Travni smes na sluna mista



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
srcmaly - (25) - 81.14 (?) 
1.3.2015 15:59, zobrazeno: 55443x

Které osivo je nejlepší na sluné prostředi.Zatím co jsem se dočetl na internetu tak jsou tři druhi co me zaujali.Máte zkušenosti s produktem níže.Rád bych vědel vaše názory.Třeba i které smesi semen jste zasadili sami na zahradě.Docela me zaujala travní směs modré řady BlueGrass.Co si o tom myslite.

1.Barenbrug Gazon - 10 kg 2 200 Kč
2.AgroBio - travní směs Profi exkluziv  -10kg 1 300 Kč travní směs modré řady BlueGrass           
3.Rožnovská Travní směs na slunná a suchá místa 10kg  1 240 Kč

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 248.9 (?), 1.3.2015 19:05

Nevím, jakou máte zem, ale volila bych tu rožnovskou na slunce. Tráva má být zelená...       

Sama mám jen obyčejnou hřištní, nemám vysloveně "okrasný" trávník a ta snáší sešlapávání.                             Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 94.99 (?), 1.3.2015 21:07

Zle položená otázka... resp. moja odpoveď akákolvek tráva bude rásť na slnku pokial jej doprajete čo potrebuje.

Napíšte čo od trávnika očakávate:

1. reprezentatívna alebo po nej budú občas pobehovať aj decká?

2. Ste schopný zapezpečiť kosenie 2x týždenne alebo max. 1x týždenne?

3. Plánujete resp. máte inštalovanú závlahu alebo budete zavlažovať hadicou?

4. Trávnik je umiestnený na slnku, v polotieni, alebo v tieni?

Na 4. otázku už odpoveď poznáme, takže teraz doplnte zvyšné tri a potom budeme môcť presnejšie poradiť. wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 25.2 (?), 9.3.2015 18:53

Ano paní Lído, v podstatě by měla stačit a vyhovovat jakákoli Hřištová trávní směs, nižšího kompaktního rustu. Těch Českých semenářských firem, je opravdu hodně, ale pán má asi jiný pozemek než prostor pro trávník kolem vily. Uvažovat o množství deset kilo. Jinak stejně v první fázi po výsevu do prvního sečení, musí budoucí trávník kropit a příválet, aby travní semeno nejen vyklíčilo ale i zdárně odnožovalo a rostlo. Uspěch se v tomto případě nahradit množstvím nemusí vyplatit a povést!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 9.3.2015 18:16

Dobrý den,

obecně se na slunná místa, která např. nebudou mít dostatečnou zálivku doporučuje směs s vysokým podílem kostřav, které snášejí větší sucho, jako vhodné pro větší zatížení je to doplnit např. lipnicí luční, nebo zcela čisté kostřavy, pokud to bude především okrasný trávník a  nebude nějak enormě zatěžován. Osobně nedám dopustit na směsi z naší přední šlechtitelské stanice Větrov (oseva uni). Jedná se o top profesionální směsi, které se prodávají i v menším balení a cenově a možná i kvalitativně (čistotou) jsou na tom určitě lépe než např. Barenbrug. Mají jak české travní druhy tak špičkové zahraniční vyzkoušené osivo, výhodou je široké spektrum směsí a odborná podpora. Pokud nebudete mít závlahu nebo čas zálevat, tak bych volil z jejich nabídky např. VV3/1 nebo VV3/2. Možností je však více, záleží na zatížení, možnosti závlahy apod.

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
srcmaly - (25) - 81.14 (?), 17.3.2015 11:00

Tak zavlaha bude ruční jde o 60m2 tak v tom nevydím problem.Chodit se po ni bude jen při sekani všude jsou schudné cesty po zamkove.Problem vidím maximálně u psa (fenka).Cely den mě tam svíti sluníčko až po šesté hodine odpolední zastíní stín domku.V září ošetřil herbicidem na plevel a poril.Půda je spíse černozem.Letos jsem přidal kremičity pisek pro lepsi propustnost vody.A posipal
Dolomitický vápencem (granule) pro zlepšení PH (snad neuškodí).Znovu poril.A na vrch jsem koupil Trávnikový supstrat proti vyschnuti pudy v letnim obdoby ma udrzovat vlkost a zbranit popraskani pudy.(doufam) tady na foru se toho clovek dozví celkem dost.Díval jsem se na šlechtitelské stanice Větrov (oseva uni).A nejvice me zaujala osiva VV3/2 a ješte VV6/1 baleni 5kg (postačí) složení se uplne odlišuje ale asi bude lepsi mit vice Kostřava červené aspon můj názor.A taky Barenbrug Gazon je celkem žádaný, ale bude lepsi mít českou odrudu (firmu)ktera nebude mit problem snaším podnebím.Ješte mám dotaz na majitele šlechtitelské stanice Větrov (oseva uni).Mate doma oseva uni a jste spokojeni.Mužete přiložit i fotku rad se podivam.

Jeste doplnim Slození trav.

VV-3/1 Okrasná směs do sucha

Složení: Kostřava červená dlouze výběžkatá ´Bossanova´ 15%, Kostřava červená krátce výběžkatá 20% (´Barpearl´ 10%, ´Musette´ 10%), Kostřava červená trsnatá ´Musica´ 10%, Kostřava drsnolistá 40% (´Hardtop´ 20%, ´Mentor´ 20%), Lipnice luční 15% (´Barhelene´ 10%, ´Linares´ 5%)

VV-3/2 Okrasná směs do sucha bez lipnice

Kostřava červená dlouze výběžkatá ´Bossanova´ 20%, Kostřava červená krátce výběžkatá 20% (´Barpearl´ 10%, ´Musette´ 10%), Kostřava červená trsnatá 20% (´Bargreen II´ 5%, ´Musica´ 5%), Kostřava drsnolistá 40% (´Hardtop´ 20%, ´Mentor´ 20%)

VV-6/1 Luxusní rekreační směs

Složení: Jílek vytrvalý 20% (´Barcristalla´ 10%, ´Altesse´ 10%), Kostřava červená dlouze výběžkatá ´Bossanova´ 10%, Kostřava červená krátce výběžkatá ´Musette´ 10%, Kostřava červená trsnatá 20% (´Bargreen II´ 5%, ´Musica´ 15%), Kostřava drsnolistá ´Hardtop´ 15%, Lipnice luční 25% (´Barhelene´ 20%, ´Limousine´ 5%)

BARENBRUG GAZON

Jílek vytrvalý                                       Romance      20
Lipnice lúční                                        Baron           20
Kostřava červená trsnatá                    Bardiva         20
Kostřava červená krátce výběžkatá    Barcrown     10
Kostřava červená výběžkatá               Barrustic      10
Kostřava červená trsn.                        Barnica        10

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 209.79 (?), 17.3.2015 16:05

"Tak zavlaha bude ruční jde o 60m2 tak v tom nevydím problem"

tak ide o to ci pod ručnou závlahou rozumiete osadenie nejakeho prenosneho postrekovaca alebo to, ze budete stat s hadicou v ruke.

Aby mal travnik poriadne korene (korenil hlboko) je treba ho zavlazovat menej casto ale o to vydatnejsie. Proste ho naucit aby si potiahol vodu z hlbsich miest a nespoliehal sa na pravidelne zvlhcenie hornej vrstvy pôdy. Na jednorázove zavlazenie v letných mesiacoch potrebujete cca. 10-15 litrov vody na m2, každý 2-3 den. Vsetko zálezi od zlozenia pôdy a pocasia. Pri vasich 60m2 bude musiet v lete vyblafnut jednorázovo min. 600 litrov, co je pri zavlazovani s hadicou v ruke viac ako hodina polievania, tak je otazka dokedy Vas to bude bavit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
srcmaly - (25) - 81.14 (?), 17.3.2015 16:43

Tak závlaha na léto opravdu nebude problém stačí dokoupit třeba Zavlažovač Gardena, impulsní, kruhový a sektorový se sáňkami Premium než me to stou hadicí třeba přestane bavit.(Do toho začátku v pohode zvládám... ruce nemam od zdvihání piva) a s vodou nebude problem studna je jen pro zahradu a tam tech 600L vody bude klidne každy den dostatek..Me tu jde havne o TRAVNI OSIVO (které jsem vypsal)které je odskoušené a proveřené uživatelem jako jste třeba vy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 94.99 (?), 17.3.2015 22:34

Mam odskúšané:

AROS ZAHRADA, hustý tmavozelený reprezentatívny trávnik, znesie strih aj na 3cm, bez broblémov prežije aj párty s celodenným detským vyvádzaním. Mám ho na plne slnečnom mieste, zavlažovaný automatickou závlahou. Vyžaduje pravidelné hnojenie, inak ide do semena a farba sa mení na bledozelenú.

AROS DO SUCHA, trávnik bez problémov znáša sucho. Zavlazujem iba raz týždenne. Nemá v sebe tolko jemnolistých druhov tráv, takže nedosahuje tak reprezentatívny vzhlad ako typ ZAHRADA.

AROS DO TIENA, vysieval som min. rok pomerne neskoro (listopad) do značne zatienenej casti (slnko max. 4h denne), napriek tomu trávnik pekne naklíčil a bez problémov prežil zimu. Kedže má za sebou iba prvé kosenie, je ťažké posúdiť ako vyzerá a ako sa bude správať v lete.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 18.3.2015 18:29

Dobrý den,

klidně Vám nějaké foto udělám, mám oseto směsí VV13/4 (golfová směs pro jamkoviště bez psinečku) - prakticky jen kostřavy, trávník zatěžuji standartně a celkem se o něj starám :-). K této české stanici jsem se dostal na doporučení greenkeaperů co se profesioálně zabývají trávníky, s tím že jejich směsi patří ke špičce na trhu. Stačí se podívat na množstí specializovaných směsí v nabídce a závěr si každý udělá sám. Co mne osobně překvapilo byla čistota směsi. Měl jsem v ruce i jiné poměrně drahé značky a srovnat se to nedalo. Nerad bych aby to znělo jako reklama, nemám s touto firnou nic společného, ale jak přístupem k zákazníkovi tak i s cenou a kvalitou jsem nadmíru spokojen. Od této stanice nakupují i jiné firmy co pak míchají vlastní směsi, většinou však tyto směsi  v běžné obchodní síti nenajdete. Reference nejspíše získáte na stadartní běžne prodávané a dostupné směsi. Hodně se zde mluví o Barenbugru, ale zkuste najít od této firmy něco vyloženě jen na sluná místa, nebo jinak čistě specializované. Směs Gazon je určitě kvalitní, obsahuje nejvíce kostřav a poté z důvodu zatížení i lipnice a jílky, nicméně např. Jílek vytrvalý nemá moc rád sucho a je také celkem invazivní. Profi směsi koupíte většinou jen od přímých výrobců či od greenkeaperů.

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika