jen na pár místech a kvůli trávníku jej nemá smysl přepravovat na většívzdálenosti.

Honza

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 21.143 (?), 1.7.2014 16:29

Dobrý den,

rozdíl mezi praným pískem např. říčním a křemičitým je docela velký, jde i o chemické složení, říční je z hlediska toho, že brání pohybu živin v půdě docela nehodný a to nenám ze své hlavy, ale od opravdu zkušených trávníkářů. Opravdu pro trávníky je správný druh písku poměrně důležitý, dokonce ne každý křemičitý je vhodný :-). Nicméně toto je již trávníkařina pro experty a ne pro hobby uživatele. Nikomu nic nenutím, jen dopručuji to vyzkoušené a vhodné. Samozřejmě cenový rozdíl je značný, také záleží o kolik m2 se jedná. Pracoval jsem jak z praným pískem frakce 0 - 4 mm a křemičitým frakce 0 - 1 mm a rozdíl ve výsledku kvality substrátu byl opravdu značný a těch pár tisíc navíc za to dle mne stojí, jelikož se to dělá na desítky let. Nevím odkud tazatel je, ale jsou lokality v ČR kde se křemičitý těží a jeho cena je tam poměrně dostupná. Vždy je dobré se zajímat o to jaký písek mám v okolí a podle toho nakupovat, lze najít i kopaný co bude mít minimální podíl jílu, ale těch je lokalit je docela málo. Pokud chci kvalitní a zdravý trávník tak do čeho jej založím není opravdu jedno. Chápu dotaz tazatele, že asi chce mít hezký trávník když řeší, tříděnou zeminu, písek a hnojivo a z vlastní zkušenosti vím, že je lepší dát pár tisíc navíc a udělat to opravdu pořádně. Pokud si to bude dělat sám tak se nadře stejně, ale výsledek může být opravdu rozdílný.

Martin S.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 21.143 (?), 1.7.2014 16:40

Ještě doplním, že křemičitý se dá koupit i na deponii, kterou většinou v okolí bydliště do 20 km má snad každý, cena je tam samozřejmě vyšší, ale pořád lepší než si nechat vozit písek přes půl republiky : -).  Martin S.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika