Suchy travnik



Stránky: 1,  2,  3   
host - 19.34 (?) 
14.3.2015 17:09, zobrazeno: 18417x
Dobry den rada bych se zeptala, minule leto (zacatek) sme zalozili travnik (barenbrug supersport). Do pulky zimy byl travnik nadherny (1.foto), ale ted je uplne zluty, rekla bych, ze suchy.. Je to na jare normalni a po prvnim seceni se to zlepsi, nebo sme nekde udelali chybu? Dekuju za odpovedi.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 19.34 (?), 14.3.2015 17:10
Travnik dnes
Travnik dnes
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 19.34 (?), 14.3.2015 17:12
Travnik dnes

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 19.34 (?), 14.3.2015 17:13
Detail

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 248.9 (?), 14.3.2015 17:29

Sice nejsem "trávníkář", ale vždyť máte žluté jen konečky lístků, tak co se vám nezdá? Trávník vyhrabete a konečky osekáte při první seči wink.  Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 11.172 (?), 14.3.2015 19:40

travnik to cez zimu niekedy nezvlada. Mozno sa tam priplietla nejaka plesen. Ja to riesim tak, ze kosim co najneskor na jesen alebo v zime a co najkratsi strih, tak3-4 cm. Travnik tak pekne dycha, malu cast zelenej hmoty dokaze cez zimu vyzivit, ak ste dali v septembri nejake to jesenne hnojivo tak by mal mat dobry korenovy system. Ked ho na jar pokosite, velmi rychlo sa spamata. Co najkratsi strih a dobre hnojivo... 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 19.199 (?), 23.3.2015 6:41

Taky si myslím.Já trávník naposledy hnojím běžným trávníkovým hnojivem / tím nejlevnějším/, na podzim posekám naposledy začátkem listopadu. Na jaře pořádně vyhrabu, prosypu kompostem a je opravdu moc pěkný.Zasela jsem hřišťovou trávníkovou směs, dělá pěkné drny a neníá náročná na údržbu.Dana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 94.99 (?), 14.3.2015 21:23

Očividne ste odflákli zazimovanie trávnika. Trávnik sa kosí dovtedy, dokým rastie, ja som robil posledné kosenie v 11/2014. V opačnom prípade ako tu už bolo písané, trávnik do prvého snehu narastie, pod snehom začnú odumierať steblá a vytvorí sa vankúš zatuchnutej odumretej trávy, proste raj pre plesne.

Vyťiahnite pekne kosačku, nastavte najnižšiu výšku (cca. 3cm), trávnik pokoste a následne dôkladne vyhrabte. Na vyhrabanie môžete použiť drátený prevzdušňovací valec ak ho k svojmu vertikutátoru máte, v žiadnom prípade nepoužívajte vertikutačný valec s nožmi, trávnik je ešte mladý, vertikutovať budete prvý krát až na jeseň. Následne trávnik prvý krát pohnojte rýchlorozpustným hnojivom, žiadne pomalorozpustné dlhodobé hnojivo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 140.40 (?), 22.3.2015 8:07

Zdravím Vás, tento problém mám také. Před čtyřmi lety vysáto osivo Barenburg Gazon, kromě prvního jara byly ty další sezóny stejné jako ty Vaše, tj. na jaře mám ze všech v okolí vždy nejdéle "suchý" trávník. Firma co mi zakládala trávu mi druhý rok na mou reakci sdělila prakticky to samé, co Vám píše kolega přede mnou, tj. odsekat konce, zvertikutovat a pohnojit rychle rozpustným hnojivem - a pomáhá to. Předtím jsem aplikoval každoročně třikrát hnojení dlouhodobým hnojivem, jaro a počátek léta Eurogreen Fairway a na podzim Lovogren. Na radu trávníkářů jsem proto pro první hnojení přidal travní hnojivo Expert. Jen loni jsem pouze vyměnil Lovogren Podzim za dvakrát drahé hnojivo Multi-K neb jsem se domníval, že zakopaný pes bude v podzimním hnojivu. Výsledek je ale stejný, tj. nyní když koukám na zahradu tak je to zažloutlé bezkonkurenčně nejvíc ze všech v okolí.  Na zahradě mám automatickou závlahu, takže i v době největších veder trávník nedostatkem vláhy rozhodně nestrádá. Když jsem četl ten Váš dotaz, tak mě tak napadlo, jestli to jarní slámové období nemůže být spíše specifikem osiv Barenburg. Ale to je spíše filosofická otázka...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 228.52 (?), 22.3.2015 19:12

Dobrý den,

příčin bude několik a pokud se těch faktorů sejde více tak pak máte doma kolem domu bohužel žluto. Nicméně byť trávník přes zimu odpočívá, tak ale úplně nespí, tedy pokud nemá přes zimu dostatek vláhy a živin tak usche, letošní a i minulé zimy jsou spíše suché. Sám mám nyní např. na severní straně trávník celkem hezky sytě zelený, zato jihu je daleko sušší i když to není tak hrozné. Stejná směs (kostřavy), půda, péče, hnojivo.  V zimě hnojím 2x (říjen a leden), jen na jihu půda daleko více vysychá a tím, že přes zimu většinou nezaléváme tak díky mírným a suším zimám tráva trpí.  Zkluste jej posekat, udělejte vertikutaci, vyčešte jej, pohnoje a porádně zalejte a uvidíte tu změnu.

Samozřejmě určitou roli hrají i travní směsi, tráník založený především na kostřavách jarním žloutnutím vetšinou netrpí tak moc jako jílkové směsi. Nicméně Gazon je papírově směs s vyšším procentem kostřav, tedy měl by být teoreticky OK.

Na druhou stranu znám trávníky co jsou založené na jílkách a lipnicích a díky systematické profi péči jsou defacto hezky zelené celoročně. Tedy ve směsi bude příčina jen částečná.

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika